Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юли  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИНКО НИКОЛОВ
=============================

Минко НиколовМинко Николов е литературен критик и историк, изследовател на съвременните западноевропейски литератури, преводач. Роден е през 1929 г. в гр. Троян. Завършва българска филология в Софийския университет. Защитава дисертация върху творчеството на Хр. Смирненски. От 1955 работи в редакцията на в. Литературен фронт. През 1956-57 чете лекции по българска литература в Хумболтовия университет в Берлин. Редактор в изд. Български писател (1958 - 1959). Проучва творчеството на Смирненски, Страшимиров, Райчев, Ясенов, Брехт, осмисля философски и естетически новите явления в западноевропейския роман, с точни преценки се включва в оценката на текущия литературен живот. Работи в Института за литература при БАН. В последния ден на 1966 г. слага край на живота си.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Монографии
 
Антон Страшимиров (литературен очерк)

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001
Електронно издателство LiterNet