Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА
=============================

Зорница ХаризановаЗорница Харизанова е родена на 19.08.1969 г. в гр. София. Завършва Първа английска езикова гимназия и работи известно време като учител по английски език в детска езикова школа. Впоследствие специализира "Източни култури" към програма "Хуманитаристика: култура и цивилизации" и "Сравнително религиознание" в Нов български университет. Интересите й са насочени към далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография. Изучавала е старокитайски и японски език. Работила е като редактор на сп. "Религия и култура" и "Религия и цивилизации". Има публикации и цитати в сп. "Nota Bene", "Философски алтернативи", "National Geographic" и др. Пише класическо и съвременно хайку и експериментира с фотохайга. Нейни хайку са публикувани в сп. "Carmina Balcanica" и "Cronica" в Румъния (2010), Asahi Haikuist Network (2011), в. "Вестител" (Асеновград, 2012), поетичния сборник "Да възпееш вятъра" (2012), двуезичната френско-българска антология "Градът" (2012), първата унгарска антология на българското хайку "Различна тишина" (2012) и др. Носител е на: Първа награда за хайку на XI Международен фестивал "Мелнишки вечери на поезията" (2010); Насърчителна награда от конкурса за хумористично хайку "Хайку сегавечно" (2011); Грамота от европейската Топ 100 класация за най-креативни хайку автори през 2011 г.; Първа, Втора и Трета награда от I Национален конкурс за фотохайга "Сезони" (2011) и Отличие от V Национален конкурс за хайку на свободна тема (2012). През 2010, 2011 и 2012 г. нейни хайга са включени в класацията на Световната хайку асоциация в Япония (WHA) и публикувани на сайта й. Член е на клуб "Приятели на Индия", "Зелени Балкани" и Български хайку съюз. От 2011 г. е секретар на Български хайку съюз. Редактор в сп. "Хайку свят".

ПОЕЗИЯ

Накъсо
Хайку
  Хайку - 3
  Хайку - 2
  Хайку - 1

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2014-2019
Електронно издателство LiterNet