Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА НЕВЪЗМОЖНИЯ ПРЕДГОВОР

Към "Култура и критика", ч. III (сборник)

Албена Вачева, Георги Чобанов

web | web | Култура и критика. Ч. III.

За настоящото издание не се предвижда предговор. Или, по-точно казано, не се предвижда предговор в онзи му вид, който изгражда представата за предговор. В качеството си на съставители ще се задоволим да представим само няколко бележки, които са резултат от обмислянето на множество идеи по реализацията на изданието. Няколко са причините, които ни карат да направим това. Тук ще се спрем обаче само на две от тях:

Първата се изразява в стремежа ни да избегнем предпоставеното четене, пък било то и съставителско.

Втората е свързана с неимоверно увеличената степен на условност на какъвто и да е предговор предвид характера на изданието. Казано по друг начин, изпаднахме в положение, което и най-добронамерените и снизходителни критици биха определили като "много трудно". Трудността се роди от мащабите и динамиката, предположени от технологията. Формално погледнато, сборникът съдържа 27 авторски текста. Подчертаваме обаче, че става дума за формално преброяване. Самите текстове, освен средоточие на множество идеи (което все пак може да бъде в някаква степен пред-говорено), се оказаха и средоточие на множество links (линкове). Употребяваме линкове, тъй като всъщност това е понятието, което кондензира цялото напрежение и динамика на диалога. При все че наподобяват познати препратки под линия в традиционните книги, възможността за едновременност на четенето, която предполагат, им придава съвсем друг характер. Кореспонденцията между текстовете придобива мащаб, който прави твърде условен, както вече стана дума, всеки опит за стагниране и рамкиране на диалога в някакви граници. Оказа се, че ако трябва да се прави предговор, той или ще бъде твърде стеснен и ограничаващ публикуваните текстове, или ще му се наложи да дискутира десетки публикации, формално невключени в проекта. За да избегнем първото и пред невъзможността да осъществим второто, оставяме този диалог отворен; оставяме го като един web-диалог.

Като съставители обаче, преди да пожелаем успех и читателски интерес на сборника, се чувстваме задължени да споделим надеждите си за коректност и взаимно уважение в диалога. Заради респекта ни към научните идеи, към авторите на тези идеи, си позволяваме да поставим следния линк <http://www.ipl.org/div/farq/netciteFARQ.html>, препратка към резултатите от усилията на редица организации, положили труд, за да гарантират отвореността и диалогичността, прекланяйки се пред авторството и интелектуалната собственост.

Накратко за проекта.

В съкратен вид предисторията на началото е описана в предговора към част първа на "Култура и критика", озаглавена "Критически зигзаги". По тази причина няма да се спираме още веднъж на нея, а ще се опитаме да представим, пак накратко, случилото се след публикуването на споменатия по-горе том.

Първата публикация се осъществи преди около една година - 25. 02. 2002. След тази дата сборникът "продължи" да излиза в течение на два месеца. През месец октомври, същата година, започна публикуването на втория том - "Прочити на традицията". Това практическо изпълнение провокира създаването на настоящия том - "Краят на модерността?". В основата на замисъла за реализацията на тази част от вече оформилия се проект бе положена идеята за експеримент. Експеримент, защото:

  • дискусията за модерността и по-точно - литературните и културните й рефлексии, е в началото си. Тъй като нямаме никакви претенции да даваме категорични отговори на множеството въпроси, само си позволяваме да ги синтезираме във въпросителния знак в заглавието на част трета;
  • електронните книги са сравнително ново явление и като такова все още търпят критики и бележки по отношение на мястото си като средство за разпространение на научни идеи;
  • настоящото издание има претенцията да е първото по рода си - изцяло създадено по електронен път - електронна книга със собствен ISBN и място в електронната мрежа.

Рискът, който носеше подобен експеримент, както стана ясно, беше много голям. Координацията между авторите се извършваше чрез писма и общо взето се разчиташе на две неща - атрактивността на идеята и нейната възможност/невъзможност да провокира изследователски интерес и, второ, на мобилността, която предлага интернет. Тук е мястото да изкажем сърдечни благодарности на всички автори, които наравно с нас поеха огромен процент риск и подкрепиха с участие тази идея. Заради доверието им, което сведе вероятните рискове до минимален процент - още веднъж благодарим.

По-горе вече се спомена, че това са само въвеждащи бележки, а не предговор. Продължавайки в духа на това, ще добавим, че поканите (около 45) бяха изпратени в средата на месец декември, 2002 година. Сега вече на вниманието на читателите е предоставен пълният продукт от почти четиримесечните ни усилия. Усилия, в резултат на които около идеята се обединиха 27 автори от множество университети и редица изследователски институти в България, което по неопровержим начин свидетелства за "отвореността" на предлагания разговор. И началността - длъжни сме да добавим и тази си надежда.

По този начин изданието "Краят на модерността?" е своеобразен интердисциплинарен завършек на целия проект "Култура и критика". Завършек твърде условен, защото чрез този трети том, по наше мнение, се преодолява антологийността, предположена по един или друг начин от първите два тома и ориентацията на цялостния проект е към участие в активна научна дискусия. Двадесет и седемте текста, включени тук, успешно осъществяват научен диалог помежду си и дават основание да се мисли подобна перспектива.

Принципът, приложен при съставянето на първите два тома, се реализира и тук - материалите предполагат дискусия в най-широк план върху идеи и проблеми в българската литература, култура и критика. Многообразието от идеи е същината на този принцип, обединил в настоящия проект шейсет автори и сто текста от целия изминал двадесети век.

Надяваме се, че настоящите бележки (тъй като не са строг аналитичен труд на текстове и идеи) няма да се възприемат като повод да се обезцени научната стойност на изданието. Напротив - надяваме се, че както самият проект е един от възможните прочити на модерността, така и той сам по себе си ще се превърне в обект на множество непредпоставени прочити... Смятаме, че бяхме длъжни да предложим тези бележки, заради отвореността на изданието. Заради дълга ни към доверието на авторите. Заради обещанието ни това първо издание да бъде прозрачно от гледна точка на предприеманите стъпки за реализацията му. Заради научния диалог.

 

 

© Албена Вачева, Георги Чобанов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 19.02.2003
Култура и критика. Ч. III: Краят на модерността? Съст.: Албена Вачева, Георги Чобанов. Варна: LiterNet, 2003.

Други публикации:
Култура и критика. Ч. III: Краят на модерността? Съст.: Албена Вачева, Георги Чобанов. Варна: LiterNet, 2003, с. 6-9.