Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2014)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2014

1003. Анонимни автори = Authors Anonymous (2014)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2114461

Група от нереализирани, дисфункционални автори споделя съдбата си под девиза "Всички за един". Хана Риналди е млада авторка и новоприет член на групата, която внезапно става популярна. Неочакваният й успех е причина за настъпилия раздор вътре в колектива. Докато кариерата й се развива стремително, ексцентричните й завистливи колеги предприемат ходове за самостоятелно публикуване и започват битка в търсене на собствени пътища към общата цел - да се видят с книга, да станат знаменити и богати. Възникналите проблеми водят след себе си креативни трудности и напрежение за всички.

Анонимни автори = Authors Anonymous (2014) - 1

Анонимни автори = Authors Anonymous (2014) - 2

Анонимни автори = Authors Anonymous (2014) - 3

1004. Бабадук = The Babadook (2014)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2321549

Филмът е мрачна фасцинация на книгата като свръхестествен предмет. В къщата на самотна майка и 6-годишния й син се появява странна книга със заглавие "Мистър Бабадук". Думите в чернобялата поп-ъп книга са на Бабадук, който предупреждава, че се вселява у всеки свой читател. Момчето е сигурно, че съществото от книгата е чудовището от неговите кошмарни сънища. Постепенно и майката започва да усеща присъствието на тайнствена сила у дома им. Въпреки нееднократните опити за унищожаване на книгата - късана или изгаряна, тя се появява отново, при това с нови, допълнителни страници.

Бабадук = The Babadook (2014) - 1

Бабадук = The Babadook (2014) - 2

Бабадук = The Babadook (2014) - 3

1005. Барби и тайното кралство = Barbie and the Secret Door (2014)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3921852

Принцеса Алекса има богата фантазия и предпочита по цял ден да чете любимите си книги, вместо да изпълнява обичайните кралски задължения.

Барби и тайното кралство = Barbie and the Secret Door (2014) - 1

Барби и тайното кралство = Barbie and the Secret Door (2014) - 2

Барби и тайното кралство = Barbie and the Secret Door (2014) - 3

1006. Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (2014)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3087752

Уеб сайт: http://www.nbc.com/rosemarys-baby

Базиран на: Левин, Айра. Бебето на Розмари. Прев. от англ. Ралица Ботева. София: Ирис, 1992. 224 с. (ориг. Rosemary's Baby, 1967)

Нова двусерийна адаптация с акцент върху семейство Каставет, което упражнява сатанински култове, и върху възхода в кариерата на Гай с успешното завършване на книгата му.

Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (2014)

1007. Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2014-)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3663490

Сериалът е продължение на филмовата трилогия "Библиотекарят" и е посветен на тайна организация, чието седалище е подземна библиотека под Публичната библиотека "Метрополитен" в Ню Йорк. В нея са събрани всички книги на човечеството, всички древни знания и артефакти със заключена магия. Основната функция на Библиотекарите е не само да пазят древните книги и артефактите с магии и да държат магията далеч от недоброжелатели, а и да търсят нови тайнствени артефакти по целия свят, да разгадават мистерии, да се борят със свръхестествени зли сили. Библиотекарят Флин Карсън (от трилогията "Библиотекарят") изпълнява тази функция повече от 10 години. С течение на времето обаче работата става непосилна за един човек и от библиотеката наемат още четирима, които да му помагат: Ева Биърд - Пазителя, агентка, която се бори с тероризма и е отговорна за здравето и живота на екипа; Джейк Стоун, работник от Оклахома с IQ 190 и огромни познания за историята на изкуствата; Касандра, странна млада дама със свръхестествени способности и халюцинации, свързани с миналото, и Есекиел Джоунс, гений в новите технологии, познавач на класическите престъпления и любител търсач на мистерии. Надзорник на екипа от Библиотекари е Дженкинс, експерт в областта на древните мистерии и науки. Всички заедно трябва да се справят с най-големия си неприятел "Братството на Змията" - древен култ, ръководен от тайнствен и могъщ лидер. Важен образ в Библиотеката е книга, която насочва главните герои по коя следа да тръгнат, за да помогнат на нуждаещите се.

Тематичният епизод 6 от сезон 1 "И притчите Призраци" ("And the Fables of Doom") е изграден върху фабулата с книга с класически приказки, която манипулира реалността. Библиотекарите посещават градче, в което героите на "Червената шапчица", "Новите дрехи на царя" и др. са започнали да оживяват и да нападат хората. Старата книга с приказки е в ръцете на местния библиотекар и той я чете на болното момиче Джейми. Това обаче е свръхестествената книга "Либрис фабула" ("Libris Fabula"), която съживява всяка прочетена от нея приказка. Архетипите от приказките се прехвърлят в действителността, изпълват я и я разширяват до планетарни размери, благодарение на въображението на читателите. Друго специфично за книгата е, че по време на четенето на глас дава сили на четящия, а ги отнема от слушащия. Този процес е прекратен, когато ликът на четеца става съдържание върху страница от напълно празната книга.

Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2014-) - 1

Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2014-) - 2

Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2014-) - 3

1008. Вий = Viy (2014)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1224378

Базиран на: Гогол, Николай. Вий: Повест. Прев. Христо Радевски. София: Игнатов, 1937. 64 с. (ориг. Вий. - В: Миргород: Повести, служащие продолжением Вечеров на хуторе близ Диканьки Н. Гоголя. Ч. 2. Санкт-Петербург, типография Департамента внешней торговли, 1835. 215 с.)

Във втората екранизация на повестта на Гогол сцените с книга и четене отново обхващат трите нощи, през които семинаристът философ Хома Брут чете молитви и псалми в своеобразен екзорсистки ритуал до ковчега на вещицата в забранената стара църква.

Вий = Viy (2014) - 1

Вий = Viy (2014) - 2

1009. Викинги: Непростен = Vikings: сезон 2, епизод 6: Unforgiven (2014)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3358060

В контекста на сагата за възходите и паденията на скандинавския народ е въведен мотивът за книгите, знанието и запазването им за поколенията при техните врагове - англичаните. Крал Екбърт избира за свой доверен човек монаха Ателстан, обиколил света, знаещ много езици и познаващ античното изкуство (за викингите езичници казва: "Те нямат изкуства. Не могат да четат и пишат друго, освен издяланите си руни"). Поставя му задачата да се грижи за сбирката с древни свитъци, ръкописи и документи. Кралят се представя като своеобразен книгоиздател с високи изисквания към служителя си - нарежда преписите да се правят с извънредно старание. Кралят пази в тайна колекцията, защото знае каква сила е знанието и че "сме изгубили повече знания, отколкото някога ще придобием". Страховете му, че писмените съкровища могат да бъдат унищожени и завинаги изгубени, го карат да заплаши монаха с разпъване, ако проговори, и му поставя отговорната задача да е "пазител на книгите и техните тайни".

