Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОМЧЕТО СИ ОТИВА

Дияна Боева

web

Радослав Парушев. Никоганебъдинещастен. Разкази. Пловдив: ИК "Жанет-45", 2004Разни истории разказва Радослав Парушев - истински, фалшиви, момчешки, педерастки, адвокатски, сюблимни, шантави... Авторът вероятно представя и своята - достатъчно претенциозна - история. Героят му уж е като всички, но все пак е различен - и остава малко встрани. Няма как да бъде другояче, щом толкова много искаш да си... писател.

Дните му се изнизват в търсене на сюжет, който ще впечатли света, защото самият свят е достатъчно безинтересен, ако човек не проявява фантазия. "Като го имам усещането, за какво ми е сюжетът."

Историите на Парушев са четивни. Както "бягат" от дълбочината, така ненадейно потъват в нея. Разказани са науж, а звучат достоверно. Приятно е да "срещнеш" някой, който не ти казва какви точно са нещата от живота, а лежерно представя своя възглед за ставащото. На места Парушев преплита отделни стилове; заплитането му в хамлетовското "високо" начало хем трябва да ни оттласква от момчешкото, хем ни държи здраво към него.

Парушевата философия за живота твърди, че модерният човек не бърза за никъде (освен за работа), защото нищо не може да му избяга. И затова от нищо не се дразни, притеснява и озлобява. Всичко е ясно: "Един умира, друг го завира, бейби."

Авторът въвежда читателя си в атмосферата на случващото се в самото начало на разказите. В края им виждаме вместо дълбокоумни сентенции свеж хумор, но понякога и безразличие към вече написаното.

Една от малкото несполуки в сборника е последното произведение. В "На теб" Парушев пише за любовта в неубедителен като замисъл и изпълнение разказ. Вечната женственост присъства далеч по-категорично в детайлите на друг разказ - "Сюблимно". Непреднамерен и естествен като... момче, което си отива...

 


Радослав Парушев. Никоганебъдинещастен. Разкази. Серия "Бърза литература" под редакцията на Тома Марков. Пловдив: ИК "Жанет-45", 2004.

 

 

© Дияна Боева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.04.2005, № 4 (65)

Други публикации:
Култура, № 10, 18.03.2005.