Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"В ЕДНА И СЪЩА НОЩ" ОТ ХРИСТО КАРАСТОЯНОВ

Борислав Гърдев

web

Христо Карастоянов. В една и съща нощ"В една и съща нощ" е най-зрелият и безкомпромисен роман на Христо Карастоянов.

Това го твърдя убедено, тъй като следя творческото му развитие от излизането на "Записки по исторически наивизъм" (1999) и "Аутопия" (2003).

Заявка за качествен прелом в романовото поприще бе "Името" (2012), където авторът разкри вещо и проницателно необикновената одисея на принцеса Анастасия Романова в България. Своеобразно продължение на неговите търсения в същата насока се явява "В една и съща нощ".

Роман, възвисяващ и бичуващ националното ни достойнство и орис.

Книга, която раздипля и разнищва много скрити и мръсни тайни от не тъй далечната ни история, поставяща пръст в раната, чрез която да осмислим собствената си съдба.

"В една и съща нощ" е роман за липсващата справедливост в България, за отсъстващото възмездие, за изгубеното чувство за срам, достойнство и справедливост.

Творба, критикуваща робското мислене на българина, световно известен с умението си да се адаптира, но не и да протестира и да се интересува от съдбата на ДРУГИЯ, РАЗЛИЧНИЯ, независимо дали е анархист като Георги Шейтанов, или ярък публицист, издател и поет-новатор като Гео Милев.

"В една и съща нощ" е своеобразна PR инициатива за възкресяване паметта на тези неординерни личности, за които все по-малко хора си спомнят у нас .

Което е много жалко.

Романът е исторически коректен и достоверен.

Написан със замах и въображение, но и с много болка и критичен патос към съществуванието ни, което от Освобождението до днес няма друго определение освен БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ.

А Карастоянов го вълнуват други теми и герои.

Нестандартни, смели, ярки, колоритни, обаятелни – като Георги (Шейтанов) и Гео (Милев), загинали в една и съща нощ от наемните убийци на сговористкото правителство на Цанков.

Техен антипод е талантливият конформист Никола Гешев, умеещ с еднаква лекота да носи ковчега на Дядото на 11 май 1924 г. и година по-късно да командва счупването с тояга на черепа на Гео Милев…

Книгата е написана като дневник по създаване на романа, държаща ръка върху пулса на днешното ни напрегнато и нерадостно битие.

Препратките и аналогиите са смущаващи и стряскащи - от боричканията за литературните премии до "надеждата", че "родната полиция ни пази"…

Лапидарна, стегната и обхватна при осъществяване на замисъла си, творбата се поглъща на един дъх и е истински пир за душата на всеки уважаващ се читател.

Безспорно това е едно от впечатляващите събития в прозата ни през 2014 година.

 


Христо Карастоянов. В една и съща нощ. Ред. Виктор Самуилов. Пловдив: Жанет 45, 2014.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.10.2014, № 10 (179)