Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АДОЛФ ЕНДЛЕР

Венцеслав Константинов

web | Светлината на света

Адолф Ендлер Адолф Ендлер (1930-2009) е немски поет, есеист, драматург и преводач, роден в Дюселдорф в семейството на търговец. Издържа се като транспортен работник и кранист, сътрудничи на леви издания във ФРГ. Заради активността си в младежкото движение за мир е подведен под съдебна отговорност и в 1955 г. се преселва в ГДР. Следва в Литературния институт "Йоханес Р. Бехер" в Лайпциг.

Адолф Ендлер утвърждава поетическото си дарование със стихосбирките "Събудете се без страх" (1960) и "Децата на Нибелунгите" (1964). Проявява се най-вече в баладите с "индустриална" тематика с отчетлив, необичаен ритъм и звучен стих, а също и в политическата поезия - стихосбирките "Пясъчно зрънце" (1974) и "Гол с очила" (1975). Адолф Ендлер е известен и като темпераментен литературен критик, в чиито публикации общественото и художественото значение на младата лирика в ГДР намира задълбочена интерпретация. След участието си в протеста срещу лишаването от гражданство на поета Волф Бирман в 1976 г. и осъждането на писателя Щефан Хайм в 1979 г. Ендлер е изключен от Съюза на на писателите и започва да сътрудничи на берлински подмолни издания. Успява да публикува стихосбирките "Объркани ясни послания" (1979) и "Досие Ендлер" (1981). По-късна поетът издаде и книгите "Пудингът на апокалипсиса. Стихотворения 1963-1998" (1999), "На инат" (1999) и "Изпревàри ни полетът на прелетните птици" (2004).

За творчеството си Адолф Ендлер е удостоен с редица отличия, между които наградата на Берлинската академия на изкуствата "Хайнрих Ман" (1990), "Бранденбургската литературна награда" (1994), наградите "Братя Грим" на град Ханау (1995), "Рудолф Александер Шрьодер" на град Бремен (2000), "Петер Хухел" (2000) и "Ханс Ерих Носак" (2003). От 2005 г. поетът е член на Немската академия за език и литература в Дармщат. Адолф Ендлер, заедно с Уве Грюнинг, преведе на немски език поезията на Атанас Далчев.

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2007
Антология: Светлината на света. 100 немски поети от XII до XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2004-2008