Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

Албена Вачева, Йордан Ефтимов, Георги Чобанов

web | web | web | Култура и критика. Ч. IV

По стечение на обстоятелствата настоящият предговор е изправен пред своеобразно предизвикателство - той трябва не просто да представи техническата подготовка на един продължил повече от година проект и резултатите, изложени в научните разработки, но и нещо повече. Преди още инициативата да придобие завършеност, голяма част от идеите, както и инициативата в нейната концептуална предположеност заживяха собствен живот и провокираха мнения, които далеч надхвърлят както първоначалните намерения, така и заложените съобразно тях цели.

Началото на сборника бе поставено в резултат на дискусия, възникнала в специализираната периодика през 2003-2004 година, от текстове на Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов и Веселин Веселинов. Самата дискусия, наред с въпроси от културологичен характер, се отнасяше и до проблеми на българската художествена литература и литературознанието като цяло в посттоталитарна България. Тъй като разговорът се пренесе и в полето на Електронно списание LiterNet, екипът реши да покани уважаваните автори да станат част от една по-голяма инициатива, свързана с проучване на културното наследство, формирано в периода 1944-1989 година. Първият въпрос, който възникна още по време на организирането на работата беше - това културно наследство ли е? (Надяваме се, че завършеният сборник отговаря в някаква степен и на този въпрос.)

Като си давахме сметка за цялата сложност на инициативата - преди всичко, но не само с оглед на научните й измерения - екипът реши да заложи на толерантността и да осигури възможност за среща на мнения и идеи, създавайки комфортна в научно отношение среда за разкриването им в тяхното многообразие. По тази причина поканата за участие беше отправена първоначално до 50 учени, като проектът запази отворения си характер до самия си завършек. В резултат на тази съставителска визия, изданието се очерта като интердисциплинарно, принос за което имат изследователи от различни дисциплинарни полета на хуманитарното и социално познание, работещи в различни научни центрове и звена, с разграничаващи се акценти и методологически подходи в работата си.

Изданието е четвърта част от проекта “Култура и критика”. По силата на изследователската концепция, въз основа на която се съставиха предходните три тома, пред екипа стоеше въпросът дали настоящето издание да се концентрира върху периода след 1944 година или да се разгледат идеологическите програми, оформили характера на българската култура и в частност литература в епохата на модерността. Доколкото самата модерност наследява, създава и реализира множество идеологически проекти (в това число и антимодерни), подобно предизвикателство би разширило значително инициативата и би разтворило твърде много нейните граници. Затова поканите, които бяха изпратени на авторите, носеха информация за инициатива, сходна до първоначалния замисъл - да се изследва наследеното в областта на културата в периода 1944-1989 г. В крайна сметка изданието съдържа 37 текста от 39 автори с общ обем около 1500 стандартни страници.

Публикациите представят резултатите от дългогодишни изследвания от страна на авторите. Изказваме искрената си благодарност, че се отзоваха и избраха сборника “Култура и критика. Ч. ІV: Идеологията - начин на употреба” за мястото, където да ги публикуват. Заради всички участници в проекта държим да изясним онова, което само бе загатнато в началото. Голяма част от изследванията, поместени тук, бяха публикувани по-късно и в други издания, в това число и международни, като предизвикаха засилен интерес и породиха множество дискусии в студентските аудитории и на специализирани семинари. По този начин диалогът се пренесе в различни издания, а вниманието към проекта на LiterNet се увеличи. Като споделяме радостта си и съпреживяваме тези успехи, споделяме убедеността си, че настоящият сборник остава онова поле, което, поради специализирания си характер и изследователска насоченост, създава възможност заложените идеи да бъдат представени в тяхната пълнота, напрежение и динамика. Тук е мястото да се спомене и фактът, че “Идеологията - начин на употреба” бе посочен в рамките на годишния отчет на Сдружението на българските писатели като издание, успешно вписващо се сред най-добрите изследователски проекти на 2004 година. Това на свой ред се превърна в повод инициативата да намери широко отражение в специализираната научна периодика.

Приключването на работата е повод да изкажем задоволството си от крайния резултат и още веднъж да благодарим на всички, които подкрепиха проекта. Разбира се, че без техните усилия той не би бил възможен. Надяваме се, че с общи усилия сме успели да отговорим на множество въпроси или да проблематизираме вече утвърдени и наложени тези. Както и че сме поставили нови въпроси, търсенето на отговори на които ще провокира различни нови изследователски инициативи.

София - Варна
30.12.2005 г.

 

 

© Албена Вачева, Йордан Ефтимов, Георги Чобанов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 30.12.2005, № 12 (73)
Култура и критика. Ч. IV: Идеологията - начин на употреба. Съст. Албена Вачева, Йордан Ефтимов, Георги Чобанов. Варна: LiterNet, 2004-2006.