Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЮНТЕР БРУНО ФУКС

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Гюнтер Бруно Фукс Гюнтер Бруно Фукс (1928-1977) е немски поет, белетрист, график и автор на книги за деца, роден в Берлин. Още ученик е призован в "народното опълчението" и в края на Втората световна война служи в противовъздушната отбрана на Берлин. Заловен е и е пратен в белгийски военнопленнически лагер. През 1949 г. се завръща в Берлин и става студент във Висшия институт за изобразително изкуство. Работи като клоун в пътуващ цирк, а след 1952 г. е писател и график на свободна практика. Фукс издава в Ройтлинген литературното списание "Визум", съосновател е на галерия "Цинке" и сътрудничи на радиото. В 1958 г. поетът се преселва в Западен Берлин. От 1971 г. е член на ПЕН-центъра на ФРГ.

В поезията си Гюнтер Бруно Фукс заявява своето нежелание да се приобщи към съществуващите политически порядки. Първата му стихосбирка "Сутринта" (1954) и следващата "Цигански барабан" (1956) със собствени гравюри на дърво са посветени на стремежа да се изгради собствено съществование "помежду властващите идеологии". Следват "След домашния обиск" (1957), "Молитвеник на един гълтач на мечове" (1960), "Пиянски съзерцания" (1962), "Песен на скитника" (1965), "Странички на един придворен поет и други стихотворения" (1967).

Наричат Гюнтер Бруно Фукс непримирим размирник, поет с "едно плачещо и друго смеещо се око". На погребението му са стичат почитатели от цяла Германия. Надгробното слово държи поетът и негов приятел Кристоф Мекел.

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008