Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ СЕЗОН НА "ПОД ПРИКРИТИЕ"

Борислав Гърдев

web

Необичайно силният финал на четвъртия сезон на "Под прикритие" спаси сериала от критиките, които го съпътстваха по време на излъчването му. Феновете останаха доволни, а продуцентите потриват радостно ръце в очакване на задаващите се продължения.

Скромното ми мнение е, че "Под прикритие" може да издържи още максимум два сезона, след което гротесково ще се срути и ще загуби скорострелно популярността си.

А не бива!

Защото филмът си извоюва завиден култов статус и феноменална харизма, на които само могат да завиждат конкурентите му.

Включително "Фамилията", дело на същата продуцентска къща "Камера", която независимо от силния си актьорски състав (колко е ценен само Стефан Данаилов като патриарха-магнат Борис Арнаудов!) и стабилната режисура на Димитър Гочев, свети с отразена светлина.

За да продължи шоуто със същия успех, е необходимо Митовски и ко да наблегнат основно на сценария.

Не крия, че в първата половина от четвъртия сезон той куцаше сериозно - като се започне от нефункционалния на моменти и задръстен от цинизми диалог и се стигне до умопомрачителните по своята неправдоподобност обрати в сюжета, които направо ни оставяха изумени - дори в особено силни сцени като мълчаливия сблъсък между Мартин и Близнака - Кирил Ефремов, при който загина полицай за сметка на криворазбрания хуманизъм на Марто.

Усетът за житейска достоверност трябва да се реанимира в сериала!

Необходимо е аргументирано центриране на образа на Росен Гацов - Куката, който в четвъртия сезон блуждае като свободен атом до осъществяване на бленуваното отмъщение срещу Бардем - Явор Бахаров, последвано от щракването на белезниците...

Не бих препоръчал на сценаристите, начело с Александър Чобанов и Александър Спасов да правят опити за възкресяване на любими персонажи - това би прозвучало смехотворно ("Джаро жив!", "Косъма се връща от оня свят!") и би дискредитирало напълно усилието на екипа да прави творба, почиваща на реални събития.

Зная, че се преследва висок рейтинг и максимална зрителска аудитория. Ръководството на БНТ далновидно пусна сериала в неделя вечер без никаква сериозна конкуренция. Но ако петият сезон съвпадне с продължение на "Дървото на живота", творческият състав на "Под прикритие" трябва да се стреми към честно спечелен двубой с предложен качествен продукт и задължителен успех на "добрите" (Много се надявам на удачно доразвиване на образа на Ерол Метин, за което ще стискам палци на Бойко Кръстанов!), а не да гони служебна победа, почиваща на стари лаври.

Нужно е да се обърне внимание не само на зашеметяващата визия и виртуозния монтаж, но и на режисурата. Видя се, че след силния въвеждащ епизод от сезона, дело на Димитър Митовски, сериалът забуксува и се свлече надолу, та се наложи спешната намеса на Виктор Божинов в последните три серии, за да се спаси честта на марката.

Не е лошо да се канят прочути гостуващи звезди. Лично аз съм респектиран от магнетичното въздействие на Мехмет Юлай като Фарук, едно внушително конгениално присъствние, напомнящо великия Марлон Брандо като Вито Корлеоне, но се питам какво търсеше Алън Форд в маскарада, поканен да слуша брътвежите на Куката - Мариан Вълев в своята каравана?

Удачно е да се издирват водещи родни актьори, позабравени напоследък, но с голям опит, които вдигат нивото на продукцията. В тази насока съм удовлетворен от интерпретацията на Бойка Велкова като прокурорката Доротея Терзийска и на Георги Новаков като прокурора Васев.

Желателно е да се мотивират звездите с колебливо присъствие в сериала към максимална отговорност и всеотдайност. Едва тогава - в последния 12 епизод на сезон 4, Ивайло Захариев доказва защо е предпочетен за ролята на Мартин Христов, а Владимир Пенев "открадва шоуто" като съкрушения комисар Попов, способен на покъртителни самопризнания пред съда, в изключително силно и наситено със спотаен драматизъм превъплъщение, напомнящо визуално на испанската звезда Хавиер Бардем.

В заключение пожелавам на екипа нови креативни предизвикателства. Да преследват високата летва на качествения зрелищен спектакъл, но и да знаят кога да спрат, за да не се сгромолясат като италианските си колеги, измъчили се със снимането на "Октопод" 9 и 10...

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.04.2014, № 4 (173)