Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2012)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2012

899. Бел Ами = Bel Ami (2012)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1440732

Базиран на: Мопасан, Ги дьо. Бел-ами: Роман. Прев. от фр. ез. Искра Панова. [4. изд.]. София: Захарий Стоянов, 2007. 390 с. (ориг. Bel-Ami, 1885)

Хроника на живота и кариерата на обаятелен, амбициозен и безскрупулен младеж, демобилизиран от фронта, издигнал се с различни манипулации от журналист в парижкия вестник "La Vie francaise" до депутат и политик.

Бел Ами = Bel Ami (2012) - 1

Бел Ами = Bel Ami (2012) - 2

Бел Ами = Bel Ami (2012) - 3

900. В обувките на Сатаната = Breaking Bad: сезон 5 (2012-2013)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0903747/episodes

В сериала има множество семантични препратки към химията (буквените обозначения на химически елементи и формули) и към творбите на американския поет Уолт Уитман. Инициалите на поета съвпадат с тези на главния герой в сериала - мизерстващия и болен от рак учител по химия Уолт Уайт, производител на метамфетамин. Книгата "Стръкчета трева" (ориг. "Leaves of Grass", 1855) - поетичен сборник от Уолт Уитман, е подарена на Уолт Уайт от сътрудника му в производството на синтетични наркотици Гейл Бедикър (в сезон 4) и е обект на събитията в епизод 3 "Hazard Pay", епизод 8 "Gliding Over All", епизод 9 "Blood Money", епизод 14 "Ozymandias".

В обувките на Сатаната = Breaking Bad: сезон 5 (2012-2013) - 1

В обувките на Сатаната = Breaking Bad: сезон 5 (2012-2013) - 2

В обувките на Сатаната = Breaking Bad: сезон 5 (2012-2013) - 3

901. Гангстерски съпруги = Mob Wives: сезон 2, епизод 14: If Books Could Kill (22.04.2012)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2154768

Карен Гравано, дъщерята на престъпния бос Салваторе Гравано, се осмелява да публикува книга. Тя е една от четирите борбени жителки на Стейт Айлънд (Ню Йорк), чиито бащи или съпрузи са в затвора. Те се заемат да градят нов имидж, съпротивлявайки се срещу стереотипите за гангстерските фамилии, наложени от филми като "Кръстникът", "Семейство Сопрано" и "Братовчед ми Вини".

Гангстерски съпруги = Mob Wives: сезон 2, епизод 14: If Books Could Kill (22.04.2012)

902. Гарванът = The Raven (2012)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1486192

Базиран на: По, Едгар Алан. Гарванът: [Поема]. Състав. Велико Боев, Любен Любенов = The Raven / Edgar Allan Poe. Варна: Зограф, 1997. 64 с.

Филмът разказва за последните пет дни от живота на Едгар Алан По. Точно тогава по улиците на Балтимор вилнее вманиачен убиец, който имитира историите на автора и превръща фиктивните убийства от произведенията му в кървава реалност. "The Raven" не е екранизация на поемата на По, а трилър за сериен убиец - описван като "амалгама между история на По и "Седем" - в който писателят е главният герой, който се съюзява с детектив, за да разкрият поредица от убийства, свързани с негови истории. Всяко следващо убийство дава нов отговор на Фийлдс и По и те постепенно разкриват извършителя - служител в печатницата, в която неизвестният дотогава писател е публикувал разказите си. Филмът много добре представя книгата като медия и функцията й като подстрекател на престъпление. В случая серийният убиец приема измислените истории, публикувани във вестника или прочетени в книгата, и ги превръща в реалност. Доказва се, че измислените истории могат да повлияят и да провокират читателя да ги реализира. Това води до гибелта на По.

Може да се гледа паралелно с филмите "Първичен инстинкт" (1992), "Имитаторът" (1995), "Кости: Трупове от книгата" (2007), "Касъл" (2009).

Гарванът = The Raven (2012) - 1

Гарванът = The Raven (2012) - 2

903. Да бъдеш Флин = Being Flynn (2012)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0455323

Базиран на: Flynn, Nick. Another Bullshit Night in Suck City: A Memoir. New York: W.W. Norton & Co, 2004. 347 p.

Самовлюбен писател е още без издадена книга, а неговият син издава своя. Застъпена е и идеята, че човекът е книга. Има кадри с книги, библиотека, книжарница, замерване с книги, отрицателен отговор от издателство, дневник и тетрадки с ръкописи.

Да бъдеш Флин = Being Flynn (2012)

904. Дванадесет бедствия на Коледа = The 12 Disasters of Christmas (2012)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2325993

В сюжета участва древна книга с пророчества на маите. Когато на небето изгрява странна рождественска звезда, учените предсказват, че истинският край на планетата е близо. Но светът не е обречен, тъй като на Земята съществува момиче, способно да предотврати глобалния апокалипсис. Главната героиня във филма е Джейси. Тя случайно разбира, че е единственият човек на Земята, който по неизвестно какъв начин може да спаси света от глобалната катастрофа, наричана "край на света". Тази важна информация Джейси узнава преди Коледа - на 21.12.2012 г. А тя е базирана на пророчество в древна книга на маите.

