Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕСТАРАВАНЕТО НА НАШИТЕ ОБЩИНАРИ НЕ Е ОТ ДНЕС

Борислав Гърдев

web

Първата сериозна политическа криза в нова България избухва в края на 1879 година. Тя възниква вследствие несъвместимостта между изпълнителната власт в лицето на премиера консерватор Тодор Бурмов и княз Батенберг от една страна, и парламентарното либерално мнозинство от друга. Конфликтът води до падането на правителството от власт и разтуряне на I ОНС в един и същи ден (24 ноември 1879 г.) и назначаването на служебното правителство на епископ Климент, натоварено със задачата да проведе избори за II ОНС.

Острото стълкновение между изпълнителната и законодателната власт се използва доста непохватно от консерваторите, целящи дискредитирането на парламентаризма у нас. По тяхно внушение партизаните им по места съставят телеграми и протести, с които, уж от името на цялото население, бомбардират Двореца с молба княз Александър I да ги избави от голямото зло, каквото се явява Народното събрание.

Такава коварна, но разкрита инициатива, намира място на страниците на Петко-Славейковия вестник “Целокупна България" в бр. 48-49 от 31 декември 1879 година. Един от безспорните авторитети на Либералната партия тълкува полемично дописка от Лясковец, изпратена до него на 22 декември и разкриваща шашмите на властващите консерватори по места. Славейков с основание пита: “...всички тия адреси и телеграми дали са били законни? Знайми, че всички са испращани от страна на населението, в името на жителите от един град или даже от цяла избирателна околия, без обаче да знае за това населението".

Подобна телеграма е изпратена до княз Александър Батенберг от името на цялото население от местната избирателна околия, при това още преди разпускане на парламента, подписана от лясковския кмет Павлев, от помощника му Енчо хаджи Янков и от горнооряховския кмет Стоян Момчилов, “но за които никой не е знаял, освен тая троица, която я е съставила, подписала и отправила". Тримата властници изпращат депешата тайно до княза, без да уведомят даже своите другари, членове на Общинския съвет.

Когато населението научава за произвола на общинските чиновници “силно вълнение, придружено от голямо негодование срещу тия господа са произведе между всичките жители от Лясковец, Оряховица и другите села, които влизат в състава на Лясковска околия и по повод на това станаха в миналата неделя в с. Лясковец три митинга, с цел да се отхвърлят гореозначените трима господа пред чистата человеческа съвест на най-силно изобличение и публично да се осъдят".

Цялото събрание разисква “доволно време върху това" и най-после единодушно приема злосторниците да се подложат на общо изобличение чрез печата. Петко Р. Славейков охотно поема идеята и предоставя за каузата на справедливостта страниците на своя вестник.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 09.04.2003, № 4 (41)