Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

В YOUTUBE Е НАМЕРЕНА НАРОДНА ПЕСЕН БЕЗ ПСУВНИ НА НАЦИОНАЛНА ОСНОВА ПОД НЕЯ

Иван Шопов

web

Скопие, 5 април 2016 г.

Илия Тодоровски от Велес, любител на македонска и балканска народна музика, се свърза с редакцията на "Пара вести", съобщавайки, че е намерил народна песен в YouTube, под която няма националистически коментари.

Тодоровски най-напред помислил, че видеото с песента още не е отворено от много хора, но тя имала повече от 120 хиляди преглеждания.

"Песента беше хубава и се насладих на нейната мелодия и необикновен ритъм, но без споровете на тема чия е удоволствието не беше същото" - оплака се Илия.

Той разказва, че се опитал да започне спор за това, от коя страна произхожда песента, но неговият коментар "това е чисто македонска песен", както и следващият "песента сякаш е сръбска или българска" не събудили никакъв интерес у другите потребители.

"Изглежда, че някак си трябва да се науча само да се наслаждавам на музиката" - разочаровано констатира нашият събеседник.

 

 

© Иван Шопов
© Таня Попова, превод от македонски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 19.01.2021, № 1 (254)