Дванадесет бедствия на Коледа = The 12 Disasters of Christmas (2012) - 1

Дванадесет бедствия на Коледа = The 12 Disasters of Christmas (2012) - 2

Дванадесет бедствия на Коледа = The 12 Disasters of Christmas (2012) - 3

905. Дневник на бъдещето = Mirai Nikki: Another World (2012)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2277545

Базиран на мангата: Esuno, Sakae. Mirai Nikki 1. Ko?ln: Egmont-Verl.-Ges, 2011. 206 S.

Hoshino Arata е мързелив студент, който смята, че усилената работа сама по себе си е безполезна и че бъдещето не може да бъде променено. Но един ден получава на телефона си програмата "Дневник на бъдещето". Този дневник му позволява да прави предсказания, които впоследствие се сбъдват и така той е въвлечен в смъртоносна игра.

Дневник на бъдещето = Mirai Nikki: Another World (2012)

906. Думите = The Words (2012)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1840417

Официален сайт: http://www.thewordsmovie.com

Младият писател Рори Джансен на върха на литературната си слава открива високата цена, която трябва да плати за кражба на чужда творба. В стара чанта е намерил ръкопис, с който накрая постига желания успех в Америка, плагиатствайки го. Но после разбира, че фокусирането върху успеха и амбицията за сметка на морала може да има непоправими последици за него и за близките му.

Мотивът за издателя. Развит е образът на търговски ориентирания агент и издател. В този смисъл е показателна реакцията на Кътлът, издателя на Рори, към извършената измама. Той му предлага да премълчи и да предложи подкуп на истинския автор вместо открито да признае истината пред обществото и да понесе последствията. Противопоставени са два полюсни профила на издателя: на отричащия качеството на ръкописа и на даващия му шанс. В крайна сметка книгата се оказва печеливша и съвсем неочаквано се превръща в бестселър - което първият издател дори не е предполагал.

Мотивът за книгата: Книгата е представена като личен и неприкосновен обект на творчеството. Без идеите на автора и смелостта на издателя тя не би стигнала до масовата аудитория. Явленията "писател в сянка" и автор-плагиат са по-чести, отколкото си представяме. Съществуването на по-стабилен, безпристрастен механизъм за оценка на произхода на текста и за доказване на самоличността на автора е от полза за защитата на авторското право. Кратък епизод от филма акцентира върху потенциала на подходящо устройство - пръстовият отпечатък, небрежно оставен от същинския автор върху ръкописа, е единствената следа, по която той може да бъде идентифициран. Представен е още един образ на книгата - като книгa, която нямa крaй, като недовършенa. В крaя сa остaвени няколко прaзни стрaници, които сa оформени и стрaнирaни, но прaзни. Тях читaтелят трябва дa допише.

Думите = The Words (2012) - 1

Думите = The Words (2012) - 2

Думите = The Words (2012) - 3

907. Животът на Пи = Life of Pi (2012)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0454876

Базиран на: Мартел, Ян. Животът на Пи. Прев. Магдалена Куцарова-Леви. София: Прозорец, 2004. 368 с. (ориг. Life of Pi, 2001)

Възрастният вече Пи разговаря с писателя Ян Мертел, на когото разказва невероятната си история. На пръв поглед изглежда, че мотивът за книги и четене не присъства, но всъщност той разказва като автор, отишъл в екзотична страна специално, за да напише книга. Филмът започва като разказ за обикновено индийско момче - историята на Пи, син на собственик на един индийски зоопарк. Пи опознава света, учи се да отстоява принципите си, търси собствения път към Бог, живее по каноните на три религии. Но претърпява корабокрушение и се озовава в капан със своите животни. За оцеляването му помагат намерената в лодката инструкция по оцеляване и опитът от работата му в зоопарка. В емоционално равновесие го държат един молив и една тетрадка, в която старателно записва своите мисли. В края на филма Пи предлага на писателя история по избор. Той избира история с тигър и Пи му я подарява.

Животът на Пи = Life of Pi (2012) - 1

Животът на Пи = Life of Pi (2012) - 2

908. Здрач: Зазоряване - Част 2 = The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1673434

Базиран на: Майър, Стефани. Зазоряване. Прев. Елка Виденова. София: Егмонт, 2009. 758 с. (ориг. Breaking Dawn, 2008)

В последната част от екранизираната тетралогия образът на книгата присъства многократно. Един от най-вълнуващите моменти е този, в който Бела сглобява следите по книги, оставени й от Алис, за спасението на малката Ренесме - новороденото, което ще скрепи фамилията вампири, но ще пробуди могъщи сили, които заплашват да убият всички тях.

