Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НЕБЕСНИТЕ АНГЕЛИ

Николай Яков

web

Като продължавам да ти пиша за небесния свят, сега ще ти напиша за небесните Ангели. Ангелите, наистина са дивни същества, толкова са красиви, че ако те заговорят, не ти се иска да си отиват от теб. Винаги обаче, когато Ангел се е обръщал към мен, съм забелязал, че никога не ти отговаря повече от това, което можеш да понесеш, или посочва темата, на която иска да ти обърне внимание.

Ето и Ангелите, които са непрекъснато до нашия Всесвят Господ Саваот, са също така невидими. Не можеш да ги забележиш. Видях как много духове отиват пред Бога, но нито един не забеляза Ангелите, които са около тях. Тези свети Ангели стоят и служат на нашия Господ от хилядолетия. Така запитах единия от Ангелите от колко време не е помръдвал, и отговорът му беше, че от пет хиляди години служи Господу. Поисках да пипна един от тези Ангели и Господ Саваот не ми отказа, и един от Ангелите си протегна ръката.

Толкова чист и достоен го чувстваш при досега, че ми се иска да бъда като него и хилядолетия наред да служа на Бога. Затова искам да ти обърна внимание, че Ангелите пред Бога са толкова неподвижни, че ако не си внимателен в погледа и в мисълта си никога няма да забележиш, че има още някой около нашия Господ. Така и ангелите, които непрекъснато окръжават нашия Господ Иисус Христос, непрекъснато наблюдават какво става около него и нищо не може да им убегне от погледа. Като го придружават навсякъде, те Му обръщат внимание, ако нещо е пропуснал да забележи или за нещо, което е забравил. Непрекъснато го пазят с невидимите си криле и става така, че да не Му пречи някой да извърши това, което е по волята Му.

Тук е моментът да хвърля ръкавицата, както се казва, и да разоблича едно отколешно плътско мъдруване, което е настанило страшно тежки и престъпни представи в главите на хората и е пуснало дълбоки корени в Църквата. Ангелите по своята чистота не можах да ги отлича един от друг. Всичките бяха пречисти пред очите ми. Затова не се заблуждавай от това, дето делят ангелите на Херувими и Серафими и на пречисти, по чистота.

Всичките Ангели са свети пред Бога и той не ги разделя, защото ако бяха различни щеше да дава на всички по разно - което значи на по-чистите повече, на по-долните по-малко. Грубо и неприлично ми звучат думите за това, което ти казвам, затова се моля Господ да ми прости. Господ дава на всички еднакво, което ще рече, колкото на единия, толкова и на другия. Няма никаква разлика, защото сам знаеш, че светостта се възнаграждава с повече, колкото по-голямо е изобилието й. При Ангелите не е така.

Всичките тези неща, които ти казвам, водят до едно единствено нещо, Ангелите са си Ангели и както Господ отдава на всичките еднакво, така и ние с нашите грешни души трябва да се прекланяме еднакво. Затова те моля, не разделяй Ангелите на степени или по чистота, защото сам Господ не ги разделя по такива критерий.

Единствената разлика, която видях с очите си, че един Ангел върши много добре едно, а друг - друго, и както един Ангел познава едно нещо до съвършенство, така друг Ангел познава друго нещо до съвършенство. И това, че пише - Господ е пратил свой Херувим да пази райските врати, това за нас като човеци все още нищо не означава.

Така, ако започнем да разсъждаваме за това какво е Херувим, Серафим, власти и така нататък, както някой си е определил, че Ангелите са еди-колко си чина, то ще изпаднем в това плътско мъдруване, което е осъдително пред лицето на Бога, и няма да бъде пропуснато за Съд.

Истински осъдително. Ето, понеже съм видял Ангелите, които стоят пред престола на Отца и Ангелите, които са около Христа, както и множество други Ангели, не забелязах разлики, но и не искам да споделям друго, което съм видял или забелязал, поради слабостта на моя ум. Така, че пази се от плътско мъдруване и лоши помисли, за да не паднеш в осъждане, като се опитваш да опишеш нещо, което не си видял с очите си.

Другото нещо е, че когато говориш с Ангел, той не те допуска да сгрешиш пред него, за да не те осъди. Той чува мислите ти много отдалеч и внимателно те отклонява и ти открива истината, за да знаеш какво е това, за което си се замислил.

Последното, на което искам да ти обърна внимание е това, че единственото нещо, което се говори за Светостта на Ангелите е това, че са шестокрили Ангели.

Те наистина са шестокрили, но това е изразът, с който Тяхната Святост и Слава може от Ангелски език да се преведе на земен, а не го разбирай, че са им израснали шест крила на гърба, защото това е смешно и подсъдно.

Ето сега и Господ ми казва, че Херувим Господен е този Ангел, който Господ е изпратил по работа при хората. Така тези Ангели, които са се обръщали към хората, се наричат Херувими.

Също така, Серафими са тези Ангели, които Славословят Бога в името на хората.

Молят се на Бога за хората. Това са Серафими.

Архангелите са Ангелите, които Господ е изпратил да благовестяват на хората, такива, каквито са Архангелите Михаил и Гаврийл.

Така също има Ангели Спасители, които прогонват демоните надалеч от човека, който Господ им е указал. Така както същите тези Ангели Спасители гонят демоните далеч от мен, за да не ме безпокоят.

По същият начин са и Ангелите Хранители, които те подпечатват по време на кръщението, за да те познават и да могат да те пазят, и посочват на Бога.

Това са Ангелите, които са за пред хората. Всичко останало, което се говори за ангелите, е блудство с Божиите Слова, а то е осъдително и няма да бъде пропуснато за Съд. И предавам на Ангелски съд всички тези, които са блудствали с Божиите Слова, Божието Откровение, защото видях, че дори и тези, които са изповядвали Христа пред хората, дори те не знаят какво е да изповядваш Христа, затова предавам за осъждане всичките блудства в Църквата Христова и предавам на съд тези блудни синове, а те са безчет. А още по-страшното е, че са казали: "И ако Ангел или някои от нас, или дори аз, изповядат различно от благовестеното АНАТЕМА да бъде.". Така са затворени изворите на небесата и затова нито ангели, нито светии слизат толкова често, да не говорим за апостолите, които стоят като оковани от тези думи. Поисках им сметка за думите им и те паднаха пред мен като бездушни идоли. Затова да знаеш, благовестието е известно най-добре на Архангелите и на Пресветата Троица, и ако искаш да знаеш какво е благовестено за Христа, се обърни с молитва към Архангелите и Пресветата Троица, за да ти го открият.

И така, останалото за силите, властите и всички там неща, които са ги написали като известни Ангелски чинове, го отхвърли като плътско мъдруване и не се занимавай повече с него, за да не паднеш в осъждение.

Това, което ти изложих, е досегаемата истина за живота на Ангелите Господни.

Ето това е за Ангелите. Не изпадай в плътско мъдруване, а ги обичай, така както Господ е отредил. Бъди милостив към мен и към грешната ми уста, Свети Ангеле Господен, и опрости ми моето неразумие пред твоето величие. Амин.

 

 

© Николай Яков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.01.2002, № 1 (26)