Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАДЕТЕЛИТЕ НА ТРАДИЦИОННИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЦЕННОСТИ СА ЗАГРИЖЕНИ: ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ СЕКНЕНЕТО НА НОС ПО УЛИЦИТЕ?

Иван Шопов

web

Скопие, 3 февруари 2016 г.

Граждани, които милеят за традиционните македонски ценности, изразиха загриженост за това, че напоследък все по-рядко се срещат хора, които си секнат носа на улицата.

Макар експертите да смятат, че засега няма нужда от паника, традиционалистите са загрижени, че след известно време този обичай може да изчезне, а с това македонската култура да бъде ощетена откъм един впечатляващ ритуал.

"Нашите изследвания наистина показаха, че навикът за секнене на носа на улицата е в упадък, но все още съществува. Ако в следващите години компетентните културни институции вземат мерки, вярвам, че този хубав обичай ще се съхрани" - казва Горан Сополков от Института по фолклор.

Той предлага своевременно да се уведоми ЮНЕСКО, а не нещата да се оставят на случайността.

"Не виждам защо едно фолклорно пеене или копаницата да са по-важни от секненето на носа на улицата, което също така е безценно нематериално културно наследство" - каза Горан Сополков и си изсекна носа, след като излезе от редакцията на "Пара вести".

 

 

© Иван Шопов
© Таня Попова, превод от македонски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 20.11.2020, № 11 (252)