Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СВЕЖА ДАЧЕВА
=============================

e-mail : samoria06@yahoo.se

Свежа ДачеваСвежа Дачева е родена в гр. Нови пазар. Завършила е университета във Велико Търново, специалност "Български език, литература и история". После е живяла в Русе и в с. Граматиково. От 1983 г. живее с част от семейството си последователно в Истанбул и Рим, а от 1988 г. се установява в гр. Стрьомстад, Швеция. От 1994 г. е аспирантка на Института за славянски езици в Гьотеборг, а през 2001 г. защитава докторска степен по етнология в Департамент "История на културата" в Нов български университет в София. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката, етнологията, митологията и социологията. Превежда художествена литература от шведски на български ("Скандинавски приказки", "Приказки" - Стриндберг, "Антология на шведската поезия"). През 2006 г. излиза "Шведско-български, българо-шведски речник", който претърпява няколко издания. Автор е на междудисциплинарното изследване на приказен тип "За доброто и за лошото момиче", както и на седем поетични книги. Нейни стихове са включвани в шведски, български, американски и френски антологии. В момента работи като преводач, учител по шведски на чужденци, както и по проект, свързан със стари детски игри. От 2003 г. е член на общинския съвет на гр. Стрьомстад и в момента е в комисията по сградостроителство и опазване на околната среда. През същия период е и редовен съдебен заседател в Административния съд на гр. Гьотеборг.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Диптих
  Влюбените
  Някога тук е имало море...
  Уча се да бъда Никой...
  Зима. Февруари е...

 

* * *
Критика за Свежа Дачева

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2016
Електронно издателство LiterNet