Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2013)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2013

945. Библиотекари = Librarians (2013)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3262032

Библиотекари = Librarians (2013)

946. Библиотечни войни = Library Wars = Toshokan senso (2013)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2315236

Базиран на поредицата лайт-новели на Хиро Арикава: Arikawa, Hiro. Toshokan sensō. Tōkyō: Media Wākusu, 2006. 345 p.

Игрална версия на анимационния филм "Библиотечна война" (Library War, 2008).

Преди 25 години в Япония е приет закон, съгласно който повечето от книгите се оказват под забрана. Това е направено с цел да бъдат предпазвани младежите от вредното им влияние. Специални въоръжени отряди по цензурата отговарят за унищожаването на книги и цели библиотеки. Създава се съпротива под формата на Лигата на Библиотеката. През 2019 г. е приет нов закон - за свободата на словото, съгласно който библиотеките получават право на защита. Сега библиотекарите с оръжие в ръка ще могат да бранят безценните си книги.

Библиотечни войни = Library Wars = Toshokan senso (2013) - 1

Библиотечни войни = Library Wars = Toshokan senso (2013) - 2

947. Биг Сур =Big Sur (2013)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1462411

Базиран на: Kerouac, Jack. Big Sur. New York: Mc Graw Hill Book Co, 1962. 241 p.

Три години след публикуването на революционната книга - романа "По пътя", Джак Керуак (тук представен с името на измисленото си алтер его Джак Дулуз) все още не може да се справи с огромната популярност. В опит да се излекува от опустошението, причинено от натиска на внезапната слава и твърде много алкохол, измъчван от неверие в таланта и тленността си, писателят напуска Ню Йорк. Отправя се към девствените гори на Биг Сур, където отсяда в дървена вила, собственост на издателя и поет Лорънс Ферлингети.

Биг Сур =Big Sur (2013) - 1

Биг Сур =Big Sur (2013) - 2

Биг Сур =Big Sur (2013) - 3

948. Ваканция с приятели = The Best Man Holiday (2013)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2083355

Хенри Харпър е писател, чиято популярност спада стремително. Издателят му Стан с всякакви средства се опитва да продаде новата му книга, но неуспешно, защото настоящите бестселъри са книгите за обикновени домакини. Тогава Хенри решава да напише биография на своя състудент от колежа Ланс Съливан - известен футболист, напуснал големия спорт. Такава книга може да му донесе големи печалби и да му върне популярността. Проблемът с написването й е, че отношения между бившите приятели отдавна са влошени в резултат на една от книгите на Харпър, повлияла негативно върху живота на Ланс. Шансът се появява, когато Съливан кани писателя на празнична вечеря.

Ваканция с приятели = The Best Man Holiday (2013) - 1

Ваканция с приятели = The Best Man Holiday (2013) - 2

Ваканция с приятели = The Best Man Holiday (2013) - 3

949. Великата красота = La grande bellezza = The Great Beauty (2013)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2358891

Историята на писателя Джеп Гамбардела, който се наслаждава на известността и удоволствията, предоставяни му от Вечния град, докато не претърпява катарзис, които го кара да преосмисли целия си живот. След легендарния успех на първия му и единствен роман Джеп е звезда в литературните кръгове на Рим. Но отдавна не успява да напише нещо ново, вдъхновението го е напуснало, обзет е от леност и творческа криза. Мотивите за книгата и писането, макар и не основни, заемат важно място в сюжета в два допълващи се аспекта. От една страна, романът на Гамбардела олицетворява прехода му от писател към светска личност, забравил мечтите и стремежите, впуснал се в преследване на великата красота, която така и не открива. От друга страна, е дневникът на Елиза - неговата любов и муза, за който споменава съпругът й след нейната смърт. Този дневник става медиатор между славните младежки години и настоящето на героя. Кара го да си спомни за миналото и да потърси изгубената страст към писането.

Великата красота = La grande bellezza = The Great Beauty (2013)

950. Вещиците от Ийст Енд = Witches of East End: сезон 1, епизод 2: Marilyn Fenwick, R.I.P. (13.10.2013)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2288064

Базиран на: De la Cruz, Melissa. Witches of East End. New York: Hyperion, 2011. 284 p.

В центъра на сюжета е семейство Бошомп. Джоана е художничка и майка на две дъщери - Фрея и Ингрид. Тя пази голяма тайна от тях - че те са потомствени вещици, които през определен период умират и след това се раждат отново. Това е част от проклятие, тегнещо над нея. Именно затова в този живот тя е решила да не им казва, че са вещици. Шифтър, който преследва Джоана, става причина да го узнаят. В сериала книгите имат особено важно място, защото Ингрид е библиотекарка. В епизод 2 тя открива семейната книга "Гримоар", която трябва да й помогне да спаси сестра си Фрея от появилия се от предишен живот бивш неин годеник. "Гримоар" всъщност е книга с магически заклинания, процедури за призоваване на духове и всякакви магически рецепти.

951. Вълкът от Уолстрийт = The Wolf of Wall Street (2013)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0993846

Базиран на: Белфърт, Джордан. Вълка от Уолстрийт: Автобиография на човека, превзел финансовото сърце на Америка и паднал от върха на фондовата борса. Прев. от англ. Мария Бояджиева, Венцислав Венков. София: ИК Колибри, 2008. 492 с. (ориг. Belfort, Jordan. The Wolf of Wall Street. New York, N.Y.: Bantam Books, 2007. 522 p.)

Истинската история на Джордан Белфърт, който през 1987 г. основава една от най-големите брокерски кантори, но 10 години по-късно е осъден за пране на пари и други финансови престъпления. В затвора пише две книги за машинациите на Уолстрийт, а след излизането си на свобода чете лекции на тема как да се постигне успех.

Вълкът от Уолстрийт = The Wolf of Wall Street (2013) - 1

Вълкът от Уолстрийт = The Wolf of Wall Street (2013) - 2

Вълкът от Уолстрийт = The Wolf of Wall Street (2013) - 3

952. Да откриеш Джой = Finding Joy (2013)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1975158

Кайл Ливингстън е писател, попаднал в труден период. Сега разполага само с автомобил и лаптоп, на който се опитва да напише книга. С риск да изгуби всякакви условия за творчество се премества в дома на родителите си. Вдъхновението му се завръща, когато се запознава с чаровната и интригуваща съседка Джой, която обаче му споделя, че скоро ще умре и го моли да напише некролога й.

Да откриеш Джой = Finding Joy (2013) - 1

Да откриеш Джой = Finding Joy (2013) - 2

Да откриеш Джой = Finding Joy (2013) - 3

953. [Дванайсет] 12 месеца = 12 месяцев (2013)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2585840

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/725105

Базиран на: Маршак, Самуил. Дванадесетте месеца: Приказка: За предучилищна възраст. Прев. от рус. Атанас Далчев; Худож. Ада Митрани. 2. изд. София: Български художник, 1984. 16 с. (ориг. Маршак, Самуил. Двенадцать месяцев. - В: Маршак, Самуил. Собр. соч. в 8 томах. Т. 2. Произведения для детей. Москва: Худ. лит., 1968, с. 307-376.)

Провинциалното момиче Маша Смирнова пристига в Москва с планове да започне нов живот. Списъкът от съкровените й мечти включва: гърди трети размер, луксозно кожено палто, самостоятелен апартамент, любов и кариера на звезда от шоубизнеса. Мечтите й неочаквано започват да се сбъдват, когато в ръцете й попада вълшебната книга "12 месеца". Но всяка монета има и обратна страна: изпълнените желания на Маша се отразяват на близките й. Налага се безкористно да създава "чудеса" и за другите.

[Дванайсет] 12 месеца = 12 месяцев (2013) - 1

[Дванайсет] 12 месеца = 12 месяцев (2013) - 2

954. Демоните на Да Винчи = Da Vinci's Demons: сезон 1, епизод 2: The Serpent (19.04.2013)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2218448

Сериалът представя младия Леонардо да Винчи и началото на съзнателния му живот като художник, изобретател и интелектуален гений във Флоренция по време на управлението на Медичите. Той е еретик и се бори да изобличи лъжите на религията в лицето на папата. Включени са много от реалните изобретения на Леонардо, показващи уменията на изпреварилия времето си гений. Леонардо получава видения, свързани с миналото и с бъдещето, и се отключват скрити области на съзнанието му чрез достъп до Фонтана на паметта. Той се свързва с мистичен култ (Синовете на Митра) и започва да търси книга, наречена "Book of Leaves" ("Книга на листата"), която съдържа тайната история на света. Според повечето хора тя е мит и не съществува, но Леонардо вярва, че я има в действителност. В това го убеждава и книга, принадлежаща на екзекутиран евреин. В сериала книгата заема доста важна роля, защото Леонардо й посвещава голяма част от времето си. Тя е еманация на извечното желание и стремеж да се узнаят тайните на историята на света, което би могло да промени бъдещето.

Демоните на Да Винчи = Da Vinci's Demons: сезон 1, епизод 2: The Serpent (19.04.2013) - 1

Демоните на Да Винчи = Da Vinci's Demons: сезон 1, епизод 2: The Serpent (19.04.2013) - 2

955. Дневниците на Кари = The Carrie Diaries (ТВ сериал, 2013-2014)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2056366

Базиран на: Бушнел, Кандис. Дневниците на Кари Брадшоу. Прев. Антоанета Дончева-Стаматова. София: Кръгозор, 2010. 316 с. (ориг. The Carrie Diaries, 2010)

Разкрива предисторията на събитията от сериала "Сексът и градът". Действието се развива в Манхатън в началото на 80-те години на ХХ век, когато Кари Брадшоу - бъдещата журналистка и автор на книги, все още учи в гимназията, провежда стажа си в правна кантора, формира уменията си по писане чрез сатирични статии за училищния вестник. Благодарение на оригиналните си идеи получава покана да учи в школата по творческо писане в Ню Йорк, което предопределя съдбата й на самостоятелна реализирала се личност.

Дневниците на Кари = The Carrie Diaries (ТВ сериал, 2013-2014) - 1

Дневниците на Кари = The Carrie Diaries (ТВ сериал, 2013-2014) - 2

Дневниците на Кари = The Carrie Diaries (ТВ сериал, 2013-2014) - 3

956. Доктор Кой: Пътешествие до центъра на ТАРДИС = Doctor Who: сезон 7, епизод 11: Journey to the Centre of the TARDIS (27.04.2013)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2267326

BBC: http://www.bbc.co.uk/programmes/p0182lnq/p0182kx7

Доктора и Клара се намират в космически кораб, който е взел TARDIS (машината на времето) на борда. Докато бяга от преследващите я чудовища, Клара попада в Библиотеката на ТАРДИС и се зачита в книгата "История на времето на войната".