Викинги: Непростен = Vikings: сезон 2, епизод 6: Unforgiven (2014) - 1

Викинги: Непростен = Vikings: сезон 2, епизод 6: Unforgiven (2014) - 2

Викинги: Непростен = Vikings: сезон 2, епизод 6: Unforgiven (2014) - 3

1010. Вината в нашите звезди = The Fault in Our Stars (2014)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2582846

Базиран на: Грийн, Джон. Вината в нашите звезди. Прев. Анна Стоева. София: Егмонт, 2012. 288 с. (ориг. The Fault in Our Stars, 2012)

Книгата и филмът представят историята на Хейзъл Грейс, тийнейджърка с диагноза рак на белите дробове. В Клуба за подкрепа на онкоболни тя се запознава с Огъстъс, който има рак на костите. Взаимоотношенията им се развиват около любимата книга на Хейзъл "An Imperial Affliction" ("Императорският недъг") - книга, написана от Питър ван Хаутън, в която също се разказва за историята на момиче, страдащо от рак, за нейното семейство и приятели. За Хейзъл авторът на тази книга е гений и най-съкровеното й желание е да се срещне с него, за да може да разбере какво се случва с героите от книгата след края й. Желанието е изпълнено, но реалността се оказва много по-различна от очакванията й. Питър ван Хаутън не е геният, когото си е представяла, а огорчен от живота циничен социопат с проблеми с алкохола. А отговорът на въпросите й не е задоволителен.

Може да се гледа паралелно с "Литературният клуб на Джейн Остин" и "Спасяването на мистър Банкс". И трите филма представят отношението между автора, читателя и историята в книгата, както и емоционалната привързаност на читателя към героите. И тук изводът е: Историята и героите й могат да имат една-единствена версия само докато са в съзнанието на автора. Веднъж написани и предоставени за четене, те вече не принадлежат на създателя си.

Вината в нашите звезди = The Fault in Our Stars (2014) - 1

Вината в нашите звезди = The Fault in Our Stars (2014) - 2

Вината в нашите звезди = The Fault in Our Stars (2014) - 3

1011. Военни престъпления: Ню Орлеанс = NCIS: New Orleans: сезон 1, епизод 6: Master of Horror (28.10.2014)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt4136590

Сериалът проследява работата на екип от детективи, които провеждат военни криминални разследвания във всички отдели на Военноморските сили на САЩ. Действието в този епизод се развива няколко дни преди и по време на Хелоуин. Съдия Мелани Херман е намерена убита в гробище, облечена в ръчношита викторианска рокля, с боядисана в червено коса, с две прободни рани на врата и с отстранен бъбрек. Детективите свързват убийството на съдийката с романа "Дракула" на Брам Стокър. Но в хода на разследването се появява нов труп, в който разследващите разпознават чудовището Франкенщайн и в който е открит изчезналият бъбрек. Логиката показва, че убиецът се води от сюжетите в хорър антология от три романа - "Дракула" на Брам Стокър, "Франкенщайн" на Мери Шели и "Бъчвата с Амонтилядо" на Едгар Алан По. Въпросът е коя ще е третата жертва. Функцията на книгата тук е двойна - едновременно на съучастник и на разобличител на престъпление.

Военни престъпления: Ню Орлеанс = NCIS: New Orleans: сезон 1, епизод 6: Master of Horror (28.10.2014) - 1

Военни престъпления: Ню Орлеанс = NCIS: New Orleans: сезон 1, епизод 6: Master of Horror (28.10.2014) - 2

1012. Годишникът = The Memory Book (2014)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3593926

Начинаещата фотографка Хлое, дете от нещастен брак, купува от местния битпазар стара фотокнига от 1970 г., която съдържа снимков разказ за щастлива влюбена двойка. Решена да разкрие истинската история от хрониката със снимките, за да се увери, че истинската любов в действителност съществува, Хлое се запознава с мистериозния барман Гейб, който тръгва с нея в разследването. Когато всичко изглежда безнадеждно, се появяват нови следи.

Годишникът = The Memory Book (2014) - 1

Годишникът = The Memory Book (2014) - 2

1013. Гранд хотел Будапеща = The Grand Budapest Hotel (2014)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2278388

Базиран на: Zweig, Stefan, Wes Anderson and Anthea Bell. The Society of the Crossed Keys: Selections from the Writings of Stefan Zweig; Inspiration for The Grand Budapest Hotel: [The World of Yesterday: selected extracts from the memoir of Stefan Zweig; Beware of Pity; Twenty-Four Hours in the Life of a Woman]; a Conversation with Wes Anderson. London: Pushkin Press, 2014. 266 p.

Комедия, инспирирана от творби на Стефан Цвайг. В началната картина момиче върви и носи в ръце книга за съдбата на един хотел. Застава пред паметника на автора, поглежда в портрета му на корицата. Снимката оживява и авторът сам започва да разказва необикновените истории на един хотел. Книгата е медиатор, но и комуникатор - тя сама заговаря. Действието се развива малко преди Втората световна война. Фабулата е изградена върху обаятелния образ на портиера Густав Х. в прочут луксозен хотел в измислената европейска планинска държава Зубровка. Густав намира най-добрия си приятел в лицето на малко момче, бежанец, което работи като пиколо в хотела. Покровителства го и двамата преминават през поредица комични и невероятни приключения - кражба на безценна картина, битка за наследство и бягство от затвор. Густав наследява огромно богатство и го завещава на пиколото. Години по-късно, когато прочутият "Будапеща" далеч не е това, което е бил, вече остарялото момче разказва приказната история на своя живот и тази на хотела на автора на бъдещата книга "Гранд хотел Будапеща".

Гранд хотел Будапеща = The Grand Budapest Hotel (2014) - 1

Гранд хотел Будапеща = The Grand Budapest Hotel (2014) - 2

Гранд хотел Будапеща = The Grand Budapest Hotel (2014) - 3

1014. Жълтите очи на крокодилите = Les yeux jaunes des crocodiles (2014)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2571502

Базиран на: Панкол, Катрин. Жълтите очи на крокодилите. Прев. от фр. Румяна Маркова. София: ИК Колибри, 2011. 432 с. (ориг. Les yeux jaunes des crocodiles, 2006)

В центъра на събитията са две сестри, които са абсолютна противоположност една на друга. 40-годишната Жозефин е домакиня, грижи се за децата си и в свободното време работи за Националния център за научни изследвания, като проучва историята на Средновековна Франция. Съпругът й я напуска и заминава за Кения, където развъжда крокодили. Сестра й Ирис е голяма красавица, с успешен брак, прекарваща живота си в светското общество. Но сега е излъгала всички, че работи над роман за ХІІ век. За да се измъкне от заплетената ситуация, моли сестра си Жозефин да й стане "писател в сянка" - да напише вместо нея книгата. Поради затрудненото си финансово положение историчката приема сделката. Сестрите не предполагат, че тази книга ще стане бестселър.

Жълтите очи на крокодилите = Les yeux jaunes des crocodiles (2014) - 1

Жълтите очи на крокодилите = Les yeux jaunes des crocodiles (2014) - 2

Жълтите очи на крокодилите = Les yeux jaunes des crocodiles (2014) - 3

1015. Зодии на Апокалипсиса = Zodiac: Signs of the Apocalypse (2014)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3102206

Правителствена агенция открива астрологически скрижал в Перу от времето преди Шумер, който се оказва машина за Армагедон на древна цивилизация. При прочита на текста и астрологическите глифи върху плочата археологът проф. Мартин установява, че това е зодиак - пророчество за 12 глобални катастрофи, които може да доведат до края на света. Междувременно милиардерът Хари Ситаг (Harry Setag) - автор на книгата "Пътища без изход" ("Dead Ends"), е изобретил аналог на машината-зодиак, която може да защити Земята чрез планетарен щит.