Здрач: Зазоряване - Част 2 = The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012) - 1

Здрач: Зазоряване - Част 2 = The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012) - 2

Здрач: Зазоряване - Част 2 = The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012) - 3

909. Изповед на убиец = Confession of Murder = Nae-ga sal-in-beom-i-da (2012)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2468774

Маниак пише книга за своите убийства, след като изтича срокът за наказателното му преследване. Детективът Че Хьон Гу не може да забрави най-значимия случай в практиката си: неразкритите убийства на 10 жени. Изведнъж убиецът се появява като автор на книга, разказваща с подробности за всяко убийство и озаглавена "Изповед на убиец". Това е младият харизматичен Ли До Сук. На пресконференцията за премиерата на живо и с усмивка потвърждава, че е серийният убиец, а причината да я публикува е желанието му да се разкае публично и да поиска прошка от семействата на жертвите. Книгата става бестселър, а популярността и славата на самия убиец се разрастват неимоверно, сформират се фенклубове на очаровани от мрачната му личност и опиянени като от телевизионна звезда. Филмът изследва в дълбочина жаждата на публиката за сензации, границите на свободата на изразяване и моралните норми в акта на публикуване на скандална книга. Персонажът на издателя е представен като дама, жадна за пари и успехи, която изпитва удоволствие от популярността на своя автор, независимо от действията, които са му я осигурили. Превратна точка в сюжета е събирането на убиеца Ли До Сук и полицая в студиото за телевизионен дебат. С едно обаждане анонимен зрител заявява, че той е истинският убиец, и предоставя необорими доказателства; така се преобръща разследването.

Мотивът за книгата и четенето: Сюжетът поставя въпросите: може ли една книга да прави компромис с моралните граници за сметка на своята доходоносност, как една книга може да оказва влияние върху общественото мнение и да манипулира емоциите на читатели, каква е ролята на телевизията.

Изповед на убиец = Confession of Murder = Nae-ga sal-in-beom-i-da (2012) - 1

Изповед на убиец = Confession of Murder = Nae-ga sal-in-beom-i-da (2012) - 2

Изповед на убиец = Confession of Murder = Nae-ga sal-in-beom-i-da (2012) - 3

910. Имало едно време = Once Upon a Time: сезон 2, епизод 4: The Crocodile (21.10.2012)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2371818

Красавицата (Бел) се завръща в библиотеката (която е била заключена за 28 години). Мястото й е любимо в класическата история в книгата. В сериала обаче Бел за първи път успява да се завърне тук и от този момент нататък тя самата се превръща в библиотекарката на Сторибрук. Сред рафтовете с книги става един откровен разговор между нея и Звяра (в случая е Румпелщилцхен), когото Бел обича. "Можем да седим в библиотеката по цял ден и пак да обиколим целия свят" (00:00:37-00:00:47) са първите думи, които той й казва, когато тя отваря вратата и стъпва сред рафтовете с книги. Историята на Бел и идването й в библиотеката е доказателство, че героите търпят промени, но въпреки всичко запазват себе си и успяват да се преоткрият.

Имало едно време = Once Upon a Time: сезон 2, епизод 4: The Crocodile (21.10.2012)

911. Истинска кръв = True Blood: сезон 5 (2012)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0844441

Главна сюжетна линия е Книгата на Лилит (Book of Lilith), представена като първата и истинска Библия. Историята се развива около групировката Sanguinista, която вярва в "Библията на вампирите" ("Vampire Bible") и е против "Властта" (лидерската групировка на вампирите). Според Sanguinista Вампирската библия е по-стара и е използвана за източник на Стария завет. Според нея Лилит е създадена по образ и подобие на Господ, като вампир, а Адам и Ева са създадени, за да я изхранват. Така започва естественият ред, в който хората служат като храна за вампирите. Целта на "Властта" е да интегрира вампирите в човешкото общество чрез синтетичната напитка "Истинска кръв". Борбата за надмощие между двете групировки е част от основната история на 5-и сезон на сериала.

Истинска кръв = True Blood: сезон 5 (2012) - 1

Истинска кръв = True Blood: сезон 5 (2012) - 2

912. Как пройти в библиотеку? (2012)14

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/644283

Кино-Театр: http://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/91678/annot

Алла е невзрачно момиче, което работи в районната библиотека. Олег Баринов, собственик на верига от нощни клубове, е решил да дари на библиотеката ненужните книги от жилището си, които възпитанието не му позволява да изхвърли. Там за пръв път вижда младата библиотекарка, която с нищо не го впечатлява. Не му е до Алла: има огромни проблеми с една от градските банди. Устройват му клопка с подхвърлени наркотици. След освобождаването му от ареста Баринов е изнуден да предаде успешния си бизнес на бандитите. Оказал се без работа, внезапно си спомня за тайнствената библиотекарка и я кани на вечеря. От този момент животът на Баринов се преобръща, защото Алла успява да му помогне в проблемите с бандитите и милицията.