Доктор Кой: Пътешествие до центъра на ТАРДИС = Doctor Who: сезон 7, епизод 11: Journey to the Centre of the TARDIS (27.04.2013) - 1

Доктор Кой: Пътешествие до центъра на ТАРДИС = Doctor Who: сезон 7, епизод 11: Journey to the Centre of the TARDIS (27.04.2013) - 2

Доктор Кой: Пътешествие до центъра на ТАРДИС = Doctor Who: сезон 7, епизод 11: Journey to the Centre of the TARDIS (27.04.2013) - 3

957. Древните = The Originals: сезон 1 епизод 6 (ТВ сериал, 2013-)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2632424

Сериалът е основан на персонажи, показани за първи път в "Дневниците на вампира". Книгите са единственият източник на знание в него. Героите черпят информация от тях, защото те са първоизточникът.

Първата сцена от епизод 6 е между братята вампири Клаус и Илайджа, седнали един срещу друг, четейки книги и опитвайки да си простят за допуснатите грешки. Илайджа чете стара книга, писана преди хилядолетия от неговата майка, която е първата вещица. Той дава книгата с магиите на Давина като знак на благодарност за това, че го е освободила. Клаус се отдава на художествена литература с надеждата, че ще укроти нрава си и това ще му повлияе успокояващо. Разкъсван от мания за величие, загриженост за нероденото си дете и внезапния интерес към барманката Ками, той намира утеха в книгите.

Древните = The Originals: сезон 1 епизод 6 (ТВ сериал, 2013-)

958. Думи и изображения = Words and Pictures (2013)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2380331

Различните виждания за изразните средства в преподаването между учител по английска литература и учителка по изобразително изкуство ги водят до професионално съперничество. Спорът, разпространил се и сред учениците, е на базата на въпроса: кое има по-голямо значение в обучението - четенето и писането (думите) или рисуването и визуализацията (изображенията).

Думи и изображения = Words and Pictures (2013) - 1

Думи и изображения = Words and Pictures (2013) - 2

Думи и изображения = Words and Pictures (2013) - 3

959. Живот наистина = The Ultimate Life (2013)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1778924

Базиран на: Stovall, Jim. The Ultimate Gift. Mechanicsburg, Pennsylvania: Executive Books, 1999. 124 p.

Милиардерът със съмнителни приоритети Джейсън Стивънс, в състояние на безизходица, открива дневника на дядо си, което го кара да преосмисли живота си.

Живот наистина = The Ultimate Life (2013)

960. Жиголо на средна възраст = Fading Gigolo (2013)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2258345

Уди Алън се превъплащава във възрастен продавач на книги в хитър сводник, но не в собствен режисьорски проект, а в комедия на Джон Туртуро. Мъри (героят на Уди Алън) е трето поколение собственик на антикварна книжарница, но търговията запада. За да се спаси от фалит, измисля нов бизнес - сводничество. Тъй като единственият му продавач в книжарницата Фиораванте е много харесван от жените, му предлага да стане жиголо.

Жиголо на средна възраст = Fading Gigolo (2013)

961. Земята на Джейн Остин = Austenland (2013)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1985019

Базиран на: Hale, Shannon. Austenland: A Novel. New York: Bloomsbury USA, 2007. [4], 197 s.

Романтична комедия за 30-годишната американка Джейн Хейс, която никога досега не е изпитвала истинска любов. Причината за това е манията й по един от най-известните литературни персонажи - г-н Дарси, игран от Колин Фърт в телевизионната адаптация на "Гордост и предразсъдъци" по BBC (1995). В апартамента си е поставила хартиен манекен в човешки ръст с лицето на обожавания герой. В очите на съвременната Джейн г-н Дарси, създаден от Джейн Остин, е перфектният мъж и невъзможността да го открие в реалния живот я измъчва. Решена да се потопи изцяло във вселената на популярната писателка, Джейн заминава за английски курорт, създаден специално за вманиачени на тема "Джейн Остин" жени. Там Джейн с изненада открива, че фантазиите й по г-н Дарси стават все по-реални.

Земята на Джейн Остин = Austenland (2013) - 1

Земята на Джейн Остин = Austenland (2013) - 2

Земята на Джейн Остин = Austenland (2013) - 3

962. Злите мъртви: Черната книга = Evil Dead (2013)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1288558

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд Филипс. Некрономикон. Състав. и прев. Адриан Лазаровски. София: Enthusiast, 2012. 392 с. (ориг. Alhazred, Abdul and H. P. Lovecraft. Necronomicon. London: Heinemann, 1938; Lovecraft, H. P. A history of the Necronomicon: being a short, but complete outline of the history of this book, its author, its various translations and editions from the time of the writing (A.D. 730) of the Necronomicon to the present day (1927). Oakman, Ala.: Rebel Press, 1938. 6 p.)

Наркозависимото момиче Миа с приятелите и брат си отиват в уединена планинска хижа, за да се избави тя завинаги от пристрастието си към наркотиците. В мрачното мазе намират загадъчна книга, която се оказва Книгата на мъртвите със заклинания, написани на древна писменост ("Некрономикон"), и следи от древни сатанински ритуали. Групата се сблъсква с поредица необясними явления, а наркозависимото момиче започва да получава халюцинации и да извършва действия, чиято причина в крайна сметка се оказва отключеното чрез книгата проклятие. Отваряйки я, младежите събуждат зловещите мъртъвци от гробовете в близката гора. Мотивът за силата на писаното слово е дълбоко засегнат, защото именно то е в основата на събуждането на злите демони, погребани в гората преди десетилетия. Тук книгата има първостепенно значение в ролята на медиатор. Тя е средството, чрез което може да бъде отключено непознатото зло, но и инструментът, чрез който то може да бъде спряно. Освен това "Книгата на мъртвите" изпълнява ролята на портал между реалния и свръхестествения отвъден свят.

Злите мъртви: Черната книга = Evil Dead (2013) - 1

Злите мъртви: Черната книга = Evil Dead (2013) - 2

Злите мъртви: Черната книга = Evil Dead (2013) - 3

963. Зрителна измама = Now You See Me (2013)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1670345

Ключова фраза: "Колкото повече се взираш... толкова по-малко виждаш."

Четирима "улични" илюзионисти, всеки специалист в своята магическа дисциплина, са събрани заедно от мистериозен благодетел. Година по-късно те се наричат "Четиримата конника" и организират грандиозно шоу в Лас Вегас, в края на което извършват впечатляващ и на пръв поглед наистина магически обир на банка в Париж, а парите раздават на публиката. Престъплението е разследвано от агент на ФБР и детектив от Интерпол с помощта на прочутия разобличител на фокуси Брадли (изградил кариера с филми, в които издава тайните на фокусниците, дегизировката и видеотриковете). В търсенето Дилън и Алма разучават книгата "Пазителите на конниците" с историята на древното общество на маговете "Окото" ("Тhe Eye of Horus").

Може да се гледа заедно с филма "Престиж" (включително защото думата "престиж", с латинска етимология praestigium, означава илюзия, заблуда, чар, магия).

Зрителна измама = Now You See Me (2013) - 1

Зрителна измама = Now You See Me (2013) - 2

Зрителна измама = Now You See Me (2013) - 3

964. Изкуството на кражбата = The Art of the Steal (2013)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2172985

Историята на Крънч Калхун, третокласен каскадьор, който след излизането си от затвора се връща към стария си занаят на крадец на произведения на изкуството. Крънч събира стария си екип, за да открадне най-скъпата книга в света - Евангелието на Яков, втората отпечатана книга на Гутенберг - удар, с който ще останат в историята.

Изкуството на кражбата = The Art of the Steal (2013) - 1

Изкуството на кражбата = The Art of the Steal (2013) - 2

Изкуството на кражбата = The Art of the Steal (2013) - 3

965. Кери = Carrie (2013)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1939659

Базиран на: Кинг, Стивън. Кери: [Роман]. Прев. [от нем.] Йонка Димова. София: Плеяда, 1992. 206 с. (ориг. Carrie, 1974)

Нова екранизация на класическия хорър за Кери Уайт, свитото и малтретирано момиче, живеещо с фанатично религиозната си майка, което подлага на телекинетичен терор малкия град. В библиотеката Кари прави проучванията си върху явлението "телекинеза" с помощта не само на печатни книги, а и на компютър в читалнята. Оригинална сцена с летящи книги в спалнята, върху които Кери упражнява телекинетичните си способности.

Кери = Carrie (2013) - 1

Кери = Carrie (2013) - 2

Кери = Carrie (2013) - 3

966. Книгата на Данаил = The Book of Daniel (2013)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3120944

Базиран на: Книга на пророк Даниил. - В: Библия сиреч книгите на Свещеното писание на Ветхия и Новия завет. [9. изд.]. София: Св. Синод на Бълг. църква, 1993. 1516 с.

През 605 г. пр.н.е. Йерусалим е завладян от вавилонците и много от най-добрите млади мъже са взети в плен, включително Данаил. Данаил е откаран във Вавилон като слуга. По това време царува могъщият цар Навуходоносор II. Акцентът е върху момента от библейската "Книга на пророк Даниил", в който по време на Пира на Балтазар тайнствена ръка изписва на стената думите "MENE, MENE, TEKEL, U-PARSIN" (Даниил 5:27). Надписът на стената "Мене, мене, текел, упарсин" (на иврит: в църковнославянските текстове е "мене, текел, фарес", на арамейски означава буквално "мина, мина, шекел и половин мина") е крилата фраза от книгата на пророк Даниил от Стария завет. Значението на думите, озадачило всички мъдреци, само пророк Даниил разяснил, че Божията ръка подсказала на последния вавилонски цар следното: Бог е премерил твоето царство, претеглил те е на везната и те е видял олекнал, след което е пресметнал да раздели царството ти между мидийците и персийците. В същата нощ Балтазар е убит, а Вавилон пада под властта на персите (539 г. пр.н.е.). Показани са три медийни формата на книга - стена, каменна плоча и свитък.

