Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БОБОВО ЗЪРНО В ГЪРЛОТО НА МЛЕЧНИЯ ПЪТ

Дияна Боева, Емил Кацаров

web | web

Голямо бобово зърно застана в гърлото на детето - напречно и полусварено. Циганката се завайка и милостиво призова вселената на помощ. Гнусна игра на мъгли и припадъци се затече по пода. Сали се опитваше да изплюе своята вселена от гърлото - да издрайфа чорапогащника на майка си. Гледаше я как го кърпи и неусетно забрави да сдъвче храната. После не помнеше.

Бащата си помисли, че големите бобови зърна са като очите на някогашната циганка, за която се беше оженил. Погледна я. Сали спеше мъртъв и задушен в ковчега. Дали от дошлата слана и преумората, Емфие също беше заспала облегната и застинала по надолнището на дървото. Помисли си, че и двамата са мъртви, само че жена му похъркваше леко и самодоволно. Причерня му и излезе. Рой тъмнини го заляха навън. Притихна до отсеченото дърво.

Стори му се, че се унася. Заспиваше като детето и жена си. Сепна се и пак дочу чучулигата в съня си. Извъртя се. Протритият му вехтошарски фрак се закачи за острото клонче отляво, когато опря отново гърба си в дънера. Хръ-ъ-ъ-с-с...

От разпореното рамо на левия ръкав изскочи минитатюрна черна кобила. Тъмна като безпаметен сън, тя се покачи на носа му. Циганинът кихна. Рязкото движение от кихавицата преобрази извехтелия фрак. Той заприлича на огромен алигатор с разпорен корем.

Кошмарно видение за миг обсеби съня на циганина: тестисите му висяха - изсушени като лански бабеци на покрива на селската черква. Огромни очи на препариран кит гледаха от кръста и подканяха бащата да направи необходимото. Алигаторът се размърда. Сянката му се заизкачва по дънера.

В просъница циганинът се изправи. С клатушещи стъпки отиде до каруцата. Взе брадвата. Наведе се. С едно замахване отсече главата на Емфие. "Нека спи..." - помисли си той.

После яхна черната кобила и препусна към Млечния път... където го чакаше Сали.

 

 

© Дияна Боева, Емил Кацаров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.08.2007, № 8 (93)

Текстът печели втора награда от конкурса за кратка проза на LiterNet и Erunsmagazine (2007).