Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕАТ БРЕХБЮЛ

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Беат Брехбюл Беат Брехбюл (р. 1939) е швейцарски поет, белетрист, драматург, художник, автор на радиопиеси и на книги за деца. Роден е в Оплиген край Берн. След като завършва гимназия, Брехбюл се обучава за словослагател. Работи като издателски редактор и словослагател в Берлин и Цюрих.

Като поет Брехбюл се откроява с голямата си словесна изобретателност. Изисканата игра между фантазия и действителност става съществен белег на неговата лирика. Първата си стихосбирка "Игри около Пан" (1962) Брехбюл публикува на двадесет и три годишна възраст. Следват "Лаконични речи" (1965), "Здравословна проповед на един селски жител" (1966), "Картините и аз" (1968), "Литания за спирачките" (1969), "В търсене на краищата на небесната дъга" (1970). Освен това поетът публикува сборници с избрани стихотворения: "Битото куче пикае по колоните на храма" (1972) и "Чукове на мечтите" (1977). В 1980 г. Брехбюл основава издателството "Им Валдгут", където се изготвят книги по традиционни технологии, а от 1991 г. е съорганизатор на "Фрауенфелдските дни на поезията". Следващите му стихосбирки са "Падане на температурата" (1984), "Същността на лятото със сладка жена" (1991) и "За отсичането на планините" (2001). Поетът се установява да живее в Пфин, кантон Тургау, като писател на свободна практика.

През 1993-1999 г. Беат Брехбюл е президент на немско-швейцарския ПЕН-център. Отличен е с много награди, между които "Конрад Фердинанд Майер" (1975), "Литературната награда на град Берн" (1985), награда на швейцарската фондация "Фридрих Шилер" (1999) и международната литературна награда "Бодензее" (1999).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008