Книгата на Данаил = The Book of Daniel (2013) - 1

Книгата на Данаил = The Book of Daniel (2013) - 2

Книгата на Данаил = The Book of Daniel (2013) - 3

967. Крадецът на книги = The Book Thief (2013)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0816442

Базиран на: Зюсак, Маркъс. Крадецът на книги. Прев. Станимир Йотов. София: Пергамент Прес, 2010. 472 с. (ориг. Zusak, Markus. The Book Thief. New York: Alfred A. Knopf, 2005. 552 p.)

В Германия в навечерието на Втората световна война Смъртта се подготвя за жътва. Деветгодишната Лизел, дъщеря на арестуван комунист, е интернирана в Мюнхен при приемни родители и с тяхна помощ се учи да чете. От ден на ден четенето става нейна жизнена потребност, но набавянето на нови четива е проблем. Лизел започва да краде книги. Загубило повечето от роднините си, бедното момиче намира утешение в присвояването на книги от нацистите и в споделянето им с близки по нещастие души. Четенето й помага да разбере събитията - гонението на евреите, антифашисткото движение, униженията, страха и глада. Лизел е лична позната на Смъртта, която в произведението на Зюсак е не само жив персонаж, а и пряк водещ на разказа от позицията на автор. По впечатляващ режисьорски начин е предаден необичайният достъп до книги, по правило криминализиран като кражба.

Може да се гледа паралелно с "Дневникът на Ане Франк" (1959) и "Ане Франк - цялата история" (2001).

Крадецът на книги = The Book Thief (2013) - 1

Крадецът на книги = The Book Thief (2013) - 2

Крадецът на книги = The Book Thief (2013) - 3

967а . Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 3: Chapter 3 (1.02.2013)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2248444

Базиран на: Добс, Майкъл. Къща от карти. Прев. от англ. Георги Иванов. София: Ciela, 2014. 384 с. (ориг. Dobbs, Michael. House of Cards. London: Collins, 1989. 383 p.)

Статията на младата репортерка Зоуи е харесана много от собственичката на в. "The Washington Herald". Обаче журналистката не иска да разкрие дори на нея източника си на информация. Появява се по телевизионно токшоу на CNN и изказва свое мнение за необходимостта от адаптирането на вестника към ерата на интернет, което не се одобрява от шефовете.

Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 3: Chapter 3 (1.02.2013) - 1

Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 3: Chapter 3 (1.02.2013) - 2

968. Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 8: Chapter 8 (1.02.2013)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2312714

Базиран на: Добс, Майкъл. Къща от карти. Прев. от англ. Георги Иванов. София: Ciela, 2014. 384 с. (ориг. Dobbs, Michael. House of Cards. London: Collins, 1989. 383 p.)

Библиотеката на военното училище, в което е учил настоящият конгресмен Франк Ъндърууд, е посветена на него. В нощта преди речта си той и старите му приятели се напиват и влизат с взлом в библиотеката, точно както са го правили като ученици, и прекарват цялата нощ в сградата.

Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 8: Chapter 8 (1.02.2013) - 1

Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 8: Chapter 8 (1.02.2013) - 2

Къща от карти = House of Cards: сезон 1, епизод 8: Chapter 8 (1.02.2013) - 3

969. Луди даскали = Les Profs (2013)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2276778

Лицеят "Жул Фери" е на дъното по успех на матурите в цяла Франция. От Министерството на образованието идва странна идея - след като и най-добрите учители тук се провалят, трябва да се назначат най-лошите учители, които да поемат зрелостниците ("минус по минус дава плюс"). Нестандартните методи на обучение водят до 50% по-висока успеваемост на матурите на национално ниво.

Може да се гледа паралелно с "Обществото на мъртвите поети" (1989), "Ренесансов човек" (1994), "Майор Пейн" (1995), "Опасен ум" (1999), "Гласове на свободата" (2007), "Думи и изображения" (2013).

Луди даскали = Les Profs (2013) - 1

Луди даскали = Les Profs (2013) - 2

Луди даскали = Les Profs (2013) - 3

970. Любовь с испытательным сроком (ТВ сериал, 2013)27

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/807415

Павел е 35-годишен вдовец, чиито деца - осемгодишната Люси и четиригодишният Петя - са под надзора на инспекторите от социалната служба и поради недостатъчно родителско внимание са подготвяни за изпращане в интернат. Самотният татко е отчаян и приема радикално решение: публикува обява във вестника за наемане на жена, която да се грижи за децата и домакинството му. На обявата откликва библиотекарката Наталия - самотна млада жена с огромен запас несподелена нежност. Библиотекарката пристига да живее при Павел, но само на изпитателен срок. Сред изпитанията й са: нестихващата тъга на Павел по покойната му съпруга, дискомфортът от появата на нова жена в дома му, детската ревност и съперницата Зоя - селски фелдшер и местна приятелка на Павел, обмисляща свои планове да спечели за себе си вдовеца.

Любовь с испытательным сроком (ТВ сериал, 2013) - 1

Любовь с испытательным сроком (ТВ сериал, 2013) - 2

Любовь с испытательным сроком (ТВ сериал, 2013) - 3

971. Не просто щастлив край = Not Another Happy Ending (2013)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1808339

Когато предприемчивият издател Том открива, че най-успешната му авторка Джейн Локхарт е в писателски блокаж, той знае, че трябва да я деблокира, в противен случай е пред провал. Джейн може да пише, само когато е нещастна, а в момента се чувства щастлива от успеха на първия си роман. Издателят измисля интрига, за да я накара да се чувства зле и да може да завърши новата си книга. Единственият проблем е, че започва да се влюбва в нея.

Не просто щастлив край = Not Another Happy Ending (2013) - 1

Не просто щастлив край = Not Another Happy Ending (2013) - 2

Не просто щастлив край = Not Another Happy Ending (2013) - 3

972. Нимфоманка = Nymphomaniac (2013)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1937390

Филмът е със структура на книга в осем глави - хронологична изповед за живота на главната героиня Джо, самоопределяща се като нимфоманка. Докато стои до леглото на непознатата ранена жена, която е прибрал от улицата, Селигман й разказва за своите хобита, сред които и четенето на числата на Фибоначи. Селигман е антипод на нимфоманката - асексуален и девствен, полюсът на аналитичния срещу емпиричния опит, на разума срещу сетивата. Той е застаряващ интелектуалец, агностичен психолог, за когото четенето и книгите са смисъл на целия му живот. Разказва, например, как още като дете изучавал поведението на рибите от природонаучна книга. Всяка изповед на жената отшелникът прекъсва с паралели от литературата, музиката и науката. Всички неприлични преживявания на Джо оправдава, като ги включва в широкия културен контекст на книгите, които е прочел. Използва явни или неявни позовавания върху Библията, Едгар Алан По, Фройд, Джоузеф Хелър, Йохан Себастиан Бах. Ако в началото сексуалната одисея на Джо е сравнена с разкола в християнската църква на Западна и Източна, към финала е редуцирана до булевардно четиво - животът на Джо е оприличен на сюжет от романите на Иън Флеминг.

Нимфоманка = Nymphomaniac (2013) - 1

Нимфоманка = Nymphomaniac (2013) - 2

Нимфоманка = Nymphomaniac (2013) - 3

973. Оранжевото е новото черно = Orange is the New Black (ТВ сериал, 2013-)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2372162

Базиран на: Kerman, Piper. Orange Is the New Black: My Year in a Woman's Prison. New York: Spiegel & Grau, 2010. 298 p.

Сериалът е екранизация на истинската история на Пайпър Кърман, която прекарва повече от една година в затвора заради престъпление, свързано с наркотици. В мемоарите си Пайпър казва, че преди да влезе в затвора, е съставила wishlist в Amazon, който е достъпен на сайта на интернет книжарницата. Сериалът е образец за интензивно четене от страна на героите на екрана. Специалният акцент е върху ролята на четенето в затвора и отношението на лишените от свобода към книгите. Образът на книгата и мотивът за четенето в сериала са направили силно впечатление на зрителите по света и са създали специален блог "Books of OITNB", който събират кадрите с книги. (Виж: Books of Orange is the New Black. Prison and Books go together like Alex and Piper. http://booksofoitnb.tumblr.com; Също в: Маринова, Славена. Жените и книгите в сериала Orange is the new black // Аз чета, 09.03.2014 - http://azcheta.com/jenite-v-seriala-orange-is-the-new-black)

Оранжевото е новото черно = Orange is the New Black (ТВ сериал, 2013-) - 1

Оранжевото е новото черно = Orange is the New Black (ТВ сериал, 2013-) - 2

974. Правилната грешка = The Right Kind of Wrong (2013)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2286990

Базиран на: Sandlin, Tim. Sex & Sunsets. New York: H. Holt, 1987. 277 p.

Млада двойка писатели се разделят заради трудности помежду им. Обаятелният лузър Лео е неуспял писател, мияч на чинии и наскоро изоставен от коварната си съпруга Джули. Тя създава популярния блог "Защо не струваш?" ("Why you suck"), в който показва недостатъците и странностите му. Читателите в интернет са жадни за подобно съдържание. Когато блогът става рекорден по посещаемост, Джули публикува текстовете му в книга, а по нея се планира и филм. Книгата за Лео става бестселър със заглавие "Секс и залези" (като романа на Тим Сандлин, на който е базиран филмът). Лео също има своя книга, но не постига успех. Голямо издателство би я издало при условие да се направят корекции, с които той не е съгласен. В края на филма бившите съпрузи се помиряват. Той й признава, че тя е по-добър писател. Джули пък споменава в свое интервю, че книга на бившия й мъж е доста добра, след което и романът на Лео също печели вниманието на читателите.

Мотивът за книгата: Книгата е силна медия, чрез която се изгражда определено мнение: масмедия, защото превръща един неизвестен човек в звезда. Ролята на издателя се очертава, когато книгата на Лео трябва да се редактира, преди да се издаде, но той отказва промените. Така един потенциален бестселър се спира. Редакторската намеса от страна на издателя е нужна, но понякога може да е толкова значителна, че да промени цялостно идеята на автора. Тогава писателят има две възможности - да се съгласи да се издава с промените от издателството, или да откаже, но да запази смисъла и цялостната си идея. Ролята на издателя е преди всичко да издава, да знае какво би се продавало, но също и да може да прецени на кой автор да се довери и да публикува творбата му, каквато е. Една от основните идеи във филма, свързани с книгата, е публикуването на книга по изключително популярен блог като успешна стратегия. Отразен е и мотивът за рекламата на нова книга чрез телевизията по време на представянето на друга от вече наложен писател, на който хората имат доверие: той може да бъде добър "рекламен агент" на книга на друг писател.