Как пройти в библиотеку? (2012) - 1

Как пройти в библиотеку? (2012) - 2

Как пройти в библиотеку? (2012) - 3

913. Книга на Страшния съд = Doomsday Book (2012)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2297164

Три уникални истории за човешкото самоунищожение в ерата на високите технологии. Всяка от трите части, озаглавени "Божествено съзидание", "Новото поколение" и "Небесно създание", разказва битието на различни хора и тяхното виждане за условния или фактическия край на света. С надеждата да се възстанови хуманното състрадание в едно безчувствено време, филмът демонстрира алтернативната страна на оцелялото човечество. В недалечното бъдеще, когато изкуственият интелект е неразделна патерица във всяко звено на обществото, монасите от един храм припознават в своя технобрат по молитви (робот) самия Буда. За производителите на робота "просветлението" не е нищо друго освен бъг в позитронните вериги, лечимо единствено чрез ликвидация на носителя. Създателите на филма използват явни мотиви от популярни заглавия като "Заразно зло", "Аз, роботът" и "Армагедон", за да разгледат една по-дълбока и абстрактна представа за препятствията, които може би очакват човека в близко бъдеще, и неговата способност да ги преодолее.

Книга на Страшния съд = Doomsday Book (2012)

914. Книжен роман = Paperman (2012)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2388725

Млад служител в нюйоркски офис установява, че хартиените самолети са средство за срещата с момичето на мечтите му, по начин, който никога не е очаквал. Но момичето всеки път изчезва така внезапно, както се появява.

Книжен роман = Paperman (2012) - 1

Книжен роман = Paperman (2012) - 2

Книжен роман = Paperman (2012) - 3

915. Кон-Тики = Kon-Tiki (2012)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1613750

Базиран на: Хейердал, Тур. Кон-Тики: Със сал през южното море. Прев. от норв. Теодора Джебарова. [4. изд.]. София: Ciela, 2006. 262 с. (ориг. Heyerdahl, Thor. Kon-Tiki ekspedisjonen. Oslo: Gyldendal Norsk, 1948. 220 p., [40] p. of plates: illustrations, 2 folded maps)

Филмът разказва за произхода на идеята, подготовката и събитията по време на пътуването на легендарния нopвeжки изслeдoвaтeл Тyp Хeйepдaл. След пребиваване в Полинезия през 30-те години, той формулира теорията, чe oщe пpeди Кoлyмб южнoaмepикaнцитe сa мoгли дa пpeплувaт paзстoяниeтo дo Пoлинeзия и дa сe зaсeлят по островите. Тази теория Хейердал подготвя за издаване в книга. Провокация за рискованата експедиция става тоталният отказ на научните издателства да публикуват ръкописа му, обявявайки съдържанието му за ненаучно. Хeйepдaл е принуден лично да пpeкoси Атлaнтичeския oкeaн, зa дa дoкaжe на практика теорията си. Слeд кaтo yспявa дa oсигypи финaнсиpaнe нa експедицията със зaeми и дapeния, пpeз пролетта на 1947 г. Хeйepдaл сe oтпpaвя нa пътуване въpxy дъpвeн сaл с eкипaж oт пeтимa дyши, пpoдължилo 101 дни, в paмкитe нa кoитo изминaвaт 8000 килoмeтpa, а свeтът oчaквa резултата със зaтaeн дъx. Хeйepдaл yспявa дa зaснeмe пpехода с камера и пpeз 1951 г. филмът мy пeчeли "Оскap" в кaтeгopиятa зa дoкyмeнтaлнo кинo. През 1948 г. публикува и книгa, кoятo e пpeвeдeнa нa 70 eзикa и e пpoдaдeнa в над 50 милиoнa екземпляра.

Кон-Тики = Kon-Tiki (2012) - 1

Кон-Тики = Kon-Tiki (2012) - 2

Кон-Тики = Kon-Tiki (2012) - 3

916. Кости = Bones: сезон 7, епизод 6: The Crack in the Code (12.01.2012)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2076424

Мотивът за човешката кост като медианосител тук е аргументиран в максимална степен. Гениалният сериен убиец Кристофър Пелант пише върху кост, а една от жертвите му (ученият) скрива код на стена. Двамата интелигентни изпращачи на послания избират медиаформати от миналото, т.нар. подривни медии, за да кодират своето съобщение. Д-р Бренан, агент Бут и екипът на Джеферсониан разследват мистериозен сглобен скелет в музей. Ходжинс осъзнава, че подредбата на костите не е случайна и се опитва да разбере посланието. Първото му предположение е за ISBN на книга. Разследването му стига до осъдения хакер Кристофър Пелант. Проблемът със заподозрения е, че той няма достъп до компютри и интернет. Успява да разкрие посланието, като се връща към основен принцип на медиите - съобщението трябва да бъде разбираемо за реципиента. Оказва се, че е адрес на архив за доказателства. Не след дълго последва блокирането на компютърната система вследствие на софтуерна зараза при сканирането на костите. Д-р Бренан изследва костите и открива, че в един от срезовете е записан код. Расте убеждението, че само компютърен гений като Пелант може да програмира върху кост.