Зодии на Апокалипсиса = Zodiac: Signs of the Apocalypse (2014) - 1

Зодии на Апокалипсиса = Zodiac: Signs of the Apocalypse (2014) - 2

Зодии на Апокалипсиса = Zodiac: Signs of the Apocalypse (2014) - 3

1016. Игра на кодове = The Imitation Game (2014)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2084970

Базиран на: Hodges, Andrew. Alan Turing: The Enigma of Intelligence. London: Unwin Paperbacks, 1983. 586 p.

По време на Втората световна война Третият райх използва легендарния секретен код Enigma, невъзможен за разбиване. В изпълнение на задача на британското разузнаване гениалният английски математик и логик Алън Тюринг (Alan Turing, 1912-1954), ръководител на група от талантливи учени, успява да разчете кода на немските комуникации, с което допринася за значителното съкращаване на войната.

Игра на кодове = The Imitation Game (2014) - 1

Игра на кодове = The Imitation Game (2014) - 2

Игра на кодове = The Imitation Game (2014) - 3

1017. Измет = Trash (2014)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1921149

Базиран на: Мълиган, Анди. Сметището. Прев. Венера Атанасова. София: Дамян Яков, 2012. 264 с. (ориг. Mulligan, Andy. Trash. New York: Random House, 2010. 240 p.)

Трима приятели откриват на сметището на Рио де Жанейро нещо, което променя целия им живот - портфейла на Жозе Анжело. Използвайки следите, децата намират писмо, адресирано до затворник на име Жоао Клементе, в което е скрит много важен код. С помощта на учителката си по английски език откриват затворника Клементе, чичо на убития Жозе Анжело. В писмото има снимка, върху която са записани числа. Клементе иска от надзирателя в затвора да му донесе неговата Библия, защото само тя ще помогне на момчетата да разкрият какво е направил Жозе Анжело. Момчетата изнасят Библията от затвора и започват да разчитат кодираното съобщение. Откриват думите на точните страници и редове, досещат се, че това са имена на животни, също като в лотарийния билет от портфейла. Всяко животно в този билет отговаря на определено число и така получават телефонен номер, който ги отвежда на правилното място. Разгадавайки кода, децата успяват да разкрият тежки престъпления и да подпомогнат битката с корумпирани политици, започната от Жозе Анжело.

Мотивът за книгата във филма: Библията се оказва единственият ключ към мисията на убития, но интегрирана в мрежа от насочващи медианосители - писмо, снимка, лотариен билет. Записаните числа отговарят на думи на определени страници, глави и редове от книгата и по този начин затворникът и неговият племенник са си предавали съобщения, без никой да разбира. Свещената книга във филма е представена като много лична вещ и секретен канал за междуличностна комуникация.

Измет = Trash (2014) - 1

Измет = Trash (2014) - 2

Измет = Trash (2014) - 3

1018. Имало едно време: Камениста пътека = Once Upon a Time: сезон 4, епизод 3: Rocky Road (12.10.2014)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3919294

Сериалът разказва приказки във всеки епизод. Всяка приказка е наглед класическа, но не съвсем. Героите са живи по-скоро в нашия, отколкото в приказния свят. В Сторибрук те носят в себе си и положителни, и отрицателни черти, характерни за човек, докато в Омагьосаната гора често се делят на принцове, принцеси и злодеи. Книгата с приказки на Хенри присъства във всеки сезон. Но тя не е обикновена книга - променя понякога и себе си, променя и приказки, и съдби. В този епизод Реджина и Хенри говорят за това, колко е странно, че книгите и комиксите са направени от хартия и мастило, но историята, която се развива вътре, всъщност е реална. Книгата на Хенри е истинска загадка. Те искат да открият автора й и да го помолят да напише щастлив край на Реджина, защото тя вече не заслужава да бъде представяна като злодей. Операция "Мангуста" е в действие.

Имало едно време: Камениста пътека = Once Upon a Time: сезон 4, епизод 3: Rocky Road (12.10.2014) - 1

Имало едно време: Камениста пътека = Once Upon a Time: сезон 4, епизод 3: Rocky Road (12.10.2014) - 2

1019. Интерстелар = Interstellar (2014)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0816692

Бившият пилот на НАСА Купър живее със своята умна, четяща и проницателна дъщеричка Мърфи. Тя предпочита уединението с книгите в стаята си. Но докато чете, започва да получава необясними знаци. Следват и други аномалии с книги - или сами падат от библиотечните лавици, или, както Мърфи обяснява на баща си, в стаята й има призрак, който ги хвърля на пода. Другият образ на книгите във филма е на своеобразен физически и оптичен ингредиент на космически интериор. "Червейната дупка" (англ. "wormhole", процеп в пространството и времето), която засмуква възобновилия професията си на астронавт Купър, всъщност е масив от книги. Във финалната сцена тесерактът (четириизмерният куб), който е на гърба на библиотеката в стаята на момиченцето, но в друго измерение, е визуално резониращ с индустриални стелажи с книги в междузвездното пространство, които бдят над живота на Мърфи.

Може да се гледа паралелно с "Джуманджи" (1995).

Интерстелар = Interstellar (2014) - 1

Интерстелар = Interstellar (2014) - 2

1020. Казанова вариации = The Casanova Variations (2014)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2614400

Базиран на: Казанова, Джакомо. Спомени: Избрани страници: В 5 т. Прев. от нем. Андрей Андреев; Подб. и ред. Марин Крусев, Георги Вишовградски. В. Търново: Слово, 1990. Т. 1: 1990. 184 с.; Т. 2: 1991. 191 с.; Т. 3: 1991. 149 с. (ориг. Histoires de ma vie; нем. Aus den Memoiren des Venetianers Jacob Casanova de Seingalt; oder, Sein Leben, wie er es zu Dux in Bo?hmen niederschrieb, 1822-1828)

Джакомо Казанова е библиотекар в замъка на граф Карл фон Валдщайн в Бохемия. Докато пише мемоарите си, обзет от страх от смъртта, е посетен от мистериозната красива писателка Елиза ван дер Реке.

Казанова вариации = The Casanova Variations (2014)

1021. Книгата на живота = Book of Life (2014)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2262227

Романтична история за любов на фона на празнуването на Деня на мъртвите в Мексико. Темите за храбростта, приятелството, предателството, борбата между доброто и злото са преплетени с темата за любовния триъгълник между Маноло и Хоакин, влюбени в Мария, от чийто избор зависи почти всичко. Посланието на филма е призив към самостоятелен избор и самоопределение в живота, към възможността всеки човек сам да пише своята история.

Книгата на живота = Book of Life (2014) - 1

Книгата на живота = Book of Life (2014) - 2

Книгата на живота = Book of Life (2014) - 3

1022. Книжарница на електронната улица = Denki-gai no Honya-san (ТВ сериал, 2014-)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3909838

Уеб сайт: http://denkigai-no-honyasan.wikia.com/wiki/Denki-Gai_no_Honya-san_Wiki

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16137

В извънучилищно време Юмио работи в книжарница в центъра на града. Той е невзрачен и срамежлив младеж, на когото не му допада шумният живот по клубовете, а предпочита театри и четене. В книжарницата се запознава с хора, които освен колеги му стават и приятели. Юмио вече не е единственият, който изкарва свободното си време между четири стени сред книги, чай и вълнуващи филми, а споделя това с компания от интроверти съмишленици.