Правилната грешка = The Right Kind of Wrong (2013) - 1

Правилната грешка = The Right Kind of Wrong (2013) - 2

975. Прелестни създания = Beautiful Creatures (2013)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1559547

Базиран на: Гарсия, Ками и Маргарет Стоъл. Прелестни създания. Прев. Паулина Мичева. София: ИК Кръгозор, 2010. 415 с. Кн. първа от "Хроники на чародейците" (ориг. Garcia, Kami and Margaret Stohl. Beautiful Creatures. New York: Little, Brown, 2009. 563 p.)

В сюжета е поставен акцент върху Книгата на Луните (Book of Moons) - най-могъщата книга от магичния свят. Лена, главната героиня, чете много и обича поезията. В стаята й стените, тавана и мебелите са изписани с мисли и цитати. Итън - другият главен герой, също чете много и в стаята му има карта, на която отбелязва местата, където би искал да отиде след любимите си герои от книгите.

Цитат (00:20:44-00:21:17):

- Чете ли главите от "Да убиеш присмехулник"?
- Чела съм я цялата.
- Хубава е, нали? Гледала ли си филма?
- Не.
- И той е чудесен. Гледай го. Чела ли си нещо на Кърт Вонегът? Не? "Кланица 5"? Велика е!
- И тя е забранена.
- Само забранени книги ли четеш?
- Не само, но... Знам ли?! Предполагам, че позволените са ми доста скучни.

Цитат (01:22:14-01:22:38):

- Книгата на Луните - най-могъщата книга от онзи свят. Тя живее, както ние с вас. По-могъща от всяко заклинание.
- Мейкън чел ли я е?
- Не успя. Книгата сама избира читателя си.
- Но в нея не пише нищо.
- Няма да се разкрие така лесно.

Прелестни създания = Beautiful Creatures (2013) - 1

Прелестни създания = Beautiful Creatures (2013) - 2

Прелестни създания = Beautiful Creatures (2013) - 3

976. Реликвите на смъртните: Град от кости = The Mortal Instruments: City of Bones (2013)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1538403

Официален сайт: http://www.sonypictures.com/movies/themortalinstruments

Базиран на: Клеър, Касандра. Реликвите на смъртните: Кн. 1: Град от кости. Прев. Людмила Костова. София: Ибис, 2010. 444 с. (ориг. Clare, Cassandra. City of Bones: [1]. New York: M.K. McElderry Books, 2007. 485 p.)

Клари Фрей е момиче със свръхестествени способности и обича книгите. Тя е потомък на древния род Ловци на сенки - тайна каста от воини-полуангели, защитаващи човешкия свят от демоните. За да спаси изчезналата си майка, тя се присъединява към тях и техния Институт, с което започва опасното й познанство с различни митологични същества. В библиотеката на Института тя търси истината за майка си, разчитайки древни символи и тайнствени артефакти. Библиотеката и книгите са пресъздадени приказно и достолепно и отговарят на описанието на авторката на романа Касандра Клеър: "Библиотеката беше обла, с таван, който бе така заострен, че отвътре залата приличаше на кула. По стените бяха наредени книги, рафтовете бяха толкова високи, че покрай тях на равно разстояние бяха поставени стълби на колелца. Това не бяха обикновени книги - тези бяха подвързани с кожа и кадифе, заключени с ключалки, които изглеждаха здрави, а пантите - направени от месинг и сребро. Кориците им бяха обковани със скъпоценни камъни с матов блясък и изографисани със златен шрифт. Изглеждаха като книги, които са не само стари, но и добре поддържани, а също и обичани. Подът беше от полирано дърво, инкрустирано с парчета стъкло и мрамор и малки полускъпоценни камъни. Инкрустацията представляваше фигури, които Клари не можеше добре да разчете - трябва да бяха съзвездия или дори карта на света. Струваше й се, че ако се качи нависоко и ги погледне отгоре, ще ги види по-добре".

Реликвите на смъртните: Град от кости = The Mortal Instruments: City of Bones (2013) - 1

Реликвите на смъртните: Град от кости = The Mortal Instruments: City of Bones (2013) - 2

Реликвите на смъртните: Град от кости = The Mortal Instruments: City of Bones (2013) - 3

977. Само любовниците остават живи = Only Lovers Left Alive (2013)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1714915

Сюжетът е посветен на истинските Адам и Ева, които и днес живеят като безсмъртни вампири. Внушението е, че през цялата човешка история Адам дава знанието и пише произведенията на великите учени, художници и музиканти, включително на Шекспир (Кристофър Марлоу, заявен в сюжета като третия безсмъртен и най-доверен човек на Ева).

Мотивът за книгата: Книгите са неделима част от света на Ева. В Танжер тя е обградена от книжни кули, заемащи по-голямата част от малкия й апартамент. Повечето книги са отлично запазени антикварни издания с красиви декорации и илюстрации. Ева притежава способността чрез физически контакт да разгадава точната година на произхода на изданията.

Мотивът за четенето: В една удивителна сцена от филма вампирката се приготвя да отпътува за Детройт и пълни куфарите си само с книги. Зрителят става свидетел как тя "чете" книгите чрез докосване - като прокарва върховете на пръстите си по страниците им, независимо от езика, на който са написани (разпознават се английски, френски и китайски текстове). Оригинална е и сцената, в която Ева чете скоростно книги (00:30:10-00:34:00).

Само любовниците остават живи = Only Lovers Left Alive (2013) - 1

Само любовниците остават живи = Only Lovers Left Alive (2013) - 2

Само любовниците остават живи = Only Lovers Left Alive (2013) - 3

978. Свръхестествено: Великият беглец = Supernatural: сезон 8, епизод 21: The Great Escapist (1.05.2013)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2734858

Сам и Дийн търсят автора на Словото на Бог - архангел Метатрон. Ангелът Кастиел се опитва да защити плочата. Сцени с голямата лична библиотека на архангел Метатрон.

Свръхестествено: Великият беглец = Supernatural: сезон 8, епизод 21: The Great Escapist (1.05.2013) - 1

Свръхестествено: Великият беглец = Supernatural: сезон 8, епизод 21: The Great Escapist (1.05.2013) - 2

Свръхестествено: Великият беглец = Supernatural: сезон 8, епизод 21: The Great Escapist (1.05.2013) - 3

979. Свръхестествено: Парти с преспиване = Supernatural: сезон 9, епизод 4: Slumber Party (29.10.2013)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3098422

За писателите на фентъзи. В центъра на епизода са дъщерята на класика Л. Франк Баум и книгата му "Вълшебникът от Оз" (Baum, L. Frank. The Wizard of Oz, 1899).

Свръхестествено: Парти с преспиване = Supernatural: сезон 9, епизод 4: Slumber Party (29.10.2013) - 1

Свръхестествено: Парти с преспиване = Supernatural: сезон 9, епизод 4: Slumber Party (29.10.2013) - 2

Свръхестествено: Парти с преспиване = Supernatural: сезон 9, епизод 4: Slumber Party (29.10.2013) - 3

980. Свръхестествено: Раят не може да чака = Supernatural: сезон 9, епизод 6: Heaven Can't Wait (12.11.2013)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3112656

Пророкът Кевин е открил на какъв език е написана каменната плоча със Словото на Бог - на еламски, изчезналия език на ангелите, и чрез клинопис. За разчитането на текста прибягват до "Енциклопедия на изчезналите езици" на Цимерман в 24 тома и по-специално до том първи "От Адайски до атакапа" (Zimmerman's "Encyclopedia of Extinct Languages", Volume One "Adai to Atakapa").

Свръхестествено: Раят не може да чака = Supernatural: сезон 9, епизод 6: Heaven Can't Wait (12.11.2013) - 1

Свръхестествено: Раят не може да чака = Supernatural: сезон 9, епизод 6: Heaven Can't Wait (12.11.2013) - 2

Свръхестествено: Раят не може да чака = Supernatural: сезон 9, епизод 6: Heaven Can't Wait (12.11.2013) - 3

981. Свръхестествено: Светият терор = Supernatural: сезон 9, епизод 9: Holy Terror (3.12.2013)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3158274

Пророкът Кевин продължава работата си по превода на каменната плоча със Словото на Бог.

Свръхестествено: Светият терор = Supernatural: сезон 9, епизод 9: Holy Terror (3.12.2013) - 1

Свръхестествено: Светият терор = Supernatural: сезон 9, епизод 9: Holy Terror (3.12.2013) - 2

982. Синият е най-топлият цвят = La Vie d'Adele - Chapitres 1 & 2 = Blue is the Warmest Color (2013)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2278871

Базиран на графичния роман: Maroh, Julie. Le bleu est une couleur chaude. Grenoble: Gle?nat, 2010. 156 p.

Страстта на главната героиня към книгите е водеща за развитието на сюжета. Гимназистката Адел проявява силен интерес в училище към литературата и езиците. В началото на филма е показан урок по френска литература, на който се обсъжда романът на Пиер Мариво "Животът на Мариане", който провокира особено силно Адел. Любовта към книгите, съпътствана и от любовта към децата, й помага накрая да стане детска учителка.

Синият е най-топлият цвят = La Vie d'Adele - Chapitres 1 & 2 = Blue is the Warmest Color (2013)

983. Слийпи Холоу = Sleepy Hollow (ТВ сериал, 2013-)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2647544

Базиран на: Уошингтън, Ървинг. Легенда за Сънната долина: [Новели]. Прев. от англ. [с предг.] Григор Павлов. София: Народна култура, 1978. 216 с. (ориг. The legend of sleepy hollow, 1820)

Икабод Крейн, войник от американската война за независимост, се събужда в ХХІ век. Разбира се, че той е въвлечен в голямо проклятие, в което участва и един от четирите конници на Апокалипса в Библията - Антихриста, Война, Глад и Смъртта. Именнно Смъртта се възражда на земята, за да сее хаос и разруха. В сериите се представят и книги, които се смятат за тайни и опасни. Чрез тях могат да се призовават демони и по този начин да се подпомогне злото. Книгата е средство, което може да повлияе върху света по най-жесток и страшен начин, затова и хората изпитват силни емоции при сблъсъка с определени заглавия. Разкриват се магическите сили на книгите - сили на творение и на разрушение.