Кости = Bones: сезон 7, епизод 6: The Crack in the Code (12.01.2012) - 1

Кости = Bones: сезон 7, епизод 6: The Crack in the Code (12.01.2012) - 2

917. Кости = Bones: сезон 7, епизод 13: The Past in the Present (14.05.2012)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2356057

Епизодът свързва мотива за четенето за криминални цели със серийния убиец Кристофър Пелант. Развит е и мотивът за стената като медия. Докато самата антроположка д-р Бренан е набедена за убийството, се установява, че жертвата - неин състудент, е записал посвещение до нея в една книга за принципите на математиката и е оставил върху стената в стаята си в психиатрията послание на непознат език във формата на триъгълник, изписано със слюнка. Разследващите стигат до информацията, че серийният убиец Пелант е заемал от библиотеката много книги и филми и започват да търсят улики в тях. Успяват да разберат как той работи без компютър и интернет - заменя библиотечните баркодове, които по правило се качват в интернет система, със свои вируси. Примерът с употребата на баркодовете на библиотеката илюстрира как системата на книгата може да бъде опорочена. От друга страна, той показва и модел на книга в книгата - елементи в изданието носят собствено съобщение. Подценяваната институция на библиотеката се оказва ключова в една гениална престъпна кариера.

Кости = Bones: сезон 7, епизод 13: The Past in the Present (14.05.2012) - 1

Кости = Bones: сезон 7, епизод 13: The Past in the Present (14.05.2012) - 2

Кости = Bones: сезон 7, епизод 13: The Past in the Present (14.05.2012) - 3

918. Кралят на скорпионите 3 = The Scorpion King 3: Battle for Redemption (2012)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1781896

В сюжета е включен образът на Книгата на мъртвите (също: Египетска книга на мъртвите, "Ал-Азиф" или "Некрономикон").

Кралят на скорпионите 3 = The Scorpion King 3: Battle for Redemption (2012) - 1

Кралят на скорпионите 3 = The Scorpion King 3: Battle for Redemption (2012) - 2

919. Кухня = Kuhnya (ТВ сериал, 2012-)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2930610

Официалeн сайт: http://www.kuhnya-ctc.ru

Бездомникът интелектуалец Родион Сергеевич, най-незабележимият персонаж в сериала, живее край кофата за боклук зад ресторанта, помага понякога в кухнята и се появява почти винаги с книга в ръка. Често цитира книгата, която държи. В един от епизодите се възмущава от това, че хората вече изхвърлят в кофите за смет книги, което според него означава, че светът е към края си.

Сезон 1, епизод 13 - Родион Сергеевич обяснява, че чете книга на Виктор Пелевин.

Сезон 2, епизод 16 - бездомникът дава на Макс Лавров (главния герой) съвет от "Война и мир", след това целият епизод тече въз основа на съветите от книгата (изписват се при всяко взето от Макс решение).

Сезон 2, епизод 38 - по съвет на психотерапевта вместо да се кара на всички в кухнята, шефът им рецитира стихове. Когато двамата с Елена са спрени от полицай, вместо да го наругае, му казва стихотворението на Йосиф Бродски "Вот и прожили мы больше половины" и му се разминава глобата.

Кухня = Kuhnya (ТВ сериал, 2012-) - 1

Кухня = Kuhnya (ТВ сериал, 2012-) - 2

Кухня = Kuhnya (ТВ сериал, 2012-) - 3

920. Любовна терапия = Hope Springs (2012)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1535438

Любовна комедия за дългогодишна брачна двойка пред развод. Правейки всичко възможно това да не се случи, те започват да посещават брачния терапевт и семеен консултант д-р Фелд, четат книги за самопомощ.

Любовна терапия = Hope Springs (2012) - 1

Любовна терапия = Hope Springs (2012) - 2

921. Мисли като мъж = Think Like a Man (2012)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1621045

Базиран на: Харви, Стив. Действай като жена, мисли като мъж. Пловдив: ИК Хермес, 2010. 247 с. (ориг. Act Like a Lady, Think Like a Man, 2009)

Действието е съсредоточено около четирима приятели, чиито жени стриктно се ръководят от написаното в едноименната книга на Стив Харви (реална личност и реална книга). С прочитането на всяка една страница любовният живот на двойките търпи промени. Скоро мъжете разбират на какво се дължи този обрат и самите те решават да прочетат книгата, за да отвърнат достойно на удара.

Мисли като мъж = Think Like a Man (2012)

922. Мистър Пип = Mr. Pip (2012)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1485749

Базиран на: Jones, Lloyd. Mister Pip. Rosedale: Penguin Group (NZ), 2006. 220 p.

Томас Уотс е единственият бял човек, останал на блокирания от правителствените войски остров Бугенвил по време на гражданската война в Папуа, Нова Гвинея, през 90-те години на ХХ в. Той чете на учениците в местното училище романа на Чарлз Дикенс "Големите надежди". 14-годишната Матилда е запленена от романа, в него намира утешение, вдъхновение и надежда, с него преживява първия си сблъсък с цивилизацията. Един ден изписва на пясъка думата "Пип" и това невинно действие води до страшни последствия.

Мистър Пип = Mr. Pip (2012) - 1

Мистър Пип = Mr. Pip (2012) - 2

Мистър Пип = Mr. Pip (2012) - 3

923. Наръчник на оптимиста = Silver Linings Playbook (2012)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1045658

Базиран на: Куик, Матю. Наръчник на оптимиста. София: Емас, 2014. 286 с. (ориг. The Silver Linings Playbook, 2008)

Историята на Пат, трийсетгодишен мъж с биполярно разстройство, който излиза от клиниката, в която се е лекувал дълго, и заживява в дома на родителите си. Поставил си е за цел да се промени към по-добро, за да си върне съпругата Ники, която е издействала ограничителна за него заповед. За целта започва да чете книгите, които Ники, учителка по професия, преподава на учениците си като част от задължителната им програма. В романа има няколко глави, в които Пат дава свое тълкуване на литературни класики като "Великият Гетсби", "Сбогом на оръжията" и "Алената буква". В повечето случаи обаче болестта му го "контролира", изкарва го извън равновесие и саботира опитите му да се държи нормално.

