Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Д-Р ИВАН МОМЧИЛОВ ПРОРОКУВАЛ СМЪРТТА НА СТАМБОЛИЙСКИ

Борислав Гърдев

web

На 8 срещу 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат. Земеделският кабинет на Стамболийски е сменен от сговористкото правителство на проф. Александър Цанков. Още на 8 юни в 22 часа превратаджиите арестуват околийския управител на Горна Оряховица - земеделеца Никола Хаджистоянов.

В тези напрегнати дни в града се провежда много интересен разговор между двама видни политици - бившият депутат и подпредседател на парламента Иван Стоянов Момчилов (изтъкнат стамболовист и патриот) и членът на ЦК на БРСДП и народен представител в 20 ОНС (което ще престане да съществува на 11 юни) Григор Чешмеджиев.

Връзката на националлиберала Момчилов със социалиста Чешмеджиев не бива да ни изненадва. Известно е, че Ив. Момчилов поддържа приятелски и делови контакти и със земеделците, дори когато е на върха на държавната пирамида.

Двамата се срещат на 10 юни, веднага след преврата. Основният въпрос, който вълнува д-р Момчилов, е дали правителството ще остави жив Стамболийски. Чешмеджиев отговаря “много спокойно", че това се разбира от само себе си и че не вярва “да се намерят такива злодеи, които да посегнат на живота му".

Ако и да е пострадал незаслужено от земеделската власт (вкаран в затвора по Закона за съдене виновниците за народната катастрофа, а след освобождаването си е лишен от възможността да практикува лекарската си професия) и да е убеден монархист, д-р Момчилов се оказва добър познавач на политическите ни нрави. Той се замисля, след което, смръщил вежди, "съвсем глухо" прави своето предвиждане:

"Стамболийски няма да остане жив. Той толкова много бе обидил цар Фердинанд, че цялата негова династия бе оскърбена, че няма да му бъде простено. Той също така пренебрегваше и оскърбяваше с държанието си и цар Борис. Това също така не може да му бъде простено. Дълбоко съм убеден, че щом успее превратът, Стамболийски няма да запази главата си на своите рамене. Да ми помниш думата."

Тези изводи правят дълбоко впечатление на Григор Чешмеджиев. Те непрекъснато “бумтят" в ушите му. На 14 юни разбира, че бившият премиер на България е убит по жесток начин и че предсказанието на д-р Момчилов се оказва безпощадно вярно: "Много работи има, които на мнозина не са ясни, но аз ги виждам, защото съм бил в контакт с много големци, които държат камшика".

Този любопитен епизод дооформя същностни черти от образа на Иван Ст. Момчилов, разкривайки ни го като откровен и проницателен политик, за когото няма тайни в обществените борби.

Друг е въпросът за ролята на монарха в съдбата на Стамболийски и дали убийството му, извършено от Славейко Василев, не е и акт на натегаческо самоизтъкване, несанкционирано от правителството на Цанков.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.03.2003, № 3 (40)