Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

Борислав Гърдев

web | Подир българската мечта

Тази книга е писана в продължение на 10 години. Първоначално имаше друг вид и беше два пъти по-обемна. Реших, че в днешното ни забързано всекидневие потенциалният й читател трябва да цени скъпоценното си време и я съкратих наполовина. Съсредоточих се върху най-физиономичните си текстове, които отново редактирах и стегнах, с тайната надежда, че така ще станат по-комуникативни. Не допуснах компромиси с качеството, но и умишлено избягвах тежкия академичен стил. Считам, че съм постигнал най-добри резултати при писането на есеистични литературно-исторически и политологически очерци и статии и затова точно те намериха място в сборника.

Текстовете са предварително публикувани във водещи регионални и централни печатни и електронни издания. Това ме кара да мисля, че те са издържали своята проверка и с проблематиката си ще допаднат на заинтересованата публика.

Умишлено съм разделил книгата на три раздела. Така съм се постарал да изследвам и осмисля проявленията на търсената българска мечта в сферата на историята, политиката и културата - в регионален, национален и общозначим мащаб. Стремял съм се да бъда обективен, но не и безпристрастен. Възможно е да бъда обвинен в крайности или закъснял патриотизъм. Не бих приел подобни квалификации, но и не смятам, че по открити въпроси от нашето минало, от политическата ни и културна реалност трябва да се мълчи или да се заема недостойна и неадекватна позиция.

Вярно е, че светът върви напред, но това не означава, че трябва да загърбим историята си и да не се поучим от своите грешки в името на утрешното ни осигурено статукво като част от обединена Европа. В този аспект книгата ми не е отглас на някакъв доморасъл консерватизъм, а е по-скоро мост между миналото, настоящето и бъдещето, в което България очевидно я чакат по-добри дни, а наследниците ни все така ще преследват своята българска мечта.

Авторът

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 19.06.2006
Борислав Гърдев. Подир българската мечта. Варна: LiterNet, 2006