Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХАЙНЦ КАЛАУ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Хайнц Калау Хайнц Калау (1931-2012) е немски поет, белетрист, драматург и автор на книги за деца. Роден е в Древиц край Потсдам в семейството на работник. През 1949 г. отива в Берлин, където следва в Академията на изкуствата под ръководството на Бертолт Брехт.

Още в първата си стихосбирка "Надеждата живее в клоните на Каиба" (1954) Хайнц Калау излага размишленията си върху необратимото течение на времето и човешката история. В стихосбирките "Проба" (1956) и "Потокът на нещата" (1964) поетът се съсредоточава върху личната си неравна съдба и прави равносметка на дните си. Тези книги, както и най-известната му "Ти" (1971) с любовна лирика и "Хвърчило за ангели" (1974) представят Калау като автор с ярък индивидуален профил. Стихотворения с критически акцент са включени в книгата му "Траверса" (1989).

След обединението на Германия през 1989 г. поетът доброволно разкрива дейността си като принудителен сътрудник на Държавна сигурност и се включва в разследващата комисия по историята на Съюза на писателите в ГДР. Излизат стихосбирките му "Везната на Каспер" (1992) с текстове от годините след политическата промяна, "Двама" (1999) и "Събрани стихотворения" (2005). На седемдесет и петия си рожден ден поетът се установява да живее на остров Узедом в Балтийско море на границата с Полша.

Стиховете на Хайнц Калау по своята почти документална точност напомнят прозаични произведения - обикновено съдържат някакво фактическо съобщение с обоснован извод, а смисълът им, изразяван нерядко с нескрит дидактизъм, не допуска превратно тълкуване. Този привиден "рационализъм", подхранван от силно чувство, дарява обаче лириката на Калау с особена художествена привлекателност.

Хайнц Калау е сред най-четените съвременни немски поети. За творчеството си поетът получава редица отличия, межди които литературната награда на Министерството на културата на ГДР "Хайнрих Хайне" (1963) и "Лесинг" (1972), както и "Националната награда на ГДР" (1984).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008