Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КИТО ЛОРЕНЦ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Кито Лоренц Кито Лоренц (1938-2017) е немски поет, белетрист, драматург, автор на книги за деца и преводач от лужишки произход, роден в Шлайфе в дома на търговец на дърва. Внук е на известния лужишки писател Якуб Лоренц-Залески, който го подтиква към творчество. Завършил е славистика и педагогика в Лайпциг и пише на немски и на лужишки език.

Първата публикация на Кито Лоренц е цикълът стихотворения "Бригадирски записки" (1959) в един лужишки вестник. Още първата му стихосбирка "Нови времена - нови пиршества" (1961) му създава известност и Лоренц става за десетилетие сътрудник в Института за изследване на лужишкия фолклор в Бауцен, а след това е драматург в Държавния ансамбъл за лужишко народно творчество. Съставя антология на лужишката поезия "Светлина, правда, свобода" (1963). Поетическият цикъл на Лоренц "Струга. Картини от нашия край" (1967) издава влияния на Йоханес Бобровски, а стихосбирката "Прочистване на лъките" (1973) в дълги поетически текстове с богат вътрешен ритъм обрисува неизследвани области от съвременната действителност. Вниманието на читателите и критиката привличат и стихосбирките му "Поетичен албум" (1979), "Страна на думите" (1984), "Ти до мен" (1988), "Срещу голямото плашило" (1990), "В една красиво обрисувана неделя" (2000), "Незначителността на Берлин" (2002), "Листа като езици" (2002) и "Неподходящи цветове" (2004). Поетът се установява да живее във Вуишке край Хохкирх, Саксония.

Творбите на Лоренц носят неповторим аромат на древната лужишка земя, на традиционните за нея фолклорни сюжети и мотиви. Кито Лоренц е отличен със значими награди, между които литературната награда на Министерството на културата на ГДР "Хайнрих Хайне" (1974), наградите "Хайнрих Ман" (1991), "Фридрих Шилер" (1995) и стипендията "Херман Хесе" (1997). Член е на Саксонската академия на изкуствата и на ПЕН-центъра на ФРГ.

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008