Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕМАНУЕЛ ИКОНОМОВ
=============================

Емануел ИкономовЕмануел Икономов е роден на 26.08.1960 г. в София. Завършва кибернетика в Технически университет Илменау в Германия (1985). След завръщането си в България работи в научноизследователска лаборатория, както и като преподавател, консултант, журналист, преводач, а от 1995 г. като управител на издателство. Дебютира в периодичния печат през 1979 г. като преводач (от английски, френски, немски, руски) и като автор през 1980 г. Работи предимно във фантастичния и криминалния жанр. Автор на над 100 разказа, както и на критически есета и статии, публикувани в периодичния печат, сборници и антологии. Има издадени дузина сборници с разкази, между които "Детектив по неволя" (2002), "Броеница от безумия" (2005), "Не питай за цената" (2010), "Бандит по неволя" (2010), и един роман - "Отвъд и по-нататък" (2011). През 2000 г. става лауреат на наградата "Еврокон" за принос в развитието на фантастиката, през 2002 - на Голямата награда на името на Атанас Мандаджиев за криминален разказ, а през 2003 - на наградата на критиката за криминална загадка "Инспектор Стрезов". През 2005 г. авторският му сборник "Икосаедри" печели конкурс на Националния център за книгата към Министерство на културата. Вицепрезидент на Международната асоциация на писателите криминалисти AIEP/IACW от 2000 г., а от 2013 г. - нейн президент. Основател на издателската поредица "Нова българска фантастика" и конкурса "Аргус - фантастика през 100 очи", както и на годишника за фантастично изкуство "Български фантастични ВАЯНИЯ". Негови произведения са преведени и публикувани в Англия, Германия, Испания, Русия, Сърбия, Гърция.

ПРОЗА

Разкази
  Нюансите на дъгата
  Среща

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2021
Електронно издателство LiterNet