Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЪЛНУВАЩА ЕПОПЕЯ ЗА ЛЮБОВТА И ЧОВЕШКИЯ ИЗБОР

Борислав Гърдев

web

Без съмнение "Тигър и дракон" на Анг Лий е сред най-големите предизвикателства за видеомана през тази година след "Гладиатор". Причината е не само в многобройните му награди, сред които четири Оскара, два Златни глобуса, четири награди на Британската филмова академия. Тя е преди всичко следствие от уникалната сплав на двата свята - на Изтока (Дракона, плодородието, водната стихия) и Запада (Тигърът, есента, земята), осъществена от сценаристите Ванг Хуи-Линг, Куо Джунг-Цай и Джеймс Шеймъс, дало израз в увлекателна и поразяваща приказна сага, подплатена от шеметните визуални ефекти на майстора от "Матрицата" Юен Вопин и на водещите хонгконгски звезди Чоу Юн Фат и Мишел Йео.

Самият сюжет е ситуиран в Пекин и китайска пустиня през ХІХ век и проследява преплетените съдби на майстора на бойни изкуства Ли Му Бай (Чоу Юн Фат), решил да скъса с бойното си минало, като се раздели с митичния си 400-годишен меч "Зелената съдба" и изясни отношенията си със своята предана любима Ю Шу Лиен (Мишел Йео) от една страна и на екстравагантната, напориста и необуздана дъщеря на губернатора Ю - Джен (Чжан Зи Ий), стремяща се към славата на Ли и осмисляне връзката си с благородния бандит Черен облак (Чан Чен).

Двете сюжетни линии са умело балансирани - съзерцателна в двойката Ли - Ю и стихийно-първична при тандема Чжен - Черен облак, като са дообогатени от неизбежната будистка философия, от напрегнатото действие и от серията смайващи каскади, каквито рядко се виждат на екран.

Истината е, че Анг Лий не спекулира с визуалните магии. Той дори ги представя отстранено като в приказка. Него много повече го вълнува интеграцията на двете култури и еманципацията на човешкия характер (не случайно е режисьор на "Разум и Чувства" - 1996 г.), чиято еманация откриваме достойно защитена в актьорската игра. Редом с младите таланти Чан Чен и Джан Зи Ий блестят с аристократична елегантност световно известните Чоу Юн Фат ("Ана и кралят") и Мишел Йео ("Винаги ще има утре"), създали при Лий най-добрите си образи.

Гледането на "Тигър и дракон" е празник за ценителя на добре направеното зрелищно кино. Творбата оставя трайни спомени в съзнанието на зрителите и се нарежда сред най-забележителните постижения на седмото изкуство в началото на новия век.

Crouching Tiger, hidden Dragon

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 31.03.2002, № 3 (28)