Книжарница на електронната улица = Denki-gai no Honya-san (ТВ сериал, 2014-) - 1

Книжарница на електронната улица = Denki-gai no Honya-san (ТВ сериал, 2014-) - 2

Книжарница на електронната улица = Denki-gai no Honya-san (ТВ сериал, 2014-) - 3

1023. Кратка история на упадъка = A Short History of Decay (2014)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2265050

Провален 35-годишен писател от Бруклин - Нейтън Фишър, е с пречупени мечти за успешна писателска кариера. Приятелката му го напуска, малко преди новата й книга да се появи в книжарниците, защото е предпочела връзката с литературния си агент. Все още шокиран, Нейтън научава, че трябва да се прибере при тежко заболелите си родители във Флорида. Въпреки богатия писателски опит на сценариста на филма Майкъл Марен, препратките към културата на книгата не са достатъчно развити.

Кратка история на упадъка = A Short History of Decay (2014) - 1

Кратка история на упадъка = A Short History of Decay (2014) - 2

Кратка история на упадъка = A Short History of Decay (2014) - 3

1024. Любов и магия на чудния Дебикуро-кун = Miracle: Debikurokun no Koi to Mahou = Miracle: Devil Claus' Love and Magic (2014)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3422622

Уеб сайт: http://miracle-movie.com

Базиран на: Nakamura, Ko. Debikuro kun no koi to maho. Shogakukan, 2013. 221 p.

Историята е вдъхновена от японската коледна песен "Бъдни вечер". Хикари работи в книжарница и мечтае да стане манга писател. Той е много добър човек, но поради добротата си често изглежда жалък. Нощем се превръща в тайнствен персонаж, който разпространява из града илюстрирани листовки "Посланията на Дебикуро". Тайната му знае само Ана, приятелка от детството му и същевременно най-големият почитател на Дебикуро. Докато книжарят Хикари не се стреми да прави света по-добър и не очаква нищо добро от хората, Дебикуро всяка нощ неуморно пише послания. И само едно обстоятелство може да съедини двете личности - неочакваната любов. Другите герои от приказната четворка са Со Янг (световноизвестен дизайнер по осветлението, който случайно се запознава с Хикари) и Китаяма, завършил същия университет като Хикари, но вече популярен манга писател.

Любов и магия на чудния Дебикуро-кун = Miracle: Debikurokun no Koi to Mahou = Miracle: Devil Claus' Love and Magic (2014)

1025. Любов по книга = Love by the Book (2014)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3918776

Любовта към приказките от детството мотивира Ема да отвори книжарница.

Любов по книга = Love by the Book (2014)

1026. Люси = Lucy (2014)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2872732

Интерпретация на научнофантастичния сюжет за могъщия мозък и девойка, превърнала се против волята си в човек на бъдещето. Люси - наркокуриер по принуда, се превръща в най-опасното създание на планетата със свръхестествен интелект, когато пликчето с експериментален наркотик с невероятна мощ в стомаха й се спуква и преминава в кръвта й. Веществото отключва капацитета на мозъка й на 100%. Сега може да управлява материята, да пътува във времето и да чете мисли. Разбира всички истини за човека и света, узнава всички факти и закони на живата и неживата материя. Наясно е, че без постоянно приемане на наркотика няма да живее дълго и създава компютър, в който да прехвърля всички знания, прииждащи към мозъка й.

Може да се гледа паралелно с "Високо напрежение" ("Limitless", 2011) и "Превъзходство" ("Transcendence", 2014).

Люси = Lucy (2014) - 1

Люси = Lucy (2014) - 2

1027. Мама и татко студенти (Урок по романтика) = Mom and Dad Undergrads (A Lesson in Romance) (2014)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3108318

Меган, жена с успешна кариера, изпитва синдрома на "празното гнездо", когато децата й отиват в колеж, а и съпругът й решава да се присъедини към тях, за да следва собствените си мечти. Страхувайки се, че може да загуби семейството си, тя се записва в същия колеж.

Мама и татко студенти (Урок по романтика) = Mom and Dad Undergrads (A Lesson in Romance) (2014) - 1

Мама и татко студенти (Урок по романтика) = Mom and Dad Undergrads (A Lesson in Romance) (2014) - 2

1028. Между сърцето и разума = Perfect on Paper (2014)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3630228

Младата редакторка на книги Натали Холанд приема работа в издателство "Голдщайн" в Лос Анджелис. Първият клиент, с когото се налага да работи, е известната авторка на бестселъри с псевдонима Бевърли Уилкокс, авторитарна, взискателна, обсебваща и непрекъснато критикуваща Натали. В сътрудничеството си с писателката върху новия й любовен роман "Свободната воля на желанието" редакторката получава важен житейски урок - да не съди за книгите само по кориците. Мъжът, който изглежда "перфектно на хартия", се оказва неправилен избор в реалността. Втората сюжетна линия показва подмолните спекулации на конкурентен издател и раждането на ново перспективно издателство, благодарение на изстрадания, но сполучлив тандем между талантливата писателка и нейната всеотдайна редакторка, и на друг мъж, изглеждащ не толкова добре "на хартия".

Между сърцето и разума = Perfect on Paper (2014) - 1

Между сърцето и разума = Perfect on Paper (2014) - 2

1029. Моли Мун: Невероятната книга на хипнозата = Molly Moon: The Incredible Book of Hypnotist (2014)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2445178

Базиран на: Byng, Georgia. Molly Moon's Incredible Book of Hypnotism. New York: HarperCollins, 2002. 371 p.

Моли Мун е сираче в приют, където властва ужасната мис Хадкинс. Животът на малката Моли е твърде нещастен - злобната старица я унижава и притеснява по всякакъв начин, по-големите деца я дразнят, учителите я ругаят за неподреденост. Но веднъж в ръцете на Моли Мун попада тайнствена старинна книга по хипноза и животът й моментално се променя. Открива у себе си удивителна способност - да налага на хората да правят всичко, което пожелае. Скоро мис Хадкинс се оказва изцяло във властта й и Моли замисля бягство от сиропиталището. Качва се на самолет и отлита за Ню Йорк, за да открие най-добрия си приятел Роки и да спечели слава и богатство. Но по петите на Моли е зловещ непознат, който знае тайната на момичето и планира да използва необичайните й способности за своите цели.

Моли Мун: Невероятната книга на хипнозата = Molly Moon: The Incredible Book of Hypnotist (2014)

1030. Моят Джордж = Looking for Mr. Right (2014)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3461912

Писателката Ани Бътлър преживява нещастна раздяла, решава да прекрати писането на наръчници и да опише идеала си за мъж с надеждата текстът да се материализира в реалността. Идеята й хрумва от реклама по телевизията на бестселъра "Трите Е" на популярната авторка Рамона Сейнт Клауд. Написва романа "Моят Джордж" ("My George"), разказващ историята за връзката й с Джордж, перфектния въображаем мъж. Изненадана е от писмо от влиятелния литературен агент Дела Хендершот, която иска да публикува ръкописа й. Подписват договор за издаване и шумно медийно презентиране на книгата, но условието пред Ани е да осигури на публиката онова, което най-силно ще продава - един реален Джордж.

