Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОЖАТА НА АЛОНЗО ХАРИС
("ТРЕНИРОВЪЧЕН ДЕН")

Борислав Гърдев

web

Тя е черна, лъскава и скъпа. Струва 1 000 000 долара. Поне на толкова е оценена от руската мафия в Ел Ей, след като самоуверения Алонзо е пребил един от босовете й, без да предвиди какви фатални неприятности ще му донесе бабаитската постъпка.

За премеждията на Харис прикрепеният към него новобранец Джейк Хойд не знае абсолютно нищо. Той идва с амбицията да се реализира като печен детектив в отдела за борба с наркотиците. Първоначално възприема шефа си с преклонение и боязън, но в рамките на най-кошмарните 24 часа в живота му, които са и неговият съдбоносен "тренировъчен ден", младокът Хойд не само опознава правилата на улицата, където има радост и сълзи, но прави и магистралния личен избор да не бъде нито вълк, нито овца, нито корумпирано нагло ченге, а просто почтен човек на закона, готов да заложи живота си в служба на обществото.

"Тренировъчен ден" е сред приятните изненади във филмовия репертоар напоследък. Проблематиката му напомня "Седем" на Дейвид Финчър и особено "Новакът" на Клинт Истууд. Той обаче ги превъзхожда освен с ясния си напрегнат сюжет, в който основното не са дрогата, престрелките и автогонките, още и с моралната дилема за това какъв трябва да бъде обликът на редовия полицай или детектив. Заслугата за дискретния нравствен патос в повествованието е на сценариста Дейвид Айър, а постановчикът Антоан Фукуда, подпомогнат от камерата на Мауро Пиоре, насочва основните си усилия в посока създаване на разбираема и въздействена драма - моралите, чиито внушения се защитават убедително от двете водещи звезди Дензъл Уошингтън и Итън Хоук.

Хоук демонстрира уверена настъпателност при разкриване метаморфозата на своя герой идеалист Хойд, докато Дензъл Уошингтън смело загърбва захаросания имидж от серията си положително-прекрасни герои, моделирайки възхитително и зряло сложния противоречив профил на полицая Алонзо Харис, предизвиквайки в еднаква степен възхита (заради неговия професионализъм) и омраза (поради отблъскващата му аморалност). Силовото поле около двамата основни персонажи е наситено с колоритни поддържащи типажи, сред които разпознаваме звезди от ранга на Скот Глен и Том Беринджър и рап легендите Снупи Дог и Доктор Дре.

Направен традиционно-праволинейно, но разтърсващо, "Тренировъчен ден" печели най-вече от новия облик на Дензъл Уошингтън, изиграл действително най-добрата роля в кариерата си, оказала се и най-смислената за 2001 г. Това бе оценено по достойнство от филмовата академия в САЩ и Уошингтън прегърна първия си "Оскар" за главна изява. При това съвсем заслужено и в остра конкуренция с Ръсел Кроу, очакващ втора златна статуетка за великолепното си превъплъщение като математическия гений Джон Форбс Наш в "Красив ум" на Рон Хауърд.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.04.2002, № 4 (29)