Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА НОВИНИТЕ ПО СВЕТА И ХОРАТА

Борислав Гърдев

web

Започвам с признанието на Брайън Талерико от сайта "RogerEbert.com" - "На хартия тази проста, добре разказана приказка може да не вдъхновява много, но в края на една година, в която беше трудно да се намери комфорт, този филм го чувстваме като подарък". Наистина е така. За мен поне "Новини от света" е изключително преживяване в началото на 2021 г., каквото, признавам си, не съм изпитвал отдавна. Един от най-въздействащите и вдъхновяващи филми, появявали се напоследък под шапката на "Юнивърсъл".

Заслугата основно е на британеца Пол Грийнграс, подписал такива силни заглавия като "Превъзходството на Борн" (2004), "Ултиматумът на Борн" (2007), "Капитан Филипс" (2013) и "Джейсън Борн" (2016). От "Капитан Филипс" е началото на сътрудничеството му с Том Ханкс, което в "Новини от света" ражда зрял и сочен плод.

Проследих внимателно екранизацията на Полет Джилс и установих, че силните страни на драматурга Грийнграс са най-вече в умелото водене на разказа, пълнокръвните и жизнено убедителни персонажи, правдиво пресъздадената атмосфера на 1870 г. в Тексас, в която, ако и да се чувства сянката на Джон Форд, липсва неговото романтично и приповдигнато пресъздаване на онази все още първичнодива епоха.

На лист историята звучи сурово и драматично, но Грийнграс, съавтор на сценария с Люк Дейвис, има преимуществото да бъде и постановчик. И тук именно става чудото - с помощта на сценографите Наташа Герасимова, Били Рей и Лорън Слатън, оператора Дариуш Волски и композитора Джеймс Нютън Хауърд, сагата добива плътност, дълбочина, ефектност и неподправена красота - незабравими са безкрайните тексаски пейзажи с препускащите стада бизони, бурята, в която Йохана - Хелена Зенгел среща своите индиански сродници от племето кайова, оттеглящи се с достолепие, и най-вече пълните с настроение и емоции вечери, в които капитан Джеферсън Кайл Кид - Том Ханкс вдъхновено чете, а впоследствие и импровизира като шоу новините, които представя на своята пъстра, разнородна и в мнозинството си неграмотна публика.

Именно на едно такова четене се усеща осезаемо разделената Америка от 2020 г., когато местният бос в окръг Ерат Фарли - Томас Франсис Мърфи, забогатял от кражба, клане и продажба на бизонско месо, кара Кид да прочете рекламата му от неговия собствен вестник, а той хитро успява да се измъкне, настройвайки тълпата срещу Фарли с впечатляваща вестникарска история на неподправена миньорска смелост.

За емоционалната сила на филма спомагат не само големите професионалисти, свързани с визията и музиката, но и безупречно подбраният актьорски състав.

"Новини от света" е немислим без Том Ханкс, който, остарявайки, става все по-добър, а неговите персонажи вече се изпипват филигранно и детайлно като за световно изложение, но и без колаборацията му с изумително непосредствената и много талантлива Хелена Зенгел, чиято нестандартна красота и самороден талант буквално сгряват този на места жесток опус за пътя и силата на човешката добрина, за амбицията и желанието на един възрастен ветеран от Гражданската война да върне намереното и похитено дете в родния му дом при нейните леля и чичо, пътувайки стотици километри по прашните тексаски пътища, за горчивата, но възвисяваща го истина, до която стига на гроба на жена си, че всъщност няма свой пристан, а всичко, което има и което може да го крепи в този студен и недружелюбен свят, е именно Йохана. Това го стимулира да я прибере при себе си и двамата да поемат отново на голямо и несвършващо пътешествие, разигравайки като спектакъл пред жадната за разтуха публика своите знаменити "Новини от света".

Финалът на филма на Грийнграс е покъртителен като емоция, поднесена по възможно най-стандартния и старомоден начин - чрез изявата на Ханкс и Зенгел. Но каква екранна химия има между тях и как играят само!

Знам, че "Новини от света" ще се гледа и хареса - това е неизбежно. Както и фактът, че играта на Том Ханкс ще бъде хвалена, но самият той няма да получи награди, "защото вече има всичко, а и напоследък ролите му се отдават така лесно".

Тази несправедливост се надявам да бъде отстранена, когато се оценява делото на оператора и композитора, тъй като, смея да твърдя от натрупан опит, постигнатото от Волски и Хауърд е впечатляващо и е сред най-ценното, с което ще бъде запомнена кинематографичната 2020 година.

 


"Новини от света", 2020, 118 мин., сц. Пол Грийнграс и Люк Дейвис, по романа на Полет Джилс, реж. Пол Грийнграс, производство "Юнивърсъл".

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.03.2021, № 3 (256)