Мотивът за книгата в сюжета: Тя е основният медиатор между разделените Пат и Ники. В миналото той не е проявявал интерес към работата на съпругата си като учител по литература, но сега иска да опознае душевността й наново чрез книгите, които тя обича и преподава на децата. Проблемът е, че въпросните романи не отговарят на очакванията на Пат. Забележителна е сцената, в която в пристъп на гняв срещу фатализма в живота Пат изхвърля романа "Сбогом на оръжията" през прозореца. В 4:00 ч. сутринта, когато прочита последната страница, изкрещява: "What the fuck!" и буди родителите си, за да им обясни, че не може да повярва колко мрачна и песимистична е книгата.

Цитат (00:09:03-00:10:17):

- Какво по дяволите!? Глупава книга! Не мога да повярвам, че Ники я преподава на децата. През цялото време се надяваш героят на Хемингуей да оцелее и да бъде с жената, която обича...
- Четири през нощта е, Пат.
- И той оцелява, след като е взривен, оцелява. Избягва в Швейцария с нея. И тя е бременна. Не е ли чудесно? Бременна е и са избягали в планината, ще са щастливи, ще пият и ще танцуват. Има сцена как танцуват, която беше досадна, но са щастливи. Мислите, че свършва така? Не, написал е друг край. Тя умира, татко! Светът е достатъчно жесток и такъв, какъвто е. Защо не каже някой: "Нека сме позитивни? Нека краят на историята е добър?"
- Пат, дължиш ни извинение.
- За какво? Не мога да се извинявам. Няма да се извинявам. Ще се извиня от името на Ърнест Хемингуей, защото той е виновният.
- Да, кажи на Хемингуей да звънне и да ни се извини.

Наръчник на оптимиста = Silver Linings Playbook (2012) - 1

Наръчник на оптимиста = Silver Linings Playbook (2012) - 2

Наръчник на оптимиста = Silver Linings Playbook (2012) - 3

924. Не вярвай на кучката от апартамент 23 = Don't Trust the B---- in Apartment 23 (ТВ сериал, 2012-2013)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1819509

Марк Рейнолдс чете "Моби Дик" от Херман Мелвил.

Не вярвай на кучката от апартамент 23 = Don't Trust the B---- in Apartment 23 (ТВ сериал, 2012-2013)

925. Невероятният Спайдърмен = The Amazing Spider-Man (2012)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0948470

Базиран на: Невероятният Spider-Man: началото: по комиксите на Marvel. прев. Даниела Борисова. София: Прес, 2013. 48 с. (ориг. Lee, Stan and Steve Ditko. The Amazing Spider-Man: The Amazing Spider Man. Vol. 4. New York: Marvel Comics, 1987, 2002. v.: chiefly ill.)

В новата екранизация на историята за комиксовия супергерой са показани оригинални и хумористични сцени с книги и в библиотеката.

Невероятният Спайдърмен = The Amazing Spider-Man (2012) - 1

Невероятният Спайдърмен = The Amazing Spider-Man (2012) - 2

Невероятният Спайдърмен = The Amazing Spider-Man (2012) - 3

926. Облакът атлас = Cloud Atlas (2012)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1371111

Базиран на: Мичъл, Дейвид. Облакът атлас. Прев. Магдалена Куцарова-Леви. София: Прозорец, 2012. 616 с. (ориг. Mitchell, David. Cloud Atlas. London: Sceptre, 2003. 529 p.)

В сюжета на филма 6 времеви отрязъка са свързани с писано слово и медии, които предизвикват ефект на дежа-вю: дневникът от 1849 г. на американски адвокат, пътуващ на кораб през Тихия океан; писма от композитор до приятеля му; трилър за убийство в атомна централа; фарс за британски издател в старчески дом; клонинг-бунтар във футуристичен Нео-Суел и историята на племе, живеещо на постапокалиптичен Хавай, далеч в бъдещето.

Мотивът за книгата във филма: изпълнява функцията на медиум (посредник) между различни светове и времена във вид на препредаващ се дневник. Писмената медия във филма има изходна роля - адвокатът Адам Юинг води дневник, докато пътува към дома. В друга част от филма дневникът е издадена книга, като героят Робърт Фробишър притежава само част от нея. Робърт комуникира със своя любим Руфъс Сиксмит чрез писма. В третата история в хронологичен ред тези писма стигат до племенницата на Сиксмит, която се радва, че може да ги прочете. В същата история Луиза Рей чете писмата, които взема изпод трупа на Сиксмит и по-късно дава на племенницата му. В днешно време (през 2012 г.) тази история попада в ръцете на издателя Тимъти Кавендиш, който вместо да се радва на повишените продажби на изданието си, чийто автор убива литературен критик, дал негативна оценка на книгата му, е принуден да се скрие в старчески дом. Книгата се използва като средство за скачване на различни епохи, като свързващ интерфейс между минало и бъдеще; същевременно символизира победата на любовта над бариерите.

