Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БОЕН АНГЕЛ ПОКОРЯВА ЗРИТЕЛСКИТЕ СИМПАТИИ

Борислав Гърдев

web

Алита: Боен ангел (2019)Чакам този филм десет години. От момента, в който "Аватар" през 2009 разби световния бокс офис. Знаех, че е невъзможно Джеймс Камерън да не го реализира. Не очаквах обаче, че ще прехвърли режисьорската палка на Робърт Родригес, който все пак демонстрира класа с двете части на "Град на греха". И въпреки това "Алита: Боен ангел" си е филм на Камерън. Той не само е автор на сценария, заедно с Лаета Калогридис и Робърт Родригес, но и продуцентът, движещ драгоценния проект до успешния му край.

"Алита" е скъп в буквален - струващ над 170 милиона долара, но и в преносен смисъл, тъй като е работен, износван и доизкусуряван от своя създател с рядка упоритост, настървение и любов толкова дълго време. И тъй като носи в себе си белези и маркери, отвеждащи към други важни продукции на Камерън - от "Терминатор" (1984-1991), "Странни дни" (1995) и "Тъмен ангел" (2000-2002) до "Живот в дълбините" (2005) и "Аватар" (2009).

Вероятно като драматургия няма да впечатли почитателите на европейското авторско кино. Но и в този си вид, в който ни се поднася, е една стабилна основа за създаването на вълнуваща сага. Защото намерената на бунището на Железния град от симпатичния доктор Дайсън Идо красавица - киборг Алита, най-съвършеното оръжие на своето време, ще трябва да извърви дълъг път докато разбере и осъзнае коя е, какво е вършила в миналото, кои са приятелите и враговете й и най-важното - каква е мисията й в този свят на технологичен напредък и жестоко варварство - 500 години след нашето време - да бъде силна, независима, борбена, да обича и страда за загубата на любимия си и дори да промени живота около себе си.

Ще кажете - банално, познато, клиширано. Но как е поднесено на екрана от магьосниците Родригес и Камерън!

Аз недоумявах на избора на Джеймс Камерън , но сега си давам сметка, че двамата са се сработили прекрасно и са създали на екрана свят - едновременно впечатляващ и стряскащ със зашеметяващата визия на Бил Поуп, операторът на "Матрицата" (1999-2003), а историята така добре е уплътнена с интрига, образи и конфликти, че наистина се гледа на един дъх, като зрителят неусетно разбира, че двамата съмишленици поставят нови граници на зрелищния спектакъл, залагайки стандарти, каквито могат да гонят не повече от петима постановчика в света.

Във визуално и емоционално отношение "Алита" е зашеметяващо, неповторимо преживяване. То връща на екран естествено и непринудено емоции и вълнения, които аз лично бях забравил от времето на "Аватар".

Няма да се впускам в преразказ на сюжета - само посочвам, че има два епизода - първото бойно кръщене на Алита в свърталището на Ловците и финалната схватка на Моторбола - които са заснети с такъв замах и ярост, че моментално се превръщат в модерна класика, а що се отнася до финала - той настойчиво и издайнически подсказва, че ще има нов конфликт, с по-силен противник - Мактийг на Джеф Фейхи, което пък означава, че ще чакаме "Алита 2"...

Кадър от филма "Алита: боен ангел" (2019)Не споделям мнението, че силата на филма е само във визуалното му съвършенство, но се дъни откъм актьорски изяви. Няма такова нещо! Алита си е изцяло компютърно генериран персонаж, претворен чрез улавяне и контрол на движенията й посредством датчици от Роза Салазар. Това не омаловажава усилията на актрисата да подпомогне създаването на един наистина впечатляващ и незабравим образ.

Кристоф Валц е изключително чаровен и подкупващо въздействащ като татко доктор Идо, красавецът Киан Джонсъсн - Хюго загатва драматичен потенциал, който ще разгърне напълно в бъдеще, Дженифър Конъли възкръсва за голямото кино като Ширин, злодейка с ангелско лице, отказала се от престъпната си дейност, "защото съм доктор и защото съм майка", докато Махършала Али е просто използван като дежурния злодей и алчен управник на града Вектор, убит логично от Алита, към когото, естествено, не изпитваме и капка милост.

Премиерата на "Алита" се забави с близо два месеца. Имаше спекулации, че с подобен ход Камерън е избягнал челния коледен сблъсък с "Аквамен" (2018) на Джеймс Уан. Не искам да влизам в обяснителен режим, но съм сигурен, че ходът на разпространителите от "20. век Фокс" е бил правилен. Такъв скъпоценен проект трябва да се пази и да му се осигурят премиерни дати, на които ще се представи в своя пълен елмазен блясък.

Смятам, че подобно на други постановки на Джеймс Камерън като "Терминатор 1 и 2 " , "Пришълците", "Истински лъжи", "Титаник" и "Аватар", и "Алита: Боен ангел" ще мине като торнадо по световните екрани и ще заработи очакваните приходи. Аз съм сигурен в крайния му успех, но препоръчвам гледането му на възможно най-голям и модерен екран от всеки уважаващ себе си киноман.

Просто си струва да се види поредният мегаспектакъл на един от четиримата големи - другите трима са Ридли Скот, Лукас и Спилбърг, за които може с увереност да се твърди, че най-добрите им филми се гледат от ВСИЧКИ по света.

Наистина си заслужава отделените два часа!

 


"Алита: Боен ангел", 2019, 122 мин., прод. на "20. век Фокс" и "Лайтсторм Ентъйртайнмънт", сц. Лаета Калогридис, Джеймс Камерън, Робърт Родригес, реж. Робърт Родригес, продуценти Джеймс Камерън и Джон Ландау по манга поредицата на Юкито Киширо.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.02.2019, № 2 (231)