Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДНИТЕ НА СЪТВОРЕНИЕТО

Николай Яков

web

Ето нещо, което е много важно и което ще се опитам, макар и съвсем накратко, да ти изразя за дните на сътворението, за да можем да продължим това свято моление към нашия Господ и към Света Троица. Светът първоначално наистина е бил безвиден и пуст, после Господ е разделил небесата от земята. Изграждайки така света, още оттук като небеса и земя - видимо и невидимо (за телесата) той не се спира на сътворението на небесата, защото небесата са сътворени много преди земята. И ангелите съществуват от века. Първо те са тези, които са заживели преди човека, и ОТБЕЛЕЖИ СИ, аз не твърдя, нито че са сътворени, нито че са родени, защото не знам истината за това, но мога да ти кажа, че те са тези, които са заживели преди хората. Ще отбележа и още нещо, което е много важно. Това знание за сътворението, ако не си забравил, е дадено на Моисей, много след падението на Адам и Ева. Далеч след тяхното сътворение, защото човекът поради греха си е забравил как е сътворен Светът. Затова и Господ, за да не отклонява живота на хората, е дал само сътворението на земята. Седемте дни Творчество, в които е сътворен видимият за телесата свят (с което е осветил и седмицата). После отделил Светлина от тъмнина и едното нарекъл да бъде Нощ, а другото Ден. Няма да се спирам на разсъждения кога е паднал сатаната, но това е станало още преди да е сътворен човекът.

Така после е рекъл земята да се събере и да стане едно. Затова и преди, още в много стари времена не е имало континенти, както сега. Земята е била една. И ни най-малко не си помисляй, че земята няма невидимо. Земята (планетата като цяло) и тя по същността си има видимо и невидимо. Невидимото се простира далеч извън пределите на атмосферния пласт. И още, на човек не му е писано в телеса да върши такива подвизи като космически полети до далечни планети. Не че няма да полети, ще лети и ще живее много надалеч, но далеч от земята рано или късно ще умре, не като телеса, а като Божий Образ и Божие подобие. За да се ползва от това да обича света, той трябва да има съвършенство, което сега няма. Да бъде съвършен Дух Божий. Храм на Христа, защото Храмът можеш да го изградиш навсякъде, където отидеш, а телесата умират и убиват и Божия Образ, защото са далеч от дома си. Това може да ти се стори много неясно, но знай, че това времето ще го докаже. Виж и сега космонавтите - кацат на земята и месеци наред се лекуват. Затова знай, че да си воин е толкова красиво, колкото е красива и благодатна Кръстната смърт на Христа. Един твърди, че това е позорно, защото Той, Христос, виси на дърво; аз предавам на осъждение всички, които твърдят това пред лицето на хората, защото Той, Христос, не виси на дърво, а виси на кръст, дървен е, но виси на кръст, а какво е да висиш на дърво, ще ти разкажа в раздела, който съм отредил за демоните. И за да знаеш, че това, което ти говоря, е истина, ще ти кажа следното, че нашият Господ Саваот не би предал единородния си син на смърт, която е проклел пред очите на Моисей, защото така сам ще падне в грях, веднъж го проклина, втори път го дава на Собствения си единороден си, като с това оправдава висенето на дърво. Затова знай, че което е проклето, то е проклето во веки и не се дава никому, нито се докосва от Отца. Или ако се докосне за разрушение, то ще бъде така както Христос е приел смъртта, за да ни откупи от клетвата на Отца. Иначе и висящите на дърво трябва да са опростени - според думите на онзи, а това вече е толкова осъдително, че от съда няма да бъде пропуснато.

Помисли си, как Господ ще опрости на един, който е увиснал на дърво, и няма да опрости на друг такъв. Затова, пази се от този преголям грях пред Бога и Света Троица.

И нека направим това кратко моление, защото грехът е много близо до нас сега, а от него само Господ може да ни спаси и той сам е казал, че ние трябва да владеем над греха - да го виждаме кога идва и да го побеждаваме. Да го виждаме отдалече и да го изгаряме още преди да се е родил. Затова нека се помолим, както сам Христос е отредил - Отче наш, който си на небесата, да се Свети Твоето Име, да дойде Твоето Царство, да Бъде Твоята Воля, както на небето, тъй и на земята. Насъщният ни хляб дай ни и днес. И прости нам дълговете ни, както ние прощаваме на длъжниците си и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия. Амин. Прости ми Господи за тези тежки мисли, но ми дай Боже за Светите дела да мисля Свето. Амин. Амин. Амин. Свет, свет, свет е Господ Саваот, както на небето, тъй и на земята. Амин. Амин. Амин. След това кратко моление продължавам да ти говоря и да се моля. Така и на нея, на земята Господ заповядал да роди всичко по рода му, риби, животни, гадини, дървета, зверове. СЪТВОРИЛ ги и земята родила всяко по рода му. Обърни внимание, че отново Господ е отредил всяко животно какво да бъде и всяко дърво какво да бъде и чак тогава земята родила всяко по рода му.

После сътворил и човека, отново ти казвам - не Адам и Ева, а мъж и жена ги сътворил. Така пише и в Битие на Моисей. И му дал да господарува над земята. Той, човекът, дал имена на всички животни, нещо което продължава и до днес и още не е свършило.

Непрекъснато има нови видове животинки, растения, камъни и минерали, на които човекът продължава да дава имена. Светът живее също така Свето, както Господ е отредил при сътворението му, но сега човеците са изкупени от смъртта с кръстната смърт на Христа.

Ето, и когато хората са започнали да строят вавилонската кула, Господ е разделил земя от земя, народ от народ, размесил им езиците и те не могли повече да се разбират едни други. Някои народи, все още се опитват да построят вавилонската кула, въпреки че вече не си разбират езиците, други, за които ще ти разкажа накрая, са се отрекли от тези, които са искали да построят вавилонската кула, и са избягали далеч от тях, като на всеки от тези народи Господ им е дал нов език и писмена, за да могат да го славословят и на него да му е благо за това, че го следват. От този корен произлизат евреите, а от другия произлиза нашият народ. Нашият народ е от тези, които наричат изгубените племена, защото толкова са били съкрушени от това, което са замислили събратята им, че се изпокрили от очите на всички. Затова и са станали изгубените племена.

И ние, и евреите произлизаме от един род, но те по-късно са получили името на рода евреи, а ние име на рода българи. Но за това ще ти говоря по към края. Ето и за това храната за края на Света идва при нас, за да можем и ние да получим спасение преди свършека. С тези си думи искам да утвърдя това, че Господ не ни е забравил, а ни е отредил полагащото ни се място ПРЕД НЕГО, а не пред хората. Добре се е погрижил за нас през хилядолетията. Благодарим ти, Боже, за даровете ти към нас, грешните, и за това, че ни сочиш пътя към светостта. Амин. Амин. Амин.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.01.2002, № 1 (26)