Облакът атлас = Cloud Atlas (2012) - 1

Облакът атлас = Cloud Atlas (2012) - 2

927. Обсебване = The Possession (2012)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0431021

Хорър сюжет по действителен случай. Момиченце купува от улична разпродажба старинна дървена кутия с инкрустиран от външната страна текст на иврит. Журналистически проучвания твърдят, че такава кутия съществува в САЩ, донесена от оцеляла от Холокоста еврейка, и е наричана "кутията на Дибук". Според еврейския фолклор Дибук е зъл дух на покоен зъл човек, който се стреми да се всели в живо същество.

Може да се гледа паралелно с "Кутията" (2003), "Кутията на Ковак" (2006), "Кутията" (2009).

Сцена с летящите книги (Flying Book Scene)
https://www.youtube.com/watch?v=_djAyMQZWWU

Обсебване = The Possession (2012) - 1

Обсебване = The Possession (2012) - 2

928. Подземия и дракони 3: Книга на заклинанията = Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness (2012)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1733125

Базиран на: Cook, Monte and Bruce Cordell. Book of Vile Darkness. Renton, Wash: Wizards of the Coast, 2002. 191 p.

Преди 2000 години могъщият магьосник Нагрул преди смъртта продава душата си на Демона, за да оцелее злият му дух. В мъчителен ритуал неговите слуги правят от кожата му страници, от натрошените му кости корица, а с кръвта му написват Книгата на заклинанията. Всеки, който я прочете, или губи разума си, или застава на страната на Злото, ослепен от тъмните знания.

Подземия и дракони 3: Книга на заклинанията = Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness (2012) - 1

Подземия и дракони 3: Книга на заклинанията = Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness (2012) - 2

Подземия и дракони 3: Книга на заклинанията = Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness (2012) - 3

929. Портландия = Portlandia: сезон 2, епизод 8: Feminist Book Store 10th Anniversary (24.02.2012)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2176777

Парти за десетгодишнината на феминистка книжарница в Портландия. Книжарницата съществува в действителност в Портланд и се нарича "In Other Words" ("С други думи").

Портландия = Portlandia: сезон 2, епизод 8: Feminist Book Store 10th Anniversary (24.02.2012)

930. Предимствата да бъдеш аутсайдер = The Perks of Being a Wallflower (2012)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1659337

Базиран на: Чбоски, Стивън. Предимствата да бъдеш аутсайдер. Прев. Александър Маринов. София: Егмонт България, 2013. 216 с. (ориг. The Perks of Being a Wallflower, 1999)

Чарли иска да е писател и е успял да стане любим ученик на учителя по литература Андерсон, който му услужва с книги. Но има проблеми със социализацията и връзките - поначало е интровертен, срамежлив, със спомени за психично разстройство в детството и тъгуващ по самоубилия се негов приятел. Като част от училищната си програма Чарли чете голямо количество класически произведения, сред които "Великият Гетсби", "Да убиеш присмехулник", "Спасителят в ръжта", "Изворът" на Айн Ранд, "По пътя", "Голият обяд", "Уолдън или Живот в гората", "Хамлет", поемите на Къмингс и др. Развита е функцията на книгата като "актьор" - изборът на заглавия за четене влияе върху самия Чарли или върху сюжета.

Предимствата да бъдеш аутсайдер = The Perks of Being a Wallflower (2012) - 1

Предимствата да бъдеш аутсайдер = The Perks of Being a Wallflower (2012) - 2

Предимствата да бъдеш аутсайдер = The Perks of Being a Wallflower (2012) - 3

931. Прометей = Prometheus (2012)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1446714

Разказ за корените на човечеството. Sci-fi филмът "Прометей" обхваща предисторията на "Пришълеца" в един сценарий за древна цивилизация, чието съществуване може да се окаже едновременно ключово за разкриването на произхода ни и пагубно за оцеляването на човечеството. През 2058 г. човечеството намира в Африка доказателства за собствения си неземен произход, а също и координатите на планетата на пришълци, които са създали хората като експеримент. Ридли Скот обясни основната идея на "Прометей" така: "И НАСА, и Ватикана са съгласни за едно: вероятността да сме достигнали нашето ниво на развитие без намеса отвън фактически е равна на нула". В основата на концепцията за този филм е легендарното изследване на швейцареца Ерих фон Деникен "Колесниците на боговете" (1968). В тази книга за пръв път е аргументирана теорията за "древните астронавти". Акцент в сценария на филма е еволюцията на медианосителите с информация за произхода на човека (35 000 г. пр.н.е.-620 г.). Кадрите на артефакти на древните цивилизации включват пещерно изображение от 35 000 г. пр.н.е., глинена плочка от Ериду, Шумер (3590 г. пр.н.е.) и т.н.

