Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПАЯЦИТЕ СА НАПУСНАЛИ ПАЯЖИНАТА

Станислав Пенков

web

Дали заради високите тавани, старата дограма или тръбите, които опасваха като паяжина стените, времето в неспокойната стая се делеше не на секунди и минути, а на подшушвания от вятъра.

Той пита откъде идва прахът и как се поддържат мебели. Пита защо има паяжини, а паяците са напуснали. Пита за времето, за обществения транспорт; говори бавно и се задъхва. Не издава тайни, но винаги има какво да каже. С хубава дикция.

Актьор е вятърът. Играе по площади и обича да му ръкопляскат. Когато напуска стаята за нов гастрол, оставя без дъх закъснелите планинари, разрошва им косите, дърпа палтата на ноемврийските бабички и препъва замислените пешеходци на кръстовище.

Когато приключи с гастрола, търси пак убежище в стаята. Наднича зад пердето, блъска по прозорците, шушне през процепите на панелните блокове, гони паяците от паяжините им. Може даже да счупи някое огледало. За късмет.

 

 

© Станислав Пенков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 09.04.2015, № 4 (185)