Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СТАРИЯТ ГРАД ПЛОВДИВ - ЕДНА ОТВОРЕНА КНИГА

Димитър Атанасов

web

Фиеста на книгата - така най-точно може да се нарече инициативата "Пловдив чете", продължила от 6 до 9 юни в Града на тепетата.

Четирите пловдивски издателства - "Жанет 45", "Хермес", "Летера" и "Пигмалион", подкрепени от Министерството на културата, Националния център за книгата, Община Пловдив и Международен панаир Пловдив, предложиха една различна форма на общуване и търговия с книги. 22 български издателства разположиха свои подвижни щандове по улиците и в дворовете на Стария град, който през тия четири дни беше като една отворена книга. Писатели, издатели, читатели и книги населиха почти всички общински къщи в архитектурно историческия резерват. Всяко издателство представи свой автор, като срещите преминаваха под мотото "Ти прочете ли две страници днес?" Макар че програмата беше наситена (често се дублираха срещи в един и същи час), макар че два от дните бяха почивни, салоните бяха препълнени. Антон Дончев, Георги Господинов, Любомир Левчев, Бойко Ламбовски, Евтим Евтимов, Вера Мутафчиева, Анжел Вагенщайн, Александър Томов, Иван Цанев, Любен Дилов-син, Весела Люцканова, Виктор Самуилов и Тоня Трайкова бяха най-търсените за автографи автори. Чуждестранно участие регистрираха "Библиотека 48" с румънския писател Василе Андру, носител на наградата "Балканика" за 2000-та година, "Балкани" с Любиша Георгиевски (Македония) и "Стигмати & Жанет 45" с носителя на Нобелова награда за литература 2002 г. Имре Кертес (който не присъства лично, но книгата му "Безсъдбовност" бе представена от Дьорд Сонди).

Дружеството на пловдивските писатели съвместно с ИК "Жанет 45" обяви литературен конкурс за проза и поезия (романи, сборници с разкази и стихосбирки) за пловдивски автори, като наградените книги ще бъдат издадени. Седем големи пловдивски фирми, занимаващи се с книгоиздаване, книгопечатане и книгоразпространение създадоха "Сдружение за българската книга "Христо Г. Данов".

В рамките на "Пловдив чете" бяха връчени и ежегодните национални награди на името на "Христо Г. Данов". Ето и отличените в отделните категории:

- За електронно издаване и нови технологии - Сдружение "Словото" за web сайта slovo.bg
- Библиотеки и библиотечно дело - Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
- Представяне на българската книга - Фондация "Балканика"
- Книгоразпространение - "Хеликон" - Бургас
- Издания за деца - ИК "Пан" за поредицата "Вечните детски романи"
- Изкуство на книгата - Кирил Гогов за "Размишления по българските работи"
- Хуманитаристика - Михаил Неделчев
- Преводна художествена литература - Иглика Василева за превода на "Примката на призрака" от Хенри Джеймс
- За българска художествена литература - Мирела Иванова
- За цялостен принос - Ивайло Петров

"Благодаря на всички, които са съдействали да получа тази награда за моето скромно литературно творчество", каза Ивайло Петров след като министър Божидар Абрашев му връчи Голямата награда. Освен с дипломи отличените бяха удостоени с бронзови статуетки (бухал) и парична премия.

Фестивалът на книгата "Пловдив чете" официално беше закрит с коктейл, даден от директора на Международен панаир Пловдив, с който пък бяха открити изложенията "Импресия" за изобразително изкуство и Панаир на книгата на "ПринтКом" (ФЕРНЕТ България).

 

 

© Димитър Атанасов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.06.2003, № 6 (43)