Слийпи Холоу = Sleepy Hollow (ТВ сериал, 2013-) - 1

Слийпи Холоу = Sleepy Hollow (ТВ сериал, 2013-) - 2

Слийпи Холоу = Sleepy Hollow (ТВ сериал, 2013-) - 3

984. Случай с теб = A Case of You (2013)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1817081

Младият писател Сам Нюман от Ню Йорк работи като "писател под наем" за издателство "Jacobi-Perlman" - пише романи по филми. Въпреки че неговата новелизация на филма "Teen Vampire" е много популярна, той отказва да пише други книги, за които настоява издателят му Алън. Попаднал е в т.нар. писателски блокаж и заявява на издателя си, че вече не желае да бъде "литературен роб", а е решил да пише собствен роман. Тъй като се нуждае от вдъхновение, създава си поукрасен профил в социална мрежа, съответстващ на интересите на момичето, което е харесал - книги, филми, кухня, танци.

Случай с теб = A Case of You (2013) - 1

Случай с теб = A Case of You (2013) - 2

Случай с теб = A Case of You (2013) - 3

985. Спасяването на мистър Банкс = Saving Mr. Banks (2013)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2140373

Историята за екранизирането на "Мери Попинс" е представена в две времеви линии - 1961 г. в Лос Анджелис при договарянето на правата за филм по книгата и 1906 г. в Австралия, където писателката е прекарала детството си. Памела Травърс е сериозна и педантична, а срещата й с жизнерадостния и по детски ентусиазиран Уолт Дисни е сблъсък на представи, нагласи и светоглед. Памела ревностно защитава своята представа за героите от "Мери Попинс", защото те са нейното семейство. Привързана към тях и собствената си идея за техните характери, визия, поведение, на писателката е трудно да възприеме друго виждане. Никой не осъзнава, че веднъж споделени с читателя, историите вече не са собственост на автора. Изводът: историята и героите й могат да имат само една-единствена версия само докато са в съзнанието на автора. Веднъж написани и предоставени за прочит, те вече не принадлежат само на създателя си.

Може да се гледа паралелно с "Литературният клуб на Джейн Остин" и "Вината в нашите звезди". И трите филма представят отношението между автора, читателя и историята в книгата, както и емоционалната привързаност на читателя към героите.

Спасяването на мистър Банкс = Saving Mr. Banks (2013)

986. Сънят на пеперудата = Kelebegin Ruyasi = The Butterfly's Dream (2013)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2608224

Базиран на биографиите на починалите от туберкулоза млади турски поети Рюштю Онур и Музафер Тайип Услу. Музафер и Рюштю са приятели, които постоянно се съревновават чрез съчинената си поезия. Случайно се влюбват в едно и също момиче - красавицата Сюзън, на която посвещават своите нови произведения и чакат да видят тя кого ще избере. Втората световна война поразява Турция с глад и смърт и двамата поети заболяват от туберкулоза. Опитват се да оцелеят чрез публикуване на своите стихотворения.

Сънят на пеперудата = Kelebegin Ruyasi = The Butterfly's Dream (2013) - 1

Сънят на пеперудата = Kelebegin Ruyasi = The Butterfly's Dream (2013) - 2

Сънят на пеперудата = Kelebegin Ruyasi = The Butterfly's Dream (2013) - 3

987. Tайната на семейство Ку = Guga-ui Seo = Gu Family Book, The Gu (Nine) family’s Book, The Writings of Nine Houses, Guga Medical Book, Book of the House of Gu: 24 серии (ТВ сериал, 2013-)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2816734

Фентъзи история по легендата от корейския фолклор за Кумихо и "Ръкописът на рода Гу", предаван от поколение на поколение. Ръкописът се получава по договор между боговете покровители на земята, който им позволява да общуват с хората. Но "Ръкописът на рода Гу" ще се появи само пред онзи, който в продължение на 100 дни не наруши заповедите да не убива хора и да им помага.

Tайната на семейство Ку = Guga-ui Seo = Gu Family Book, The Gu (Nine) family’s Book, The Writings of Nine Houses, Guga Medical Book, Book of the House of Gu: 24 серии (ТВ сериал, 2013-) - 1

Tайната на семейство Ку = Guga-ui Seo = Gu Family Book, The Gu (Nine) family’s Book, The Writings of Nine Houses, Guga Medical Book, Book of the House of Gu: 24 серии (ТВ сериал, 2013-) - 2

988. Там, где есть счастье для меня (2013)45

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/764041

Опора на младата бизнес дама Надежда, психически рухнала след смъртта на мъжа и дъщеря си, става мъдрата библиотекарка от детството й. Библиотеката е показана като надеждно място за психическа и социална реабилитация.

Там, где есть счастье для меня (2013) - 1

Там, где есть счастье для меня (2013) - 2

Там, где есть счастье для меня (2013) - 3

989. Теорията за Големия взрив: Обезличаване: сезон 7, епизод 4 = The Big Bang Theory: The Raiders Minimization (10.10.2013)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3221722

Историята е съсредоточена върху четирима съквартиранти, които са физици и инженери, колеги в университета, много четящи и ерудирани. Те обаче са социални аутсайдери, странни в общуването си с хората, като най-често претърпяват големи неуспехи в отношенията си с жените. Интелектът и странностите им пораждат комични ситуации чрез сблъсъка им с чувството за хумор и общителността на Пени.

990. Теорията за Големия взрив = The Big Bang Theory: сезон 7, епизод 6: The Romance Resonance (24.10.2013)47

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3229394

В епизод 6 мотивът за книгата се появява на две места. Ленърд и Пени се срещат и обсъждат какво им се е случило през деня. Пени посещава курсове по психология и се хвали с книга, която се оказва монография на майка му - Бевърли Хофстадтер. Той се разстройва, защото в книгата е анализирано детството му по изключително неподходящ и недискретен начин. В епизода тази книга става повод за манипулиране на Ленърд върху Пени, а след това за скандал. В друга сцена от този епизод Шелдън се появява на обяд с "Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин, като обяснява, че се опитва да намери начин да отмъсти на приятелката си Ейми, която е критикувала негов любим филм. Четейки любима на Ейми книга, той се надява да открие голям недостатък в историята, за да й докаже, че дори и предпочитаните от нея неща не са перфектни. Впоследствие той харесва много тази книга и не успява да осъществи отмъщението си. Тук книгата успешно се ситуира като медиатор на различни човешки отношения и ежедневни ситуации.

991. Трети човек = Third Person (2013)48

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2343793

Сложна история, резонираща с метафората на книга с разкъсани и разбъркани страници. Три сюжетни линии, три разказа за три двойки, които наглед нямат никаква връзка, три различни града - Париж, Ню Йорк и Рим, географски несъответствия и губещи се следи на сюжета. И трите разказа са свързани с недоизказаност и с внушения за дълбоки прилики, поддържани от присъствието на трета персона. Проекцията на третата персона неотклонно следва съпружеския тандем. Централна е историята в Рим, където достигналият върха на славата писател Майкъл търпи промяна след лична трагедия. Започва да пише книгите си по инерция, като преживява всички свои емоции чрез измислени персонажи. Всяка дума и всяко събитие около него намират място в произведенията му. Превръща и себе си в обект на собственото си наблюдение и отказва да се възприема в първо лице. Спира да отделя измислицата от реалността, независимо дали гледната точка е от Париж, Ню Йорк или Рим. Кулминацията на автоекстраполацията на писателя върху страниците е фазата, в която спира да се съобразява с чувствата на близките си и започва да разкрива пред читателите най-съкровени тайни и болезнени откровения. Само че целият този душевен стриптийз не е интересен за читателя. "Най-търсени сега са кулинарните книги от звездите в шоу бизнеса", - обяснява му издателят. Но Майкъл до края вярва, че само присъствието на лични преживявания прави едно произведение гениално. Свързващото звено във филма е фразата "watch me", която се повтаря няколко пъти, а смисълът й се изяснява в развръзката.

Трети човек = Third Person (2013) - 1

Трети човек = Third Person (2013) - 2

992. Тринадесета приказка = The Thirteenth Tale (2013)49

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2951888

Базиран на: Сетърфийлд, Даян. Тринайсетата приказка. Прев. Таня Виронова. София: ИК Бард, 2007. 447 с. (ориг. Setterfield, Diane. The Thirteenth Tale. New York: Atria Books, 2006. 499 p.)

Маргарет Лий е необщителна жена, която работи в книжарницата на баща си и пред контакта с реалността предпочита четенето на Дикенс и сестрите Бронте. Затова изненадата й е пълна, когато получава предложение да напише биографията на знаменитата писателка Вида Уинтър. Тази писателка е известна колкото с книгите си, толкова и с факта, че никога не дава честно интервю, а оперира само с лъжлива информация. Сега Маргарет трябва да разследва не само смущаващата тайна на писателката, а и миналото на имението Ейнджълфийлд, опожарено, когато тя е била тийнейджърка. Разгръща се готическа история, която води до разгадаване на мистерия, шокирала много поколения читатели.

Тринадесета приказка = The Thirteenth Tale (2013) - 1

Тринадесета приказка = The Thirteenth Tale (2013) - 2

Тринадесета приказка = The Thirteenth Tale (2013) - 3

993. Тя = Her (2013)50

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1798709

В недалечно бъдеще специални служители диктуват писма на компютъра, той ги разпечатва в ръкописен текст и клиентите си ги изпращат един на друг. Теодор Туомбли е самотен мъж, който си изкарва прехраната като писател на лични писма за други хора, които не умеят или не желаят да правят това сами. В пристъп на депресия си купува свръхинтелигентна операционна система с името "Саманта". Разгръща се нетипична любовна история между изкуствен интелект и човек, която носи много позитиви за писането на Теодор. Кулминацията за тези неестествени отношения идва, когато Саманта му казва, че издател е одобрил книгата, в която тя е събрала творбите му - трогателните писма между чужди лица.

Тя = Her (2013) - 1

Тя = Her (2013) - 2

994. Увлечение = Crush (2013)51

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2093977

Свито и незабележимо момиче е вманиачено по футболната звезда в училището. Бес е готова на всякакви крайности, за да застави своя идеал - красивия футболист Скот, да бъде неин. В началната сцена на филма героинята чете романа на Джон Фаулз "Колекционерът".

