Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАКС БОЛИГЕР

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Макс Болигер Макс Болигер (1929-2013) е швейцарски поет и автор на книги за деца, роден в Шванден, кантон Гларус. Отначало е селски учител, след това изучава психология и лечебна педагогика и работи в Люксембург. Завръща се в Швейцария и едно десетилетие е извънреден гимназиален учител в Адлисвил край Цюрих.

Първите литературни изяви на Макс Болигер са от началото на петдесетте години, когато публикува книгата си "Стихотворения" (1953). В стихосбирката "Изпратен гълъб" (1958) поетът разглежда екзистенциалната проблематичност на любовта въз основа на библейските предания. След 1968 г. Болигер е писател на свободна практика и сътрудничи на Швейцарската телевизия. Накрая се установява да живее във Везен. На трудните междучовешките отношения в една модерна епоха на безверие и отчужденост е посветена стихосбирката му "Мълчание, умножено сред снега" (1969).

За цялостно творчество Макс Болигер е удостоен с "Голямата награда на Немската академия за детска и юношеска литература" (2005).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008