Моят Джордж = Looking for Mr. Right (2014) - 1

Моят Джордж = Looking for Mr. Right (2014) - 2

Моят Джордж = Looking for Mr. Right (2014) - 3

1031. Мъже, жени и деца = Men, Women & Children (2014)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3179568

Базиран на: Kultgen, Chad. Men, Women & Children: A Novel. New York: Harper Perennial, 2011. 303 p.

Филм за големия въпрос: добро или зло са новите технологии за живота ни; за съперничеството между стари и нови медии.

Историята на група тийнейджъри и техните родители, които се опитват да се ориентират в начина, по който интернет е променил техните взаимоотношения, комуникацията, самооценката, любовта, взаимното разбиране, мисленето и въображението. В началото на филма параболичната спътникова антена на Вояджър е ориентирана към Земята, за да предава и приема данни. В края на филма, когато Вояджър е пред "ръба" на галактиката, чинията е с гръб към Земята, което прави комуникацията с нея невъзможна. Филмът се опитва да онагледи теоретични въпроси като видео- и геймкултурата, разпространението на незаконни материали в интернет, зловредния софтеур, избора на интелектуално поведение. Никой не е имунизиран срещу тази огромна социална промяна, дошла чрез онлайн мрежите, смартфоните, таблетите и компютрите.

Мъже, жени и деца = Men, Women & Children (2014) - 1

Мъже, жени и деца = Men, Women & Children (2014) - 2

Мъже, жени и деца = Men, Women & Children (2014) - 3

1032. На границата: епизод 1 = Na Granitsata (ТВ сериал, 2014-)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt4287860

Официален сайт: http://nagranicata.com/video.php

Базиран на: Йовков, Йордан. Разкази: Т. 2: Край Места. София: Хемус, 1938. 242 с.

Сериалът обхваща действия, които се развиват паралелно - в съвременен дом за изоставени деца и на гранична застава в навечерието на Първата световна война. Сюжетът е вдъхновен от цикъла с военни разкази на Йордан Йовков "Край Места". Валентин се промъква с други деца в дома на възрастен човек с цел кражба, но е заловен. Неговият приятел Асен е успял да скрие откраднатото - стари писма, писани от Йордан Йовков по време на Първата световна война. Четенето на писмата отваря "портал" между два свята, разделени почти от столетие, но симетрични по човешки ситуации. Писмата са медиатор в два аспекта. Първият е порталът между времената. Момчето "влиза" в писмата и изживява всичко, което се е случило. Вторият аспект за писменото слово като медиатор е в сферата на човешките ценности и душевната болка. Писмата провокират емпатия и помагат на Валентин да осъзнае мъката на приятеля си Асен. Писаното слово изиграва своята роля и на спасител.

На границата: епизод 1 = Na Granitsata (ТВ сериал, 2014-) - 1

На границата: епизод 1 = Na Granitsata (ТВ сериал, 2014-) - 2

На границата: епизод 1 = Na Granitsata (ТВ сериал, 2014-) - 3

1033. Не казвай сбогом = Gone Girl (2014)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2267998

Базиран на: Флин, Джилиан. Не казвай сбогом. Прев. Надежда Розова. София: Ера, 2012. 406 с. (ориг. Gone Girl, 2012)

Писаното слово е професионалното амплоа на младото семейство Ник и Ейми - той пише кинокритика за мъжко списание, а Ейми е бивша журналистка. Веригата от "ключове" в сюжетната линия за безследно изчезналата съпруга са основно писмени медии - писмата за семейната игра "на лов за съкровища", поставени на ключови за връзката им места, записки в настолния календар, намереният дневник на Ейми, който превръща Ник в единствения заподозрян за изчезването й, тайнствени бележки и знаци подсказки. Напрежението ескалира също под въздействието на писмена медия - жълтата преса усилва подозренията към Ник, защото Ейми е позната на всички като прототип в серията популярни детски книги на родителите й "Невероятната Ейми" (или "Супер Ейми", на англ. "Amazing Amy"). Писмените "ключове" са фундаментален фактор в динамиката между персонажите и осигуряват единствения шанс да се стигне до изхода в тази екранна главоблъсканица.

Не казвай сбогом = Gone Girl (2014) - 1

Не казвай сбогом = Gone Girl (2014) - 2

Не казвай сбогом = Gone Girl (2014) - 3

1034. Пазителят = The Giver (2014)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0435651

Базиран на: Лаури, Лоис. Пазителят. Прев. от англ. Яна Йотова. София: Пергамент Прес, 2012. 182 с. (ориг. Lowry, Lois. The Giver. Boston: Houghton Mifflin, 1993. 180 p.)

Джонас живее в свят, който е абсолютно лишен от емоции: свят на еднаквост, едноцветност и сдържаност. Избран е да стане приемник на спомени, защото притежава четирите качества - интелигентност, почтеност, кураж и най-вече способността да вижда "отвъд". Трябва да отиде на място, построено "на ръба" на познатото, за да започне своето обучение. Приемникът на спомени попада в стая с непознати за него неща - огромна библиотека, книги, каквито той вижда за първи път в живота си, защото в общността книги няма. Спомени - няма. История - няма. Но най-важната книга е самият Пазител - старецът, който трябва да предаде спомените и знанията си на Джонас. Тази книга няма корици, мастило, хартия, тя е жива. Пазителят е единственият, който има спомените за снега, животните, войната. Пазителят предава на приемника своите знания и така животът на книгата се удължава с още едно поколение. За Джонас светът спира да бъде черно-бял, той вижда цветовете, чува музиката и започва да чувства - истински. Той обаче иска да отвори очите и на останалите хора и открива начин да пробие матрицата по начин, който никой дотогава не е предприемал.

Може да се гледа паралелно с "451 градуса по Фаренхайт" (1966), "1984" (1984), "Знакът на Саламандъра" (1984), "Равновесие" (2002), "Живот назаем" (2010).

Пазителят = The Giver (2014) - 1

Пазителят = The Giver (2014) - 2

Пазителят = The Giver (2014) - 3

1035. Романтична новела = A Novel Romance (2014)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3783746

Много успешен автор на любовни романи пристига инкогнито на почивка в Портланд, опитвайки се да преодолее творческата си криза. Тук се запознава с привлекателно момиче и двамата се влюбват. Проблемът е, че той не може да й каже кой е. Тя е известен критик и пише разгромяващи рецензии за неговите книги.

Романтична новела = A Novel Romance (2014) - 1

Романтична новела = A Novel Romance (2014) - 2

Романтична новела = A Novel Romance (2014) - 3

1036. Сапфиреносиньо = Saphirblau (2014)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3260022

Базиран на: Гир, Керстин. Сапфиреносиньо. Прев. Стефана Моллова. София: Ибис, 2013. 340 с. (ориг. Saphirblau, 2009)

Младата Гуендолин Шепърд опознава все повече тайния свят на пътешествениците във времето. Предстои й да разрешава нови загадки, да разбере как трябва да се държи една дама на прием през ХVІІІ век и да научи нови неща за своето семейство. Среща се с дядо си Лукас, който й дава книгата "Анна Каренина". Гуен подозира, че Гидиън (също пътешественик във времето, но от друго семейство) крие от нея страшна тайна, но с появата на новия приятел Ксемериус тя по-лесно ще преодолее препятствията.

Сапфиреносиньо = Saphirblau (2014) - 1

Сапфиреносиньо = Saphirblau (2014) - 2

Сапфиреносиньо = Saphirblau (2014) - 3

1037. Свръхестествено: Метапроза = Supernatural: сезон 9, епизод 18: Meta Fiction (15.04.2014)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3182886

Видео: http://vbox7.com/play:9c5851e7b3

Архангел Метатрон е писател на бестселъри. В този епизод пише книгата "Свръхестествено" ("Supernatural") от името на автора Carver Edlund. Идеята е, че с една книга може да бъде манипулирана реалността. Писането на книгата създава масова илюзия и подменя реалността с фикция.

Цитати:

Метатрон (00:01:13-00:01:46): Какво прави една история успешна? Сюжетът, героите или съдържанието? Скритият смисъл? Кое й придава смисъл? Авторът? Или вие? Днес ще ви разкажа история и ще ви оставя сами да решите.

Метатрон на Кастиел (00:21:44-00:25:10): От толкова време си тук. Да беше прочел някоя книга или да беше гледал някой филм. Това ще улесни разговора. (с жест на пръста върху челото на Кастиел архангел Метатрон му вкарва информация). Това са всички сериали, филми и книги, които съм прочел. Вселената е направена от истории, не от атоми.

Метатрон на Гадрийл (00:38:28-00:41:50): Проблемът на Бог беше, че той публикува черновата. Трябваше да изчака, докато я обработи... Но на всеки писател му трябва добър обрат. Работата ми е да създавам интересни герои да видя къде ще ме отведат. Това е хубавото - тези персонажи могат да ни изненадат. Само че аз знам нещо, което те не знаят. Знам какъв ще е краят. Няма значение как ще стигна до него, стига всеки да играе ролята си.

Свръхестествено: Метапроза = Supernatural: сезон 9, епизод 18: Meta Fiction (15.04.2014) - 1

Свръхестествено: Метапроза = Supernatural: сезон 9, епизод 18: Meta Fiction (15.04.2014) - 2

Свръхестествено: Метапроза = Supernatural: сезон 9, епизод 18: Meta Fiction (15.04.2014) - 3

1038. Свръхестествено: Вярваш ли в чудеса? = Supernatural: сезон 9, епизод 23: Do You Believe in Miracles? (20.05.2014)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3182894

Ангелът Кастиел строшава каменната плоча със Словото на Бог, открадната от архангел Метатрон.

Свръхестествено: Вярваш ли в чудеса? = Supernatural: сезон 9, епизод 23: Do You Believe in Miracles? (20.05.2014) - 1

Свръхестествено: Вярваш ли в чудеса? = Supernatural: сезон 9, епизод 23: Do You Believe in Miracles? (20.05.2014) - 2

Свръхестествено: Вярваш ли в чудеса? = Supernatural: сезон 9, епизод 23: Do You Believe in Miracles? (20.05.2014) - 3

1039. Свръхестествено: Черно = Supernatural: сезон 10, епизод 1: Black (7.10.2014)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3532628

Братята Дийн и Сам четат едновременно специализирани книги и интернет сайтове, за да разрешат поредния случай с демони. Използват се конкретно книгите "Обсебване от демони" и "Ритуали при човешко обсебване".

Свръхестествено: Черно = Supernatural: сезон 10, епизод 1: Black (7.10.2014) - 1

Свръхестествено: Черно = Supernatural: сезон 10, епизод 1: Black (7.10.2014) - 2

Свръхестествено: Черно = Supernatural: сезон 10, епизод 1: Black (7.10.2014) - 3

1040. Свръхестествено: Райхенбах = Supernatural: сезон 10, епизод 2: Reichenbach (14.10.2014)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3831300

Окървавеният Дийн търси в обществената библиотека книги за демони, за да се освободи от собственото си обладаване, пред погледа на изумената библиотекарка.

Свръхестествено: Райхенбах = Supernatural: сезон 10, епизод 2: Reichenbach (14.10.2014) - 1

Свръхестествено: Райхенбах = Supernatural: сезон 10, епизод 2: Reichenbach (14.10.2014) - 2

Свръхестествено: Райхенбах = Supernatural: сезон 10, епизод 2: Reichenbach (14.10.2014) - 3

1041. Свръхестествено: Оцеляла душа = Supernatural: сезон 10, епизод 3: Soul Survivor (21.10.2014)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3831310

В ритуала със светена кръв за освобождаване на Дийн от обладалия го демон брат му Сам и ангелът Кастиел използват специални книги - "Обсебване от демони" и "Ръководство за екзорсизъм".

Свръхестествено: Оцеляла душа = Supernatural: сезон 10, епизод 3: Soul Survivor (21.10.2014) - 1

Свръхестествено: Оцеляла душа = Supernatural: сезон 10, епизод 3: Soul Survivor (21.10.2014) - 2

Свръхестествено: Оцеляла душа = Supernatural: сезон 10, епизод 3: Soul Survivor (21.10.2014) - 3

1042. Семейният тип = Family Guy: сезон 12, епизод 10: Grimm Job (12.01.2014)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3422494

Уеб сайт: http://www.fox.com/family-guy

http://familyguy.wikia.com/wiki/Grimm_Job

Лоис Грифин изпраща съпруга си Питър да види защо малкият Стюи не спи. Питър го слага на коленете си и започва да му чете от приказките на Братя Грим - "Джак и бобеното зърно", "Червената шапчица" и "Пепеляшка".

Семейният тип = Family Guy: сезон 12, епизод 10: Grimm Job (12.01.2014) - 1

Семейният тип = Family Guy: сезон 12, епизод 10: Grimm Job (12.01.2014) - 2

1043. Семейният тип: Книгата на Джо = Family Guy: сезон 13, епизод 2: The Book of Joe (05.10.2014)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt4028534

Уеб сайт: http://www.fox.com/family-guy

http://familyguy.wikia.com/wiki/The_Book_of_Joe

Питър помага на Джо да изпълни голямата му мечта: да публикува книга за деца. Събитието с представянето на новата книга на Джо "The Hopeful Squirrel" и публично четене е в книжарницата "Playdate Books". Но ситуацията излиза от контрол, когато Питър става съавтор. Междувременно говорещото куче Брайън става професионален бегач, получавайки удоволствие от всяка обиколка.

Семейният тип: Книгата на Джо = Family Guy: сезон 13, епизод 2: The Book of Joe (05.10.2014) - 1

Семейният тип: Книгата на Джо = Family Guy: сезон 13, епизод 2: The Book of Joe (05.10.2014) - 2

Семейният тип: Книгата на Джо = Family Guy: сезон 13, епизод 2: The Book of Joe (05.10.2014) - 3

1044. Юношество = Boyhood (2014)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1065073

Екзистенциална притча за живота на Мейсън от дете до студент в колежа. Самите снимки на филма са правени в продължение на 11 години (2002-2013). Мейсън е средностатистическо американско момче, което се увлича по музика, "Хари Потър" и "Междузвездни войни". В ранното му детство има забележителна сцена, в която майка му чете книга на него и на сестричката му Саманта в леглото преди заспиване.

