Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВИЗУАЛНО ХАЙКУ

Илиана Илиева

web

Съчетанието на звук и образ е характерно за японската поезия хайку по силата на това, че тя се създава със средствата на йероглифа.

Но още преди 400 години, в епохата Хейан, се ражда нова форма - "поезия за живопис", която става задължителна част от поетичните антологии. Този традиционен жанр се нарича е-ута - синтез на поезия с графика. Той е генетически свързан с практиката и естетиката на чайната церемония и затова най-широкото му приложение е върху керамика, но съвсем не се ограничава само с нея. Главната роля при създаването на образа в е-ута принадлежи на писаното слово. Рисунката има доизграждаща роля, тя не е просто илюстрация. Рисува се неназованото, или обратно - назовава се ненарисуваното. Звучи абстрактно, но целта е постигането на общ дух, при това най-често от двама отделни творци - пишещият и рисуващият.

Е-ута

Владимир Юделевич

Керамика: Владимир Юделевич

Прозрачен водопад.
Падна в светлата вълна
борова игла.

Башо

Отдавна е познат и друг стил визуално хайку, наречен според традицията хайга. За разлика от е-ута тук един творец се изявява едновременно и като поет, и като художник.

Модерен наследник на споменатите традиционни форми е фото-хайга, която понякога се назовава само хайга и сигурно с основание, щом фотографията може да бъде не само документално, но и художествено изкуство.

При фото-хайга словесната и графичната форми фокусират кадър от природния и духовния пейзаж. Запечатаният в един миг образ може да събужда нови, понякога неподозирани размисли и чувства и да прокарва в съзнанието ни паралел между минало, настояще и бъдеще, между личното и космичното пространство. В този процес поетиката се родее с фотографията - като психология на създаване и психология на възприемане. Между древния вид поезия хайку и фотографията, която е сравнително младо изразно средство, възниква генеративна връзка, благодарение на която нещата от света сами се превръщат в светове.

Вероятно усещането за създаващия такова изкуство е неповторимо!

*

У нас хайгата е почти непознато изкуство, което не пречи български автори да участват и печелят конкурси по света.

 

 

© Илиана Илиева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.01.2005, № 1 (62)