Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРИАНА КУРШУМОВА
=============================

e-mail : m_kurshumova@abv.bg

Мариана КуршумоваМариана Матеева Куршумова е родена в гр. Пловдив през 1961 г. Завършила е магистърска програма по българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". През периода 1986-1989 г. е редовен докторант към катедра по "Български език" при Пловдивския университет с дисертационна тема "Пловдивската книжовноезикова школа". От 1989 г. работи в същата институция като главен асистент в катедрата по български език. Научните й интереси са в областта на историята на новобългарския книжовен език и проблемите на съвременния български език. Член на Съюза на учените в България, член на Съвета на ДЕСПЧС към ПУ "Паисий Хилендарски". Участвала е в множество научни форуми у нас и в чужбина с изследвания върху теми от интересуващите я научни области. Участвала е в следните научни проекти към ПУ "Паисий Хилендарски": "Националноезиковата програма на Българското възраждане. Нови прочити", "Актуални проблеми на съвременната българска книжовна норма", "От идеята за историята към Националното, Космополитното и Глобалното: преписите и преправките на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и културноидентификационните модели на ХVІІІ-ХХІ век".

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Статии
  Поп-Йоановият препис на "История славянобългарска" като част от текстовото семейство на Рилската преправка

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2014
Електронно издателство LiterNet