Юношество = Boyhood (2014) - 1

Юношество = Boyhood (2014) - 2

Юношество = Boyhood (2014) - 3

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Authors anonymous. Directed by Ellie Kanner; written by David Congalton; produced by Hal Schwartz, Ellie Kanner; Kaley Cuoco, Chris Klein, Teri Polo, Dylan Walsh, Dennis Farina, Jonathan Bennett, Tricia Helfer, Jonathan Banks, David Congalton, Hal Schwartz. New York, NY: Screen Media Films, 2014. 1 videodisc (92 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

2. The Babadook. Directed & written by Jennifer Kent; produced by Kristina Ceyton, Kristian Moliere; Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall, Hayley McElhinney, Barbara West, Ben Winspear. Los Angeles, CA: IFC Midnight, Entertanment One, Screen Australia, Causeway Films, Shout Entertainment, [2014]. 1 videodisc (93 minutes): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

3. Barbie and the secret door. Directed by Karen J. Lloyd; written by Brian Hohlfeld; produced by Meliss Lee Anderson and Shelly Dvi-Vardhana; Kelly Sheridan, Ashleigh Ball, Chanelle Peloso, Tabitha St. Germain. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, Mattel Playground Productions, 2014. 1 videodisc (81 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Rosemary's baby. Directed by Agnieszka Holland; produced by Robert Bernacchi; teleplay by James Wong, Scott Abbott; Zoe? Saldana, Patrick J Adams, Jason Isaacs, Michel Amathieu, Ira Levin. Santa Monica, CA: Lionsgate Television, [2014]. 1 videodisc (176 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. The Librarians: The complete season one. Developed by John Rogers; based on the popular movie trilogy; directed by Jonathan Frakes, Marc Roskin, Dean Devlin et al.; produced by Jose Behar, Paul F. Bernard, Dean Devlin et al.; Christian Kane, Noah Wyle, Rebecca Romijn, Lindy Booth, John Kim, John Larroquette. Newtown, NSW Distributed by Icon Film Distribution Pty Ltd, 2014. 3 videodiscs (420 minutes): (DVD video) sound, colour; 12 cm. [обратно]

6. Вий = Viĭ. Rezhisser-postanovshchik Oleg Stepchenko; stsenariĭ Aleksandr Karpov, Oleg Stepchenko; prodiasery Aleksandr Kulikov, Ruslan Ustinov, Aleksey A. Petrukhin; based on the short story by Nikolaĭ Gogol; Dzheĭson Fleming, Alekseĭ Chadov, Agniia Ditkovskite. Moskva: Universal, Marins Grupp Intertei?ment, RFG, Rospofilm; 2013. 1 videodisc (127 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

7. Vikings: Season 2: disc 2: Unforgiven. Directed by Ciaran Donnelly, Ken Girotti, Johan Renck; written by Michael Hirst; produced by Keith Thompson, Steve Wakefield; Katheryn Winnick, Jessalyn Gilsig, Clive Standen, Gustaf Skarsgard, Alexander Ludwig, Travis Fimmel. Los Angeles, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, 2014. 3 videodiscs (440 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

8. The Fault in Our Stars. Directed by Josh Boone; screenplay by Scott Neustadter & Michael H. Weber; produced by Wyck Godfrey, Marty Bowen; Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Sam Trammell, Nat Wolff, Willem Dafoe, Mike Birbiglia, Lotte Verbeek. Beverly Hills, California: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2014. 1 videodisc: (126 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. NCIS: New Orleans: The first season. Disc 2: Master of horror. Created by Gary Glasberg; directed by Terrence O'Hara; written by Scott D. Shapiro; Scott Bakula, Lucas Black, Rob Kerkovich, Zoe McLellan, C.C.H. Pounder. Los Angeles, CA: Paramount, [2014]. 6 videodiscs (959 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

10. The Memory Book. Directed by Paul A. Kaufman; written by Duane Poole (teleplay); Adrienne Barbeau, Ryan Bruce, John Cassini. Vancouver, British Columbia, Canada: Kaufman Company, eOne Television, 2014. (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. The Grand Budapest Hotel. Directed by Wes Anderson; screenplay by Wes Anderson; story by Wes Anderson & Hugo Guiness; Inspired by the writings of Stefan Zweig; produced by Wes Anderson, Scott Rudin, Steven Rales, Jeremy Dawson; Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman. Beverly Hills, California: Fox Searchlight Pictures; Indian Paintbrush; Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2014. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Les yeux jaunes des crocodiles. Cécile Telerman, réal., scénario; Charlotte de Champfleury, scénario; Adapté du roman éponyme de Katherine Pancol; Katherine Pancol, aut. adaptée; Julie Depardieu, Emmanuelle Béart, Alice Isaaz et al., act. [Paris]: Wild side vidéo [e?d.]; [Neuilly-sur-Seine]: Warner home video France [distrib.], 2014. 1 DVD vidéo monoface double couche zone 2 (2 h 15 min 27 s): coul. (PAL), sonore. [обратно]

13. Zodiac: signs of the apocalypse. Directed by W.D. Hogan; written by David Sanderson; Christopher Lloyd; Joel Gretsch; Reilly Dolman; Andrea Brooks. Beverly Hills, CA: Anchor Bay Entertainment, [2014]. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. The imitation game. Directed by Morten Tyldum; written by Graham Moore; produced by Teddy Schwarzman; Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Rory Kinnear; based on the book by Andrew Hodges. Beverly Hills, CA: Anchor Bay Entertainment, 2014. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. Trash. Directed by Stephen Daldry; Written by Felipe Braga; Screenplay Richard Curtis; Novel by Andy Mulligan; Produced by Bel Berlinck; Music by Antonio Pinto; Cinematography by Adriano Goldman. UK; Brazil: O2 Filmes; PeaPie Films; Working Title Films, 2014. (114 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Once upon a time: The complete fourth season: Disc 1: Rocky Road. Created by Edward Kitsis and Adam Horowitz; Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Josh Dallas, Emilie De Ravin, Colin O'Donoghue, Lana Parilla, Jared Gilmore, Robert Carlyle. Burbank, California: Buena Vista Home Entertainment, 2014. 5 videodiscs (989 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

17. Interstellar. Directed by Christopher Nolan; written by Jonathan Nolan and Christopher Nolan; produced by Emma Thomas, Christopher Nolan, Lynda Obst; Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Michael Caine, John Lithgow, Casey Affleck, Wes Bentley. Hollywood, California: Paramount, Warner Bros., Legendary Pictures, [2014]. 1 videodisc (168 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

18. Casanova Variations. Written and directed by Michael Sturminger; produced by Matthias Leutzendorff; based on works by Giacomo Casanova, Lorenzo Da Ponte and Wolfgang Amadeus Mozart; John Malkovich, Fanny Ardant, Veronica Ferres. France: Alfama Films, Amour Fou Filmproduktion, X-Filme Creative Pool, 2014. 1 videodisc (118 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. The book of life. Directed by Jorge R. Gutierrez; screenplay by Jorge R. Gutierrez and Doug Langdale; produced by Guillermo del Toro, Brad Booker, Aaron D. Berger, Carina Schulze; voices of Diego Luna, Ron Perlman, Zoe? Saldana, Channing Tatum, Grey Griffin, Carlos Alazraqui, Hector Elizondo, Ana de la Reguera, Danny Trejo, Jorge R. Gutierrez, Pla?cido Domingo. Los Angeles, CA: Twentieth Century-Fox Film Corporation, Reel FX Animation Studios, Twentieth Century Fox Home Entertainment, Inc. 2014. 1 videodisc (95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Denki-Gai no Honya-san. Directed by Masafumi Sato; written by Asato Mizu (manga); teleplay Kazuyuki Fudeyasu; produced by Koji Hirokawa; Mai Aizawa, Yoshitsugu Matsuoka, Satomi Sato. Japan: Shin Ei Animation, Ponycan USA, 2014. Blu-Ray 3+DVD: (running time 100 min.). [обратно]

