Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХАНС ХАН
=============================

Ханс ХанХанс Хан е австрийски математик, който допринася за теорията на множествеността и функционалния анализ. Роден е на 27.09.1879 г. във Виена като син на висш държавен служител на Telegraphen-Korrespoenz-Bureau (от 1946 г. наречено "Austria Presse Agentur"). През 1898 г. става студент в университета във Виена, като започва с изучаване на правото. През 1899 г. преминава към математика и прекарва известно време в университетите в Страсбург, Мюнхен и Гьотинген. През 1902 г. получава докторска степен във Виена по темата "Zur Theorie der zweiten Variation einfacher Integrale". Приносът му в математиката включва теоремата на Хан-Банах и (независимо от Банах и Щайнхаус) принципа на еднаква ограниченост. Другите теореми са: теоремата за разлагане на Хан, теоремата за вграждане на Хан, теоремата на Хан-Колмогоров, теоремата на Хан-Мазуркевич и теоремата Виталий-Хан-Сакс. Умира на 24.07.1934 г.

ФИЛОСОФИЯ

В превод от английски - Деница Желязкова

Статии
  Логиката, математиката и познанието на природата

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet