Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПАЯКА".
Детектив-ветеран разкрива опасно престъпление

Борислав Гърдев

web

"Завръщането на паяка" е прилично направен трилър. Той е своеобразно продължение на "Целуни момичетата" и е отново екранизация по едноименния роман на Джеймс Патерсън.

Сценаристът Марк Мос и постановчикът Лий Тамаори ("Острието") са свършили добра работа. Те са пренесли на екрана най-ценното от романа на Патерсън, създавайки занимателен трилър с вълнуващо напрежение, непредсказуеми обрати в сюжета и нестандартни образи.

Неслучайно рекламата отбелязва, че гледаме "фино акордиран диаболичен трилър".

Центърът в него е отново детективът-ветеран и автор на популярни романи Алекс Крос. Морган Фрийман, когото помним от "Величие", "Седем", "Верижна реакция" и "Целуни момичетата", създава много силна роля. Убедително и непосредствено той разкрива поведението и качествата на ченгето Крос, акцентувайки на реалистичния рисунък и нюансираната мимика, с които големите актьори винаги се отличават от масовката, като печелят нашите симпатии.

Знаем, че в подобни творби е важна не само атмосферата (столицата Вашингтон, изпълнена с опасности и тревожно очакване), но и кои изграждат поддържащите образи. Тамаори се е справил отлично с подбора им, в резултат на което на екрана се запомнят изявите на Майкъл Уинкот (зловещият похитител Гари Сонджи) и Моника Портър (чаровна като помощник-детектив Джези Фланиган и органична като престъпницата, едва не застреляла сенаторската дъщеря). И тъй като подобно на "Мълчанието на агнетата", и в "Завръщането на паяка" сме свидетели на поредното отвличане на дете от влиятелно семейство, е редно да отбележим, че покрай дежурните интерпретации на Майкъл Мориарти и Пенелъпи Ан Милър (сенаторът Роуз и съпругата му), силно впечатление оставя с непосредственото си излъчване Джей Сандърс в ролята на Мегън Роуз.

"Завръщането на паяка" не претендира за нещо изключително, но изпълнява задачата си, заради която е създаден - да бъде занимателен трилър, гледан с интерес, и да доставя удоволствие на зрителя.

Оригинално заглавие! ALONG GAME A SPIDER.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.05.2002, № 5 (30)