Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОФЕСИОНАЛНА АВТОБИОГРАФИЯ

Борислав Гърдев

web

Роден съм на 23 юни 1962 г. в гр. Горна Оряховица. Средното си образование завърших през 1980 г. в СОУ "Георги Измирлиев", след което (1980-1982 г.) отбих военната си служба в София като радиотелеграфист. През 1986 г. завърших висшето си образование във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалности "Българска филология" и "История". До 1988 г. работих като преподавател по български език, литература и естетика в еленската гимназия "Иван Момчилов".

През 1988 г. спечелих асистентски конкурс във Великотърновския университет, където бях преподавател по история и теория на киното до края на 1991 г., като през лятото на с. г. станах старши асистент.

През 1992 г. работих в Община Велико Търново като началник управление "Наука, култура и образование". На 21 април 1993 г., след конкурс, станах директор на Двореца на културата и спорта "Васил Левски" във В. Търново, на който пост бях до 26 юни 1995 година, след което ме уволниха неправомерно. Спечелих делото срещу Общината на 18 ноември 1996 г., но поради лични причини отказах да се върна на старата си работа.

От 1997 г. работя като журналист на свободна практика.

От 22 януари 1989 г. публикувам редовно в регионалния и централен печат статии и изследвания по проблемите на културата, литературата, филмовото изкуство и историята, като имам вече близо 200 публикации. Със свои авторски материали съм сътрудничил в предавания на БНР, Общинско кабелно радио - В. Търново, радио "Велико Търново". Участвал съм в колектива, написал "Съвременна българска енциклопедия" (изд. "Елпис", в пет тома, 1993-1995 г.), като мое дело са статиите в областта на киното. Имам принос в изработването на рекламно-информационния указател на гр. В. Търново през 1992 г. и прецизирането на емблемния знак на ДКС "В. Левски" през 1993 година.

Трудът "Д-р Петър Гудев - политик и държавник" е първото обемно монографично изследване в България, посветено на този общественик - политически деятел и журналист от края на XIX и началото на XX век. Той е плод на изследователските ми усилия през последните четири години. Привърженик съм на скрупульозното поднасяне на фактите в раздвижен и интригуващ контекст, дообогатен от ясно изложение, в което равноправно място заемат историческите, културните и политически събития, включващи и тяхното осмисляне.

"Д-р Петър Гудев - политик и държавник" е завършек на определен етап в развитието ми, синтез на постигнатото, и най-важното - свързващо звено към цикъл статии и изследвания, разкриващи сложната и противоречива съдба на либералната теория и практика у нас в края на XIX и началото на XX век, причината за провала й, и тъжните последици от това за България.

Най-трагичното следствие от краха на родната либерална доктрина свързвам с погребването на българския национален идеал, завещан ни от Възраждането, довел впоследствие до прекършване градивния устрем на нацията и до поредица от непрекъснати политически и икономически катаклизми.

 

 

© Борислав Гърдев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.02.2002, № 2 (27)