Увлечение = Crush (2013) - 1

Увлечение = Crush (2013) - 2

995. Университет за таласъми = Monster University (2013)52

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1453405

От първия момент, в който се срещат в Университета за таласъми, Майк Вазовски и Джеймс Съливан (Съли) разбират, че са коренно различни и не могат да се понасят. В бурното ежедневие на най-авторитетното академично братство двамата съвсем не са сред най-примерните студенти. Преди да станат партньори и професионалисти в плашенето и улавянето на писъци в най-голямата фабрика за писъкопреработване - Таласъми ООД, прекарват в среднощни шеги, но и в немалко учене и четене на книги, за което съвсем не са подготвени. Оригинален е образът на библиотекарката на Университетската библиотека Bohol Hall - чудовище, подобно на октопод, което е готово да изяде всеки, който предизвиква шум в библиотеката.

Университет за таласъми = Monster University (2013) - 1

Университет за таласъми = Monster University (2013) - 2

Университет за таласъми = Monster University (2013) - 3

996. Учителката по английски = The English Teacher (2013)53

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2055765

Историята на Линда Синклер, учителка по английски език в малък град, отдадена на професията си и на богатата си колекция от класическа литература. Нейният живот е много по-обикновен от драмите, които поглъща от страниците на романите. Книгите за нея са всичко. Дори казва за себе си, че е от читателите, които рядко се срещат. Но книгите са направили Линда наивно момиче, което остава неомъжено, защото мечтае за мъж от фикционалните светове и оценява потенциалните си партньори като контролните работи на своите ученици. Рутинното й ежедневие се променя кардинално с решението да помогне на бившия си ученик Джейсън да стане драматург, след неуспешния му опит да постави своя пиеса в Ню Йорк.

Учителката по английски = The English Teacher (2013) - 1

Учителката по английски = The English Teacher (2013) - 2

Учителката по английски = The English Teacher (2013) - 3

997. Фамилията = Familiata = The Family (ТВ сериал, 2013-2014)54

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2797340

Уеб сайт: http://www.btv.bg/seriali/familiata

В българския сериал сред основните двигатели в сюжета са книгата, нейната функция и сила като медия, проблемите на читателя и четенето. Сюжетът разказва за живота на властен престъпник и политик и неговото семейство, което живее в привидна хармония и е модел за подражание. "Главата" на семейството наема журналист да напише неговата биография. В началото книгата е изцяло поръчкова - платена и режисирана от поръчителя с намерение да я използва за манипулация, като контролира написаното в нея. Личната цел е да подпомогне издигането на героя до властта в държавата. Обаче журналистът се заема със задачата със скрити помисли, а именно да спечели доверието на поръчителя и да разкрие неговата истинска самоличност, дейността, с която печели парите си, престъпленията, които е извършил и продължава да върши, неистовата му жажда за още пари и власт. Така той започва собствено криминално журналистическо разследване, което довежда до успешен край, макар това да коства много жертви. Авторът успява да събере достатъчно доказателства, за да уличи главата на Фамилията и да срине фалшивата представа на обществото (най-вече на неговите потенциални избиратели). Книгата влиза в ролята на медия с огромно влияние над своите читатели. Тя е разкъсвана от желанията на героите да я използват както за манипулиране на голяма маса от хора и съсредоточаване на властта в ръцете на един човек, така и като основно средство за разгласяване на истина, която може да спре несправедливостта и заблудата, в която тъне обществото. След публикуване на изданието и разпространяването му в голям тираж въздействието на книгата става необратимо. "Дъщерните" медии - радио, телевизия и периодика - "поемат" посланието й и го разпространяват в още по-големи мащаби. Така те насочват читателите към четенето. Актът на четене става единствен начин обществото да прозре истината за личност, която е поставяло на пиедестал и по този начин е позволявало да върши безнаказано вредни неща. Финалът на последния епизод на сериала - смъртта на действителния автор, е с участието на книга. Но тази сцена би била далеч по-оригинална и съдържателна, ако творческият екип имаше съзнание за ролята на визията на книгата (реквизитното участие на книгата) върху възприятията и въображението на зрителя.

Фамилията = Familiata = The Family (ТВ сериал, 2013-2014)

998. Физиогномия = Gwansang = The Face Reader (2013)55

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3008014

Базиран на: Paek, Kŭm-nam. Kwansang: Paek Kŭm-nam changp'yŏn sosŏl: 2 vol. Sŏul Ch'aekbang, 2013. Vol. 1. Kwansang ŭi sin. 328 p.; Vol. 2. Kunggu?k u?i sang. 328 p.

Филмът проследява живота на Nae-Kyung през 1455 г. Той обикаля Чосон, за да прави проучвания на физиономиите. В състояние е да направи оценка на личността, на психичното състояние и навиците, само като "чете" нечие лице. Узнавайки за уменията му, крал Moonjong му нарежда да открие потенциалните предатели, които заплашват престола.

998. Физиогномия = Gwansang = The Face Reader (2013) - 1

998. Физиогномия = Gwansang = The Face Reader (2013) - 2

998. Физиогномия = Gwansang = The Face Reader (2013) - 3

999. Философите = The Philosophers = After the Dark (2013)56

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1928340

Учител по философия в международно училище в Джакарта провежда годишен изпит под формата на мисловен експеримент. Само по пътя на логиката класът от 20 дипломиращи се ученици трябва да реши кои 10 от тях заслужават да влязат в бункера - единственото място, на което ще се спасят в случай на ядрен апокалипсис, за да възстановят човешката раса. Действието се развива в класната стая, но философският подход в съчетание с ожесточените дискусии и активното въображение на младите хора я трансформира ту в руини на древен град, ту в скалиста долина, ту в тропически остров.

Философите = The Philosophers = After the Dark (2013) - 1

Философите = The Philosophers = After the Dark (2013) - 2

Философите = The Philosophers = After the Dark (2013) - 3

1000. Хотел на ужаса : Книжен червей = Horror Hotel: The Webseries: Bookworm (6.10.2013)

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3072178

Маргарет Тели е вманиачен книжен плъх, читателка, пристрастена към творчеството на конкретен автор на мистерии - Барет Еди. Писателят е починал, оставяйки поредица от любимите й книги непубликувани. Тя издирва дилъра на книги, който е придобил непубликуваните произведения на Еди и е готов да ги замени за някои ретро книги, които Маргарет твърди, че има. Срещат се в долнопробен хотел и в хода на разговора дилърът обижда покойния писател. В пристъп на ярост Маргарет го убива, отваря кутията на Барет Еди и вижда, че книгите му са изядени от книжни червеи.

Хотел на ужаса: Книжен червей = Horror Hotel: The Webseries: Bookworm (6.10.2013) - 1

Хотел на ужаса: Книжен червей = Horror Hotel: The Webseries: Bookworm (6.10.2013) - 2

Хотел на ужаса: Книжен червей = Horror Hotel: The Webseries: Bookworm (6.10.2013) - 3

1001. Четене, писане и романтика = Reading, Writing & Romance (2013)57

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2816628

Поради финансови затруднения талантливият актьор Уейн неохотно приема да преподава Шекспир в училище. Открива у себе си неподозиран талант да мотивира студентите да се наслаждават на науката и филмовото изкуство.

Четене, писане и романтика = Reading, Writing & Romance (2013) - 1

Четене, писане и романтика = Reading, Writing & Romance (2013) - 2

Четене, писане и романтика = Reading, Writing & Romance (2013) - 3

1002. Adulruna Rediviva: Therion (2013)58

Уеб сайт: http://therion011.com

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=5dCLnGCcya4

Базиран на романа и едноименната настолна игра на Паоло Валерга: Vallerga, Paolo. 011: The Storyboard. Torino: Scribabs, 2011. 36 p.; Valtriani, Marco and Paolo Vallerga. An adventure with Therion a game. Torino: Scribabs, 2011.

Действието се развива през "011" година на XIX век. Д-р Уикстрьом, кабалист и мистик, е обсебен от изследванията на исландския поет и историк Снори Стурлусон (1179-1241), автор на "Прозаичната Еда", в която са събрани скандинавските митове. В Торино Уикстрьом върви по следите на едно от пророчествата от книгата на Нострадамус, което има непосредствена връзка с изгубената книга "Еда" на Снори. В сюжета се представя древното схващане за сакралната природа на книгата - не всеки има право да я притежава. Това внушава и финалът на филма, където е показано завръщането на книгата на мястото, където е намерена.

Adulruna Rediviva: Therion (2013) - 1

Adulruna Rediviva: Therion (2013) - 2

Adulruna Rediviva: Therion (2013) - 3

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Librarians. Directed by Andy DeYoung; written by Ben Seeder; produced by Ben Seeder; Stephanie Allynne, Patrick Babbitt, Brandon Barrick, Mort Burke. USA: 2013. video (13 min.): sd., col. [обратно]

2. Toshokan senso? = Library wars. Seisaku "Library Wars" Movie Project; based on the novel by Hiro Arikawa; gensaku Arikawa Hiro; seisaku purodakushon Seddick Intanashonaru; Okada Jun?ichi, Eikura Nana, Tanaka Kei, Kuriyama Chiaki, Fukushi So?ta, Ishizaka Ko?ji. [To?kyo?]: Kadokawa Shoten, 2013. 1 videodisc (128 min.): sound, coloured; 12 cm. [обратно]

3. Big Sur. Directed by Michael Polish; screenplay by Michael Polish; produced by Orian Williams, Ross Jacobson, Adam Kassen, Michael Polish; Anthony Edwards, Josh Lucas, Kate Bosworth, Jean-Marc Barr, Radha Mitchell, Balthazar Getty, Stana Katic. Sherman Oaks, CA: Ketchup Entertainment, 2013. 1 videodisc (81 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

4. The best man holiday. Written and directed by Malcolm D. Lee; produced by Sean Daniel, Malcolm D. Lee; Taye Diggs, Nia Long, Morris Chestnut, Terrence Howard, Sanaa Lathan, Regina Hall, Eddie Cibrian, Harold Perrineau, Monica Calhoun. Universal City, California: Universal Studios Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (124 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

5. La grande bellezza = The great beauty. By Paolo Sorrentino; Umberto Contarello; Nicola Giuliano; Francesca Cima; Carlo Verdone; Toni Servillo; Sabrina Ferilli; Carlo Buccirosso; Iaia Forte; Pamela Villoresi; Galatea Ranzi; Franco Graziosi; Giorgio Pasotti; Massimo Popolizio; Sonia Gessner; Anna Della Rosa; Luca Marinelli; Serena Grandi; Ivan Franek; Vernon Dobtcheff; Dario Cantarelli; Pasquale Petrolo; Luciano Virgilio; Giusi Merli; Anita Kravos; Massimo De Francovich; Roberto Herlitzka; Isabella Ferrari; Luca Bigazzi; Antonio Monda; Phillip Lopate. New York, NY: The Criterion Collection, France 2 cine?ma, 2014. 2 videodiscs (142 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 booklet (16 pages: illustrations; 19 cm). [обратно]

