Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТВОРЕНО ПИСМО

Албена Вачева, Георги Чобанов

web | web

До Йордан Ефтимов
Владимир Трендафилов
Веселин Веселинов

Провокирани от искреното ви желание и демонстрирания от вас професионализъм при разискването на въпроси, пряко отнасящи се към българската художествена литература, теория и критика, си позволяваме да ви предложим да разширим започналата дискусия. Затова се обръщаме към вас с покана да вземете участие в един разговор, за който електронно списание “LiterNet” с удоволствие ще съдейства, като се опита да го предложи на вниманието на най-широк кръг изкушени от проблемите на българската литература.

За да конкретизираме нашето предложение, ще допълним, че възнамеряваме, вземайки повод от вече започналата дискусия, да поканим за участие изследователи и критици и да положим усилия по реализацията на съвместен проект, свързан с дистанциран в една или друга степен прочит на близкото литературното наследство. Това, което предлагаме на този етап и което се надяваме да получи вашето разбиране и съдействие, е да се опитаме заедно да насочим разговора върху идеите, идеологията, социокултурните особености, естетическите и философските концепции, рефлектирали в художествената литература, теоретическите и критическите търсения в периода между 1944-48 - 1990 година.

Без да се опитваме на предполагаме предварително възможния разговор, предлагаме за негово работно заглавие: “УПОТРЕБИ НА СЛОВОТО”. И още - смятаме, че успоредяването на двете начинания (визираме разработването на проекта “Неприспособимите - поезия на 80-те”), ще намери своята роля в разчитането и разбирането на целия културен субстрат, подлаган на непрекъснати опити за дисциплиниране от партийно-политическата идеология.

Очакваме вашето съгласие за отпочване на това съвместно начинание.

С колегиален и приятелски поздрав,
А. Вачева и Г. Чобанов

 

 

© Албена Вачева, Георги Чобанов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 20.02.2004, № 2 (51)