Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОРЛИН ДЯНКОВ
=============================

Орлин ДянковОрлин Дянков е роден във Варна на 06.03.1967 година, умира на 09.08.1990 г., на 23 години. За онези, които познават отблизо него и поезията му, Орлин Дянков олицетворявя романтическата фигура на Поета - бард и свободен трибун на един нов вид воля в края на политическото безвремие. През 1984 година той получава първата национална награда за поезия на името на Петя Дубарова. По време на следването си в Шуменския университет, Орлин Дянков става водеща национална фигура сред студентите-литературни творци. Той има ярко и много даровито поетическо присъствие, съчетано с крайна непримиримост спрямо тоталитарната пошлост. Орлин Дянков притежава силата и достойнството да защитава гражданската си позиция във времена, в които това не се оставя безнаказано. В съзнанието на немалко от тези, които го познават, неговата личност представлява истински рядък шанс на съдбата да усети живото божествено прозрение на Словото. Приживе Орлин Дянков не издава книга. През 1992 година студентите от шуменския литературен клуб "Боян Пенев" издават избрани негови стихове и поеми под заглавие "Бунтувам се тъжен". Настоящето издание на LiterNet е съставено и редактирано от Веселин Вълев, то е пръв опит за пълна сбирка на творбите на Орлин Дянков.

ПОЕЗИЯ

Стихосбирки
   Бунтувам се тъжен
   Критична възраст
   Зарисовка в бъдеще време
   Кръговрат от спомени

 

* * *
Критика за Орлин Дянков

Стихове, посветени на Орлин Дянков
Веселин Вълев
   Към поета
Галина Михайлова
   Чашата, която...
Красимир Едрев
   Отначало ни измислят...
Таня Топалова
   Постфактум

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2003
Публикувайте в LiterNet !