6. Witches of East End: Season 1. Developed and written by Maggie Friedman; based on the book The Witches of East End by Melissa de la Cruz; Julia Ormond, Virginia Madsen, Daniel Di Tomasso, Madchen Amick, Eric Winter, Jenna Dewan-tatum, Rachel Boston, Jason George. Los Angeles, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, 2014. 3 videodiscs (417 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

7. The Wolf of Wall Street. Directed by Martin Scorsese; screenplay by Terence Winter; produced by Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio; produced by Riza Aziz, Joey McFarland; produced by Emma Tillinger Koskoff; Based on the book by Jordan Belfort. Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Bernthal, Jon Favreau, Jean Dujardin, Joanna Lumley, Cristin Milioti, Christine Ebersole, Shea Whigham, Katarina Cas, P.J. Byrne, Kenneth Choi, Brian Sacca, Henry Zebrowski, Ethan Suplee. West Hollywood, Calif.: Appian Way, Hollywood, California: Paramount Pictures, 2013. 1 DVD (179 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. Finding Joy. Directed by Carlo De Rosa; written by Shona Tuckman; produced by Richard Dipatri, Shona Tuckman; Barry Bostwick, Lainie Kazan, Josh Cooke, Liane Balaban, Tyler Bunch, Kiki Harris, Arielle Hoffman.Sherman Oaks, CA: Kreate Films, Inception Media Group, 2013. 1 videodisc (approx. 96 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

9. 12 месяцев = 12 mesyatsev. Режиссёр Александр Баршак; сценаристы Александр Баршак, Максим Боев, Юрий Эпштейн; продюсеры Максим Боев, Антон Калинкин, Лев Могилевский; в ролях Алеса Качер, Иван Дорн, Максим Юдин, Александр Головин, Армен Джигарханян, Екатерина Гусева, Максим Виторган, Мария Сёмкина, Виктор Бычков, Артур Смольянинов, Эдуард Чекмазов, Аристарх Венес. Россия: Кинокомпания Викинг, Двадцатый Век Фокс СНГ, 2013. (100 мин.): зв.; цв. [обратно]

10. Da Vinci's Demons. By David S. Goyer; Julie Gardner; Jane Tranter; Lee Morris; Tim Murrell; Philip Kloss; John Richards; Nick Arthurs. Englewood: Starz Originals, 2013. 3 videodisc (466 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. The Carrie Diaries. Directed by Amy Heckerling, Andy Wolk, Norman Buckley, Janice Cooke, Michael Fields, Daisy von Scherler Mayer, Miguel Arteta [et al.]; written by Candace Bushnell, Amy Harris [et al.]; produced by Dan Etheridge, Candace Bushnell [et al.]; AnnaSophia Robb, Austin Butler, Ellen Wong, Katie Findlay, Stefania Owen, Brendan Dooling, Chloe Bridges, Freema Agyeman, Matt Letscher. USA: Fake Empire, A.B. Baby Productions, Warner Bros. Television, The CW Television Network, 2014. (42 min.) (approx). [обратно]

12. Doctor Who: Series 7, Part 2. Directed by Nick Hurran, Saul Metzstein and Douglas Mackinnon; written by Steven Moffat, Chris Chibnall, Toby Whithouse; produced by Marcus Wilson; Matt Smith, Karen Gillen, Arthur Darvill. [Australia]: BBC Worldwide Australia (distributor), 2013. 3 DVDs (ca. 477 min.). [обратно]

13. The Originals. Chris Grismer, Michael A. Allowitz, Jeffrey G, Brad Turner, Jesse Warn, Diane Ademu-John, Ron McLeod, Michael Narducci, Julie Plec, Lance Anderson, Gina Girolamo, Leslie Morgenstein, James L. Thompson III. Hollywood, Bonanza Productions, My So Called Company, Alloy Entertainment, Warner Bros. Television, CBS Television Studios, 2013. TV series: (43 min.). [обратно]

14. Words and pictures. Directed by Fred Schepisi; written by Gerald Dipego; produced by Curtis Burch; Clive Owen, Juliette Binoche, Amy Brenneman, Bruce Davison.[United States]: Lionsgate Entertainment Inc., 2013. 1 videodisc (ca. 111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. The ultimate life. Directed by Michael Landon, Jr.; screenstory by Cheryl McKay; screenplay by Brian Bird, Lisa G. Shillingburg; produced by Rick Eldridge, David Kappes; Drew Waters, Bill Cobbs, David Mann, Ali Hills, Logan Bartholomew, Austin James, Abigal Mavity, Peter Fonda. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (110 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Fading gigolo. Writen and directed by John Turturro; produced by Jeffrey Kusama-Hinte, Bill Block, Paul Hanson; Woody Allen, John Turturro, Sharon Stone, Vanessa Paradis, Liev Schreiber, Sofia Vergara. Angeles, California: Millennium Entertainment; QED International; Antidote Films, [2013]. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Austenland. By Jerusha Hess; Shannon Hale; Stephenie Meyer; Gina Mingacci; Jane Seymour; Keri Russell; Jennifer Coolidge; J J Feild; Bret McKenzie; Georgia King; Ricky Whittle; James Callis; Rupert Vansittart; Ilan Eshkeri. Culver City, California: Fickle Fish; Moxie Pictures; Stage 6 Films; Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (approximately 97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Evil Dead. Directed by Fede Alvarez; screenplay by Fede Alvarez & Rodo Sayagues; based on the 1981 movie written by Sam Raimi; produced by Rob Tapert, Sam Raimi, Bruce Campbell; Lou Taylor Pucci, Shiloh Fernandez, Jane Levy, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (ca. 91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Now you see me. Directed by Louis Leterrier; screenplay by Ed Solomon and Boaz Yakin & Edward Ricourt; story by Boaz Yakin & Edward Ricourt; produced by Alex Kurtzman, Roberto Orci, Bobby Cohen; Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Me?lanie Laurent, Isla Fisher, Dave Franco, Michael Caine, Morgan Freeman, Common, Michael Kelly, Jose? Garcia, David Warshofsky. Santa Monica, Calif.: Summit Entertainment, K/O Paper Products, [2013]. 1 videodisc (115 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

20. The art of the steal. Writen and directed by Jonathan Sobol; produced by Nicholas D. Tabarrok; Kurt Russell, Jay Baruchel, Katheryn Winnick, Chris Diamantopoulos, Terence Stamp, Matt Dillon. [Beverly Hills, California]: Darius Films, Dimension Films, Alliance Films, Anchor Bay Entertainment, 2013. 1 videodisc (90 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

21. Carrie. Directed by Kimberly Peirce; screenplay by Lawrence D. Cohen and Roberto Aguirre-Sacasa; produced by Kevin Misher; Chloe? Grace Moretz, Judy Greer, Portia Doubleday, Alex Russell, Gabriella Wilde, Julianne Moore, Ansel Elgort, Barry Shabaka Henley. Beverly Hills, California: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (approximately 100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. The book of Daniel. Directed by Anna Zielinski; written by Cary Solomon & Chuck Konzelman; produced by Anna Zielinski, David A.R. White, Michael Scott, Russell Wolfe; Lance Henriksen, Robert Miano, Andrew Borgiorno. Scottsdale, AZ: Pure Flix Entertainment, 2013. 1 videodisc (88 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

23. The book thief. Directed by Brian Percival; screenplay by Michael Petroni; based upon the novel by Markus Zusak; produced by Karen Rosenfelt, Ken Blancato; Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Ne?lisse, Ben Schnetzer, Nico Liersch, Roger Allam. Beverly Hills, California: Twentieth Century Fox Home Entertainment; Fox 2000 Pictures; Sunswept Entertainment; TSG Entertainment; 2013. 1 videodisc (131 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. House of cards: The complete first season. Created for television by Beau Willimon; written by Beau Willimon, Keith Huff, Sarah Treem et al.; based on the novels by Michael Dobbs and the mini-series by Andrew Davies; produced by Karyn McCarthy, Keith Huff; Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll, Michael Kelly, Sakina Jaffrey, Kristen Connolly. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 4 videodiscs (675 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

25. House of cards: The complete first season. Created for television by Beau Willimon; written by Beau Willimon, Keith Huff, Sarah Treem et al.; based on the novels by Michael Dobbs and the mini-series by Andrew Davies; produced by Karyn McCarthy, Keith Huff; Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll, Michael Kelly, Sakina Jaffrey, Kristen Connolly. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 4 videodiscs (675 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

26. Les profs. Pierre François Martin-Laval, réal., scénario, acteur; Mathias Gavarry, scénario; Pica, Erroc, auteurs adaptés; Christian Clavier; Isabelle Nanty; Kev Adams; et al. [S.l.]: UGC [éd.]: TF1 vidéo [distr.], cop. 2013. 1 DVD (1 h 25 min.): coul. (PAL), sonore (Dolby 2.0, 5.1). [обратно]

27. Любовь с испытательным сроком: 4 серии. Режиссер Александр Итыгилов мл.; сценарий Мария Бек, Елена Бойко; продюсер Ирина Заря, Ирина Чемерис; оператор Евгений Адаменко; в ролях Алла Юганова, Андрей Биланов. Украина: Кинокомпания УПС, 2013. (48 мин.): зв.; цв. [обратно]

28. Not another happy ending. Directed by John McKay; written by David Solomons; produced by Claire Mundell; Karen Gillan; Henry Ian Cusick, Amy Manson, Iain De Caestecker, Kate Dickie, Freya Mavor, Gary Lewis, Stanley Weber. New York, NY: Film Movement, [2014]. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Nymphomaniac. Written and directed by Lars von Trier; Stellan Skarsgard, Shia Labeouf, Christian Slater, Uma Thurman, Charlotte Gainsbourg. Los Angeles, Calif.: Magnolia Home Entertainment, [2013]. 2 videodiscs (117 min., 124 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

