Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПО ПЪТЯ НА СЕБЕУТВЪРЖДАВАНЕТО

Борислав Гърдев

web

Поръчай като постер: "Осма Миля" с Еминем!“Осма миля" е сред приятните изненади във филмовия репертоар. Той възстановява първите стъпки към славата на белия рапър Еминем, ситуирайки действието в гетата на Детройт през 1995 г.

Филмът няма нищо общо със захаросаните приказки за големите звезди, в които гастролират знаменитости от различни клонове на шоубизнеса.

Заслугата за това е на сценариста Скот Силвър и режисьора Къртис Хенсън. Те внимателно градят реалистична житейска драма без бляскави фойерверки, в която на преден план е битката за оцеляване и утвърждаване. В живота - свиреп и скучен, с много усилия, търпение и упоритост.

Колкото и да е лична, историята на Бъни Заека (Джими Смит) е типично американска и същевременно универсална.

Мнозина ще познаят себе си в образа на талантливия майстор на хип-хопа, работещ в автомобилен завод и имащ проблеми с майка си, любовника й и своя чепат характер.

За цялостното правдиво въздействие на творбата е от огромно значение удачният избор на изпълнителя на главната роля.

Поръчай като постер: "Осма Миля" с Еминем!Къртис Хенсън ("Поверително от Л. А.", "Момчета-чудо") е рискувал с Еминем, като същевременно го е направлявал умно и далновидно, подтиквайки го да даде най-доброто от себе си.

Еминем предлага правдива версия на Бъни Рабит. Играе натуралистично, естествено, непукистки. Изпява само три песни, преди финалната битка в клуба “Убежището" срещу Папа Док (Антъни Маки), когато спечелва симпатиите на публиката.

Дебютантът разбира още нещо. Историята ще бъде достатъчно интересна за публиката, ако той не спекулира с нарцистичното си себеизтъкване, а остави достатъчно поле за изява на своите партньори. Те са необходим фон за пълноценото изграждане на атмосферата и интригата, а чрез него по-отчетливо се откроява и автентичното излъчване на Маршъл Метърс ІІІ.

В “Осма миля" адмирации заслужава Британи Мърфи като приятелката на Бъни Алекс и особено Ким Бейсинджър (Стефани).

На нея й върви с Хенсън. Преди шест години за ролята на Лин Бракън в “Поверително от Л. А." спечели “Златен глобус" и “Оскар", а сега отново предлага убедителна и запомняща се интерпретация като уязвима неудачница и майка-повлекана, смачкана от живота.

Изпълнен с неподправен драматизъм и сдържан оптимизъм, без да претендира за свръхамбициозни цели, “Осма миля" предлага емоции и размисъл за личния избор, израстването и изстраданата собствена победа. Багодарение на тях момчето от покрайнините става не просто популярен. А и личност с характер и цели в живота.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.03.2003, № 3 (40)