Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЮНТЕР АЙХ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Гюнтер Айх Гюнтер Айх (1907-1972) е немски поет, белетрист, преводач и автор на радиопиеси, роден в Лебус ан дер Одер. Следва ориенталистика, право и икономика в Лайпциг, Берлин и Париж. Превежда китайска поезия, а първата си поетическа книга публикува на двадесет и три годишна възраст - "Стихотворения" (1930). Създава си име като автор на радиопиеси в стихове и това му позволява да работи като писател на свободна практика в Берлин и Дрезден. Преживява Втората световна война на фронта, като в края й попада в американски плен.

След рухването на националсоциализма Айх става съосновател на свободното литературно сдружение "Група 47". Публикува стихосбирките "Отдалечени дворове" (1948) и "Подземна железница" (1949), в които се долавя благотворното влияние на "природната лирика" на Петер Хухел. Тези творби донасят на Айх наградата на "Група 47" (1950) и "Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства" (1951), чийто член поетът става в 1955 г.

Следват стихосбирките "Посланията на дъжда" (1955), "Продължение на разговора" (1957), "Към дело" (1964) и "Поводи и алпинеуми" (1966). Последната му поетическа книга излиза в годината на смъртта му - "Според книжата на Зойме" (1972). Гюнтер Айх е удостоен и с престижната литературна награда "Георг Бюхнер" (1959), както и с наградата "Фридрих Шилер" на провинция Баден-Вюртемберг (1968). В негова чест са учредени две награди "Гюнтер Айх" - австрийска за лирика (1984) и немска за радиопиеси (2006).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008