30. Orange is the new black: Season one. Created by Jenji Kohan; directed by Michael Trim, Uta Briesewitz, Jodie Foster, Andrew McCarthy et al.; produced by Neri Kyle Tannenbaum; co-executive producer Sara Hess, Michael Trim; Santa Monica, California: Netflix, Lions Gate Entertainment, 2014. 4 videodiscs (730 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. The right kind of wrong. By Jeremiah Chechik; Megan Martin; Robert Lantos; Ari Lantos; Ryan Kwanten; Sara Canning; Will Sasso; Catherine O'Hara; Ryan McPartlin; Kristen Hager; James A Woods; Raoul Bhaneja; Jennifer Baxer; Tim Sandlin. Los Angeles, California: Magnolia Home Entertainment; Serendipity Point Films; Nomadic Pictures Ltd., [2014]. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Beautiful creatures. Written for the screen and directed by Richard LaGravenese; based on the novel by Kami Garcia and Margaret Stohl; produced by Andrew A. Kosove, Erwin Stoff, Broderick Johnson, Molly Mickler Smith, David Valdes; Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, Viola Davis, Emmy Rossum, Thomas Mann, Emma Thompson. [United States]: Alcon Entertainment: Distributed by Warner Home Video, 2013. 1 videodisc (124 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

33. The mortal instruments: city of bones. Directed by Harald Zwart; screenplay by Jessica Postigo Paquette; produced by Robert Kulzer, Don Carmody; Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan, Kevin Zegers, Lena Headey, Kevin Durand, Aidan Turner, Jemima West, Godfrey Gad, CCH Pounder, Jared Harris, Jonathan Ryhys Meyers. Culver City, California: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (approximately 130 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Only lovers left alive. Written and directed by Jim Jarmusch; Tilda Swinton, Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Anton Yelchin, John Hurt, Jeffrey Wright, Slimane Dazi. Culver City, California: Sony Pictures Home Entertainment, Faliro House Productions, Pacte, HanWay, Pandora Film, Snow Wolf Production, 2014. 1 videodisc (123 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. Supernatural: The complete eighth season: Disc 6. The great escapist. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2013. 6 videodiscs (970 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Supernatural: The complete ninth season: Disc 1. Slumber party. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer; written by Robbie Thompson; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs (967 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Supernatural: The complete ninth season: Disc 2. Heaven can't wait. Created by Erik Kripke; directed by Rob Spera; written by Robert Bernes; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs (967 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. Supernatural: The complete ninth season: Disc 3. Holy terror. Created by Erik Kripke; directed by Thomas J. Wright; written by Eugenie Ross-Leming & Brad Buckner; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014. 6 videodiscs (967 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. Blue is the warmest color = La vie d'Ade?le. Chapitre 1 et 2. Un film de Abdellatif Kechiche; scenario adaptation et dialogues, Abdellatif Kechiche & Ghalya Lacroix; une production Wild Bunch, Quat'Sous Films; en coproduction avec France 2 Cine?ma, Scope Pictures, RTBF (Te?le?vision Belge), Vertigo Films; produit par Brahim Chioua, Vincent Maraval, Abdellatif Kechiche. [France]: Wild Bunch: Quat'Sous Films, New York, NY]: The Criterion Collection, 2014. 1 videodisc (approximately 179 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 folded leaflet (10 unnumbered pages: color illustrations; 19 cm). [обратно]

40. Sleepy Hollow: The complete first season. Created by Alex Kurtzman, Roberto Orci, Phillip Iscove, Len Wiseman; Orlando Jones, Nicole Beharie, Tom Mison, Katia Winter. Beverly Hills, California: 20th Century Fox Television, Sketch Films, Mark Goffman Productions, K/O Paper Products. 2013. 4 DVDs (ca. 480 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. A case of you. Directed by Kat Coiro; written by Christian Long, Justin Long, Keir O'Donnell; Justin Long, Evan Rachel Wood, Peter Dinklage, Brendan Fraser, Sienna Miller. [Roma]: RAI Cinema, 2014. 1 DVD-Video (ca. 87 min.); sound, color; 19 cm. [обратно]

42. Saving Mr. Banks. Directed by John Lee Hancock; written by Kelly Marcel and Sue Smith; produced by Alison Owen, Ian Collie, Philip Steuer; Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Jason Schwartzman, Bradley Whitford, Paul Giamatti. Los Angeles, CA: Walt Disney Studios Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (NTSC, 101 min.): Blu-ray, sd., col.; 4 3/4 in. + 1 videodisc (DVD, sound, color; 4 3/4 in.). [обратно]

43. Kelebeğin Rüyasi = The Butterfly's dream. Yilmaz Erdoğan film; produced by Necati Akpinar; Kivanç Tatlituğ, Mert Firat, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah, Y?lmaz Erdoğan. Istanbul: BKM Film: Imaj, 2014. 1 videodisc (138 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

44. Gu family book = Guga-ui Seo = Kangchi, the beginning. Directed by Shin Woo Chul; written by Kang Eun-Kyung; Produced by Park Tae-Young; Lee Seung Gi, Bae Suzy (Miss A), Choi Jin Hyuk, Sung Joon, Lee Sung Jae, Lee Yeon Hee, Yoon Se Ah, Jo Sung Ha, Yoo Yeon Seok, Lee Yoo Bi, Jo Jae Yoon. Singapore, South Korea: Samhwa Networks, Poh Kim Video Pte LTD, 2013. 6 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

45. Там, где есть счастье для меня. Режиссер Рауф Кубаев; сценарий Алексей Алешковский; продюсер Александр Кушаев, Ирина Смирнова; в ролях Наталия Антонова, Евгений Сидихин, Сергей Астахов, Олег Масленников-Войтов, Дмитрий Лавров, Анастасия Акатова, Юлия Васильева, Дарья Юрская, Ада Роговцева, Александра Мельник. Россия, Москва: Компания Русское; Monolith Films, 2013. (87 мин.): зв.; цв. [обратно]

46. The big bang theory: The complete seventh season: Disc 1: The raiders minimization. Created by Chuck Lorre & Bill Prady; directed by Mark Cendrowski; written by Steven Molaro, Steve Holland, & Maria Ferrari; executive producers Chuck Lorre, Steven Molaro, Bill Prady; Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco-Sweeting, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Mayim Bialik, Melissa Rauch. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014.3 videodiscs (486 minutes): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

47. The big bang theory: The complete seventh season: Disc 1: The romance resonance. Created by Chuck Lorre & Bill Prady; directed by Mark Cendrowski; written by Steven Molaro, Steve Holland, & Maria Ferrari; executive producers Chuck Lorre, Steven Molaro, Bill Prady; Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco-Sweeting, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Mayim Bialik, Melissa Rauch. Burbank, CA: Warner Home Video, 2014.3 videodiscs (486 minutes): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

48. Third person. Written and directed by Paul Haggis; produced by Paul Breuls, Michael Nozik, Paul Haggis; Liam Neeson, Kim Basinger, James Franco, Adrien Brody, Maria Bello, Mila Kunis. [New York, NY]: Sony Pictures Classics, Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (136 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

49. The Thirteenth Tale. Directed by James Kent; written by Christopher Hampton; based on The Thirteenth Tale by Diane Setterfield; Olivia Colman, Vanessa Redgrave, Sophie Turner, Steven Mackintosh, Alexandra Roach, Emily Beecham, Tom Goodman-Hill, Michael Jibson, Adam Long. United Kingdom: BBC Two, Heyday Films, 2013. 1 DVD (90 min): sound, color; 12 cm. [обратно]

50. Her. Written and directed by Spike Jonze; produced by Megan Ellison, Spike Jonze, Vincent Landay; Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Chris Pratt, Rooney Mara, Olivia Wilde. Burbank, CA: Warner Bros. Pictures, Annapurna Pictures, Warner Home Video, [2014]. 1 videodisc (126 minutes): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

51. Crush. Directed by Malik Bader; written by Sonny Mallhi; produced by Trevor Macy, Marc D. Evans; Lucas Till, Crystal Reed, Sarah Bolger, Caitriona Balfe, Reid Weing, Leigh Whannell. [United States]: Millennium Entertainment, 2013.1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

52. Monsters University. Directed by Dan Scanlon; screenplay by Daniel Gerson & Robert L. Baird, Dan Scanlon; produced by Kori Rae; Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren, Peter Sohn, Joel Murray, Sean P. Hayes, Dave Foley, Charlie Day, Alfred Molina. Burbank, California: Pixar Animation Studios, Buena Vista Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (approximately 104 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

53. The English teacher. Directed by Craig Zisk; written by Dan Chariton & Stacy Chariton; produced by Naomi Despres [et al.]; Julianne Moore, Michael Angarano, Greg Kinnear, Lily Collins, Nathan Lane. New York, N.Y.: Cinedigm Entertainment, 2013. 1 videodisc (91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

54. Фамилията: [Сериен филм]. По идея на Димитър Митовски; режисьор Димитър Гочев; сценаристи Теодора Василева, Георги Иванов и др.; в ролите Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Цветана Манева, Ваня Цветкова, Яна Маринова, Иво Аръков, Деси Бакърджиева, Радина Кърджилова и др. България: ТВ канал bTV, 2013-2014. Формат 1080i HDTV: (45 мин. / на епизод): зв.; цв. [обратно]

55. The face reader. A Han Jae-rim film. Directed by Han Chae-rim; screenwriter Kim Tong-hyoik, Han Chae-rim; based on the novel written by Paek Kum-nam; Song Kang-ho, Lee Jo?ng-jae, Baek Yun-sik, Yi Cho?ng-sok, Kim Hye-su. Kuala Lumpur: PMP Entertainment, [2013]. 1 videodisc (139 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

56. After the dark. Written and directed by John Huddles; produced by John Huddles, Cybill Lui, George Zakk; James D'Arcy, Sophie Lowe, Daryl Sabara, Freddie Stroma, Rhys Wakefield. Fort Mill, SC: Phase 4 Films, 2014. 1 videodisc (107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

57. Reading Writing & Romance. Directed by Ernie Barbarash; written by Todd Mattox; Eric Mabius, Virginia Williams, Stefanie Powers, Adam Kulbersh, Michael Grant. USA: Hallmark Entertainment Distribution LLC, 2013. 1 DVD: (84 min.); 12 cm. [обратно]

58. Adulruna Rediviva: Therion. Directed by Massimiliano Mattioni; based on a novel by Paolo Vallerga; produced by Scribabs and Silos Production; Christofer Johnsson, Kristian Niemann, Johan Niemann, Petter Karlsson; Mats Levin, Snowy Shaw, Katarina Lilja, Hannah Holgersson et al. Hawthorne, CA: Nuclear Blast, [2013]. digital (ca. 16 min.). [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018