Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КЛУБОВЕТЕ ЗА НАУЧНА ФАНТАСТИКА В БЪЛГАРИЯ

Ради Радев

web

В България има много хора, четящи, пишещи или просто интересуващи се от жанра научна фантастика. За съжаление тежката социална обстановка рязко ограничи броя и тиража на списанията, свързани с научната фантастика. Всеобщото обедняване разреди също така феновете, клубовете както и техните прояви.

Тази кратка статия цели да представи актуалните и постоянно действащи клубове за научна фантастика в България. За момента те са пет, но малкият брой не им пречи да поддържат едно прилично ниво на дейност. Да поддържат близка връзка помежду си и да организират ежегодно български фестивал на НФ - Булгакон.

Клубът за прогностика, фантастика и евристика "Иван Ефремов" е учреден през април 1974 г. в София. Намира се в Дома на Културата "Средец". Клубът е организатор на конференции, срещи и фестивали на фантастиката, панорами на НФ филми, издавал е фензини. Членове на клуба са участвали в европейски и световни форуми на фантастиката. В работата му участват писатели, преводачи, художници, фенове. Най-старият от съществуващите в момента в България клубове. Негов председател е Юри Илков. Той е главен редактор и издател на списането на българския НФ фендъм - "Тера Фантастика". Юри Илков също така бе обявен за фен номер 1 на България на тазгодишния европейски фестивал за научна фантастика - Еврокон.

Клубът за екокултура и фантастично изкуство "Уибробия" е учреден през 1999 г. в Стара Загора. Клубът е организатор на ежегодните срещи "Таласъмия", ориентирани към българския фолклор и митология. Издава страница за фантастика в местния вестник. Клубът "А. и Б. Стругацки" в Пазарджик съществува от 1975 г. Клубът е бил домакин на редица празници на фантастиката, рекордьор по брой на издадени фензини и пионер в това начинание. Организатор на панорами на НФ филми, изложби, срещи на фенове. Негов създател е отново Юри Илков. Председател в момента е Петър Копанов.

Клубът за научна фантастика в град Варна се нарича "Землемория". Един от неговите основатели е известният български НФ писател - Ивайло Иванов. Към клуб "Землемория" е присъединен и варненския фентъзи клуб "Толкин". "Землемория" няма установена програма, както, примерно, софийския "Иван Ефремов". Неговите членове имат само хъс да си говорят за НФ, да коментират автори и произведения, да си разменят книги, да устройват НФ купони край морето и да участват в такива, организирани от други НФ клубове. Клубът се събира от февруари 2002 година. Основна явка е бирария "Алба" във Варна. Събират се там всеки понеделник от 18.30 часа.

"Землемория" понякога е посещаван и от членове на Сдружението на писателите във Варна, а веднъж дори е върнал гостуването.

Клуб "Фантастика" е основан през 1997 г. в гр. Кърджали. Негов създател е един от най-големите български НФ писатели - Никола Кесаровски. В момента председател е Кирил Добрев. Клубът е официално регистриран в съда като дружество с идеална цел. Негова конкретна задача е да подпомага развитието на научната фантастика, да я разпространява и популяризира.

Клубът има страница в официалния вестник на гр. Кърджали "Нов живот". Тя е с над 60 издания до момента и се подготвя от Никола Кесаровски. Г-н Кесаровски бе също така организатор и любезен домакин на ежегодния български фестивал на научната фантастика "Булгакон". През 2002 година "Булгакон" се проведе в Кърджали и имаше около 90 гости и участници. Предните две години фестивалът бе провеждан в гр. Сандански, а през 2003 г. негов домакин ще бъде гр. Пазарджик.

Авторът на тази кратка статия се надява тя да бъде повод за създаването на още НФ клубове в страната.

 


Авторът благодари на Юри Илков-Генерала, Никола Кесаровски, Ивайло Иванов и Кирил Добрев за предоставената информация.

 

 

© Ради Радев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 20.04.2003, № 4 (41)