Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИЕРО КИАРА
=============================

Пиеро КиараПиеро Киара е италиански писател, публицист и сценарист, роден на 23.03.1913 г. в гр. Луино, Горна Ломбардия. Учи в няколко религиозни колежа, но завършва прогимназия и продължава образованието си като самоук. При все липсата му на интерес към политиката, през 1944 г. е принуден да избяга в Швейцария именно по политически причини. След войната преподава литература в гр. Цуг, Швейцария, а на следващата година се завръща в Италия. Писателят пресъздава еснафщината на провинциалния живот с тънък хумор и любов към обикновения човек. Горчивината му е особено видима в по-късните му творби, от "Палто от астрахан" и "Дали ще видя Сингапур?" (на бълг. 1983) до посмъртната "Нощен поздрав от прохода Чиза". Той рисува приграничния живот в Горна Ломбардия и швейцарските кантони с тамошните контрабандисти, бандити и бегълци, но преди всичко скудоумието и покварата, които царят в провинцията през годините на зараждащия се фашизъм. Литературното му наследство включва сборници разкази, романи, научни трудове, както и над петнайсет сценарии на филми. През 1965 г. е удостоен с наградата “Шарл Вейон" за "С лице срещу земята". През 1970 г. играе във филма "Заповядайте на кафе", заснет по романа му "Триъгълникът". Най-голям успех има през 1976 г. с филма "Стаята на епископа", заснет по едноименния му роман от Дино Ризи, с участието на Уго Тоняци и Орнела Мути. Писателят е един от най-добрите познавачи на живота и творчеството на Джакомо Казанова - "Истинският Казанова". Награден е от президента на Италия с Големия офицерски кръст на ордена "За заслуги къи Италианската република". Умира в гр. Варезе през 1986 г.

ПРОЗА

В превод от италиански - Евгения Динкова

Разкази
  Порядъчни хора

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2021
Електронно издателство LiterNet