Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЮРГЕН ТЕОБАЛДИ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Юрген Теобалди Юрген Теобалди (р. 1944) е немски поет, белетрист, есеист и преводач на английска и китайска лирика. Роден е в Щрасбург (днес Страсбург, Франция), но израства в Манхайм, Германия. Завършва търговска гимназия и се препитава от случайна работа като пощенски раздавач и опаковчик на мебели. През 1966 г. Теобалди се записва студент в Педагогическия университет във Фрайбург, на другата година продължава следването си в Хайделберг и го завършва през 1969 г.

Първите литературни изяви на Теобалди са от времето на студентските вълнения през 1968 г., когато започва да пише "автентична поезия", израз на всеобщите бунтовни настроения. Натрупания политически опит поетът съчетава с формалните обновления на американската поп-лирика. Стиховете му са изпълнени с подробности от всекидневието, без обаче да изпускат от поглед обществените вълнения. След кратък период, в който работи като учител, Теобалди следва от 1970 г. германистика и политология в Хайделберг, Кьолн и Берлин, но не се дипломира.

Юрген Теобалди публикува първите си стихосбирки "Резервно място в театъра" (1973) и "Синини" (1974). Преселва се в Берлин и издава стихосбирката "Втора класа" (1976). Става стипендиант на "Villa Massimo" в Рим (1977) - като резултат излиза книгата му "Drinks. Стихове от Рим" (1979). Следват "Тежка земя, пушек" (1980) и "Лятна обиколка" (1983). През 1983 г. Теобалди е гостуващ писател в университета Уоруик във Великобритания. Опита си от този престой пресъздава в стихосбирката "Midland/Drinks" (1984). В 1984 г. поетът се преселва в Швейцария. Там живее първо в Юра и Базел, а през 1988 г. се установява в Берн. Създава още стихосбирките "Подет от въздушното течение" (1990) и "Колекционерът на нощни картини" (1992). Следват "Многогласна зеленина. Стихове и проза" (1994), "Отново и отново всичко" (2000), "Диви карамфили" (2005) и "24 часа отворено" (2006).

За творчеството си Юрген Теобалди получава значими отличия, между които "Литературната награда на кантон Берн" (2003). Поетът е член на Свободната академия на изкуствата в Манхайм.

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008