Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СТАМБОЛОВ - КУРИЕР В СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА

Борислав Гърдев

web

Сръбско-българската война сварва Стефан Стамболов като председател на Четвъртото ОНС. Изключителният народен ентусиазъм в защита на отечеството ни го изпраща на фронтовата линия. Той е там на 6 ноември 1885 г. заедно със съратника си Димитър Петков като емисари на правителството, настояващи пред княз Александър Батенберг по никакъв начин да не се отстъпват сливнишките позиции.

Текат най-критичните боеве, в които се решава съдбата на войната. Князът и военачалниците вземат решения, които трябва да се предадат на сражаващите се на бойната линия наши части. По думите на прекия участник в събитията Данаил Николаев: "Нужен беше куриер, който немедлено да предаде тези заповеди."

Изненадващо, и без да чака покана, Стамболов грабва прикàза с думите: "Аз ще бъда доброволеца-куриер!"

Според Данаил Николаев "Стамболов се метна на един кон и в кариер се устреми от една позиция към друга, обсипван от вражески куршуми. Всички наблюдавахме това зрелище вцепенени, очаквайки всеки момент прострелването на неустрашимия доброволец-куриер."

Съдбата бди над парламентарния шеф и Стамболов изпълнява задачата си безупречно. Не след дълго се завръща невредим и скача задъхан от побелелия от пяна и пот кон. Данаил Николаев завършва разказа си в типичния за него искрен войнишки стил: "Никога не се забравя възхищението, което изпитах в този момент от изключителната храброст на човека, когото, повтарям, не обичах."

Стамболов не се прибира в София, остава куриер и впечатлява всички със смелостта си.

На 7 ноември 1885 г. след историческата победа над войските на крал Милан, той изпраща прочутата си телеграма до премиера Петко Каравелов, публикувана девет дни по-късно в Държавен вестник: "Пълна победа. Сърбите отхвърлени и от двете крила с големи загуби, роби хванати около 400 души. Войниците и офицерите се биха и нападаха като лъви".

Неустрашимостта на Ст. Стамболов впечатлява и княжеския адютант Александър Головин, който по повод годишнината от победния изход на войната, му пише: "Възпоменавам славния епизод от вашия солдатлък, когато вий на шосето за Пирот, под градушка от неприятелски гранати, юнашки накарахте оставшите орудия да се присъединят към своите батареи."

Съвсем заслужено за фронтовия си принос Стефан Стамболов е награден с войнишки кръст "За храброст."

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.11.2005, № 11 (72)