Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЙЕНС ГЕРЛАХ

Венцеслав Константинов

web

Йенс Герлах Йенс Герлах (1926-1990) е немски поет, роден в Хамбург в семейството на служител. На седемнадесетгодишна възраст е призован във Вермахта, а след две години, прекарани на фронта, прави опит да дезертира, но е заловен. Обвинен е в "разложение на армията" и е пратен в наказателна рота за обезвреждане на пехотни мини. Накрая Герлах попада в американски плен. След Втората световна война работи като докер в хамбургското пристанище и като рекламен агент. През 1947-1951 г. поетът следва живопис и история на изкуството, печата в леви западногермански издания.

В 1953 г. Йенс Герлах публикува книгата си с политическа лирика "Твой глас искам да стана" (1953) и се преселва в ГДР - там се изявява като лирик, сатирик, автор на песни и кантати, породени от стремежа към един "социализъм с човешко лице". Прецизните му лирически етюди от сборника "Светлина и мрак. Стихове за любовта" (1963) са последвани от язвителни сатири в "Снимки от Запада" (1965). В оригинални по форма стихотворения и балади от книгата "Джаз" (1966) Йенс Герлах пресъздават стила на негърските блусове и разкрива личната и социална драма на техните създатели. За творчеството си поетът е отличен с литературната награда на Министерството на културата на ГДР "Хайнрих Хайне" (1967).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.10.2007, № 10 (95)