Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ "ОБИЧАН СЪМ, ЗНАЧИ СЪЩЕСТВУВАМ"

Божидар Кунчев

web

Наскоро ми попадна в ръцете малка по обем книга, излязла през миналата година. Казваше се "Обичан съм, значи съществувам". Нейният автор е Константин Димитров. Не познавах автора, нищо не бях чувал за него и с обяснимото за случая любопитство зачетох сътвореното. Книгата му съдържаше "мисли, размисли, афоризми, сентенции", както е отбелязано под нейното заглавие. Още от първия миг се почувствах приобщен към духовния свят на личност, която имаше какво да ми каже и знаеше как. Накрая, изчел на един дъх поместеното в книгата, се почувствах и по-добър, и по-мъдър. Заредената с мъдрост и поетичност мисъл на Димитров ме накара да се почувствам възвисен, едновременно в реалния свят с неговите морални колизии и някак си далеч от него.

Радостта ми беше голяма, че в лицето на този автор откривах сродна душа. Нещо повече - човек, притежаващ рядката дарба да мисли поетично и инвентивно, с потенциала на зрелостта, която обикновено идва на по-късна възраст. За каквото и да говореше Димитров (а то беше все в мъчното поле на въпросите за нашата участ, за трагизма на живота, за безпокойствата и щастливите озарения на търсещия дух), написаното носеше интелектуална и естетическа наслада.

Константин Димитров живее от десетина години в Испания. Предстои да излезе втората му книга, която е нарекъл "Водата е в жаждата". Тя е своеобразно продължение на първата, но с още по-ценни находки, с показаното отново умение да се превърне отделната дума или краткото изречение в магически полет на ума и сърцето, с които се търси Смисъла. Този вечно непостигнат смисъл на нещата, на живота, на греховното ни човешко битие. Уверен съм, че на читателите предстои плодотворна среща и ще прочетат и втората книга на Димитров, както се чете чистото и мъдро послание на диреща душа, жадна за повече светлина в доста некачествения живот, какъвто е нашата съвременност.

 

 

© Божидар Кунчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.01.2002, № 1 (26)

Други публикации:
Анти, 14.12.2001.