Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СВИДЕТЕЛСКИ РАЗКАЗИ

Дияна Боева

web

Тази история знам от свекъра ми, който е агроном по професия - познавач на книгите, описващи Втората световна война (също като моя татко).

Свекърът ми е бил на шест, когото голямо ремарке повлича баща му и го убива на място, размазва го. Той и майка му са свидетели. Според роднините на мъжа ми - аз съм първата, на която разказва тази истина в детайли. Не мога да питам за подробности. Неудобно ми е. Тежестта на ремаркето е адска поличба. Години мисля за бащата на моя свекър. Разрових се в старите албуми и го открих. По-лъчезарен е от мъжа ми и баща му взети заедно. Строен, приветлив, отворен. Казват, че е бил добър и откровен. Иска ми се да го бях познавала. Озадачавам мъжа си с това си желание и видимо го разстройвам... А дядо му ме гледа от снимките, сякаш чете историите ми. Русоляв и достолепен човек. Библейски мъж. Умира като по филмите. Живее трудно, има деца, които си отиват отрано. Оцелява само свекърът ми.

Странни обвързаности ме тъпчат напоследък.

Понякога сънувам, че ме прегазва ремарке или се излагам в час по физика. Не успявам да изчисля задачата с траекторията на ремаркето на трактора. Както и метрите, повлекли парцалена кукла, манекен или човек. Въпросът е в скоростта, тежестта и обиколката на гумите.

 

 

© Дияна Боева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.02.2011, № 2 (135)