21. A short history of decay. Directed by Michael Maren; written by Michael Maren; produced by Milos Forman, Neil Rubler, Alfred Sapse; Bryan Greenberg, Linda Lavin, Harris Yulin, Benjamin King, Kathleen Rose Perkins. Santa Monica, CA: ARC Entertainment, [2014]. 1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Miracle: Debikurokun no koi to mahou. Directed by Isshin Inudo; screenplay Tomoe Kanno; based on the novel byKo Nakamura; produced by Miyako Araki; Hyo-ju Han, Chris Peppler, Toma Ikuta. Japan: Asmik Ace; Toho Company; J Storm; Shogakukan, 2014. (114 min.): sd., col. [обратно]

23. Love by the Book. Directed by David S. Cass Sr.; writers Jeff Bonnett, Abbey Cleland, Jennifer Notas; produced by Larry Levinson, James Wilberger; Leah Renee Cudmore, Kristopher Turner, Cherilyn Wilson, Cuyle Carvin, Ryan Bittle, Michael Ensign, Lola Wayne Villa, Joelle Better, Ashli Haynes, Danielle Langlois, David S. Cass Sr. USA: The Hallmark Channel, 2014. (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Lucy. Written and directed by Luc Besson; produced by Virginie Besson-Silla; Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Choi Min-Sik, Amr Waked, Julien Rhind-Tutt, Pilou Asb?k, Analeigh Tipton, Shin Chang-Soo, Seo Chong-Ju. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2014. 1 videodisc (1 hr., 30 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Mom and Dad Undergrads. Directed by Ron Oliver; written by Terence Brody; Kristy Swanson, Scott Grimes, Tessie Santiago. USA: Larry Levinson Productions; PixL Entertainment, 2014. (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Perfect on Paper. Directed by Ron Oliver; writers Jennifer Notas, Bob Saenz; Morgan Fairchild, Lindsay Hartley, Tom Costello, Haley Strode, Drew Fuller. USA: The Hallmark Channel, 2014. (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Molly Moon: The Incredible Book of Hypnotist. Directed by Christopher N. Rowley; screenplay Tom Butterworth, Chris Hurford; based on the book series Molly Moon by Georgia Byng; produced by Philip Alberstat; Emily Watson, Dominic Monaghan, Raffey Cassidy, Anne-Marie Duff, Joan Collins, Celia Imrie. USA: Amber Entertainment, Lipsync Productions, [2014]. (98 min.): sd., col. [обратно]

28. Looking for Mr. Right. Directed by Kevin Connor; written by John Donovan, Debbie Gaughan, Jennifer Notas; Sarah Lancaster, Kip Pardue, Brandon Quinn. USA: Larry Levinson Productions, Mediapool Production, 2014. (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Men, women & children. Directed by Jason Reitman; screenplay by Jason Reitman and  Erin Cressida Wilson; Adam Sandler, Jennifer Garner, Rosemarie Dewitt, Judy Greer, Dean Norris, Emma Thompson, Kaitlyn Dever. Hollywood, California: Paramount Pictures, Chocolate Milk Pictures, Right of Way production, 2014. 1 videodisc (119 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. На границата: сезон 1, епизод 1. По разкази на Йордан Йовков. Режисьор Станимир Трифонов; сценарист Димитър Стоянович; в ролите Мартин Димитров, Димо Алексиев, Борис Луканов, Николай Урумов. София: Българска национална телевизия, 2014. (54 мин./епизод): цв., зв. [обратно]

31. Gone Girl. Directed by David Fincher; screenplay by Gillian Flynn; based on the novel by Gillian Flynn; produced by Arnon Milchan, Reese Witherspoon, Cea?n Chaffin, Joshua Donen; Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Patrick Fugit, Sela Ward.Beverly Hills, CA: Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC: Twentieth Century Fox Film Corporation, 2014. 1 videodisc (149 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. The Giver. Directed by Phillip Noyce; screenplay by Michael Mitnick and Robert B. Weide; based on the book by Lois Lowry; produced by Nikki Silver, Jeff Bridges, Neil Koenisberg; Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsga?rd, Katie Holmes, Odeya Rush, Cameron Monaghan, Taylor Swift, Emma Tremblay. Beverly Hills, CA: Anchor Bay Entertainment, LLC, 2014. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. A Novel Romance. Directed by Mark Griffiths; written by Beverly Nuako, Hanz Wasserburger; produced by Howard Braunstein, Michael R. Goldstein, Lana Gudlaugson, Ian Hay; Amy Acker, Dylan Bruce, Charles S. Dutton, Camille Mitchell, Tammy Gillis, Casey Manderson, Milo Shandel, Emily Tennant. British Columbia, Canada: Write Man Films, Larkin-Goldstein Productions, Hallmark Entertainment, 2014. (83 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Saphirblau: Liebe geht durch alle Zeiten! Regie Felix Fuchssteiner & Katharina Scho?de; nach dem Erfolgsroman von Kerstin Gier. Gru?nwald: Concorde Home Entertainment, [2014]. 1 DVD-Video (111 Min.). [обратно]

35. Supernatural: The complete ninth season: Disc 5. Meta fiction. Created by Erik Kripke; directed by Thomas J. Wright; written by Robbie Thompson; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs (967 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Supernatural: The complete ninth season: Disc 6. Do you believe in miracles? Created by Erik Kripke; directed by Thomas J. Wright; written by Jeremy Carver; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs (967 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Supernatural: The complete tenth season. Created by Erik Kripke; directed by John F. Showalter and others; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Misha Collins, Jensen Ackles, Jared Padalecki, Mark Sheppard, Osric Chau, Curtis Armstrong, Alaina Huffman, Tahmoh Penikett. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. Supernatural: The complete tenth season. Created by Erik Kripke; directed by John F. Showalter and others; written by Jeremy Carver and others; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Misha Collins, Jensen Ackles, Jared Padalecki, Mark Sheppard, Osric Chau, Curtis Armstrong, Alaina Huffman, Tahmoh Penikett. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. Supernatural: The complete tenth season. Created by Erik Kripke; directed by John F. Showalter and others; written by Jeremy Carver and others; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Misha Collins, Jensen Ackles, Jared Padalecki, Mark Sheppard, Osric Chau, Curtis Armstrong, Alaina Huffman, Tahmoh Penikett. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

40. Family guy: Season twelve. Created by Seth MacFarlane; developed by Seth MacFarlane, David Zuckerman; produced by Fox Television Animation; voice actors Seth Green, Patrick Warburton, Alex Borstein, Mila Kunis, Seth MacFarlane, Mike Henry, John Viener. Los Angeles, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, 2014. 3 videodiscs (461 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. Family guy: Season thirteen. Created by Seth MacFarlane; developed by Seth MacFarlane, David Zuckerman; produced by Fox Television Animation; voice actors Seth Green, Alex Borstein, Seth MacFarlane. Los Angeles, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, 2014. 3 videodiscs (462 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

42. Boyhood. Written and directed by Richard Linklater; produced by Richard Linklater, Cathleen Sutherland; Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater. Los Angeles, Calif.: Paramount Pictures, 2014. 1 videodisc (164 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018