Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЕР РЮМКОРФ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Петер Рюмкорф Петер Рюмкорф (1929-2008) е немски поет, белетрист, публицист, есеист и драматург, роден в Дортмунд в семейството на пътуващ кукловод. В 1944 г. е мобилизиран в трудови войски на фронта. След края на Втората световна война прави първи опити като автор на шлагерни текстове и агитационни песни, а деветнадесетгодишен издава списанието "Пестбойле". След като полага матура, изучава педагогика, история на изкуството, германистика и психология в Хамбург.

Първата си стихосбирка Петер Рюмкорф публикува в съавторство с Вернер Ригел - "Гореща лирика" (1956). Двамата поети са смятани за основатели на литературното направление "финизъм", което се самовъзприема като край на всички "изми" и последна възможност за литературно въздействие върху обществото.

Поезията на Рюмкорф е изпълнена от провокативно остроумие, но и от песимистични настроения. Неговите често пародийни стихове са събрани в първата му самостоятелна книга "Земни удоволствия в g" (1959). От 1961 г. поетът е член на Съюза на немските писатели. Публикува книгата си "Фокуси. 50 стихотворения наред с ръководство за противодействие" (1962), която намира широк отзвук сред читателите. В 1963 г. Рюмкорф става член на Свободната академия на изкуствата в Хамбург, а от 1972 г. е член на ПЕН-центъра на ФРГ. През 1969 г. Петер Рюмкорф е гост-лектор по модерна немска литература в университета на Остин, Тексас. Следващата му стихосбирка е "Феникс - напред!" (1977). В 1977 г. става член на Немската академия за език и литература в Дармщат, а в 1987 г. - на Берлинската академия на изкуствата. Поетическата му книга "Срок на годност до края на 1999" излиза в 1979 г. Своя читателска публика намират и стихосбирките му "Освен любовта нищо друго" (1986) и "Когато - но тогава" (1999).

Петер Рюмкорф е удостоен с редица литературни отличия, между които наградата за есеистика "Йохан Хайнрих Мерк" (1986), литературните награди "Ерих Кестнер" (1979), "Рудолф Александер Шрьодер" на град Бремен (1980) и "Арно Шмид" (1986), литературната награда на Министерството на културата на ГДР "Хайнрих Хайне" (1988), престижната награда "Георг Бюхнер" (1993) и наградата "Николас Борн" (2003).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008