Мотивът за книгата и картата: Откритата от археолозите мистична карта на съзвездие, присъстващо в писмени източници на различни древни култури, е използвано, за да бъде доказан извънземният произход на човечеството. Картата е интепретирана от учените като покана от висша форма на живот. Книгата е представена в ролята й на медия, която по пътя на еволюцията на своя медианосител служи за комуникационен канал между човек и Бог. Чрез задълбочена характеристика на персонажите са изложени проблемите на читателя, който въз основа на своя личен опит, неуспехи и мечти придава субективен смисъл на определено съобщение. Това грешно тълкуване води до организирането на междугалактическа ескпедиция, финансирана от Питър Уейланд - създателя на мултимилионна технологична корпорация.

Прометей = Prometheus (2012) - 1

Прометей = Prometheus (2012) - 2

Прометей = Prometheus (2012) - 2

932. Пътуване до тайнствения остров = Journey 2: The Mysterious Island (2012)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1397514

Базиран на: Верн, Жул. Тайнственият остров: Роман в три части. Прев. от фр. Йордан Павлов. София: КК Труд, 2010. 512 с. (ориг. Verne, Jules. L'i?le myste?rieuse. Paris: J. Hetzel, 1874. 616 p.)

Във фабулата са заложени откъси от книги - "Тайнственият остров" на Жул Верн, "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо и "Пътешествията на Гъливер" на Джонатан Суифт. Главният герой - момчето Шон Андерсън, е твърдо решен да разгадае мистерията с острова от книгата "Тайнственият остров". В началото живее забавно и разкрепостено, но всичко се променя, когато разбира, че дядо му е изчезнал безследно. Решава да го търси. След разгадаването на редица кодове и съставянето на карта чрез страниците на три различни книги, Шон и вторият му баща успяват да установят кординатите на тайнствения остров.

Книгата изпълнява функцията на връзка между реалния свят и света на паранормалността. Чрез комбинирането на три различни източника на информация, съставени от различни умове, се създава ключът към разгадаването на мистерията. В пределите на паранормалния свят само медия като книгата може да служи като пътеводител на героите, а впоследствие да стане и единствената косвена връзка с реалния свят.

Пътуване до тайнствения остров = Journey 2: The Mysterious Island (2012) - 1

Пътуване до тайнствения остров = Journey 2: The Mysterious Island (2012) - 2

Пътуване до тайнствения остров = Journey 2: The Mysterious Island (2012) - 3

933. Роботът и Франк = Robot and Frank (2012)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1990314

Проекция на хипотетичното бъдеще на библиотеките в дигиталната ера, когато информацията е само цифрова, а светът е пълен с изкуствен интелект. Любимото място на стария Франк, изолиран от децата си, с развиваща се болест на Алцхаймер пенсиониран обирджия, е библиотеката. Там поддържа флирт с библиотекарка, за която организира обир заедно с приятеля си робот - краде най-скъпата книга от фонда (рядко издание на "Дон Кихот") с намерението по-късно да й я върне по ефектен начин. Библиотеката е купена от млад инвеститор. Той планира да премахне всички книги, оставяйки едно пространство в ламперия от тъмно дърво, където новото поколение ще споделя "опит", докато чете книги на своите цифрови устройства. Библиотечните сцени са красиви и предават нематериален смисъл на библиотеката като място.

Роботът и Франк = Robot and Frank (2012)

934. Руби Спаркс: Мечтаното момиче = Ruby Sparks (2012)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1839492

Историята на писателя Келвин Фийлдс, чиято измислена героиня Руби Спаркс се превръща в реална личност. Първоначално той си мисли, че е халюцинация, но и други хора я виждат. За да контролира Руби, Келвин трябва само да напише нужните думи на лист хартия и поведението й се променя веднага според неговите желания. Този начин на живот обаче носи големи рискове. Магията на любовта, желанието за нещо истинско или просто биологичен феномен, няма конкретна причина за случващото се, но е ясно: книгата е посредникът между въображението на писателя и реалния живот. Написаните думи вдъхват живот на иначе въображаемата героиня. В този филм книгата е щастие за един и кошмар за друг. Келвин е щастлив, че държи в ръцете си перфектното момиче, но след като спира да пише за нея, тя започва да се чувства празна отвътре и нещата поемат съвсем друга посока - към хаоса. В този филм книгата е представена като средство за манипулация, любов, пари, мъка, избавление. Келвин пише, че щом Руби напусне къщата, тя вече няма да е негово творение, нито обект на неговото желание и ще е свободна. Оставя ръкописа пред вратата й, а на сутринта е съкрушен, че го е напуснала. Хари предлага на Келвин да напише книга за преживяното с Руби. Романът му "Приятелката" е изключително успешен. Той среща Руби в парка, която чете романа му без никаква представа за миналото си. Келвин й се представя като автор на книгата и филмът завършва с обещание към нея, че няма да й разкрие какъв е краят на книгата. Интересен момент е съревноваването между писатели. Издателят играе епизодична роля. Основният акцент е върху автора и книгата му, върху силата на думите в нея и начина, по който те буквално изменят живота му. Като цяло "Руби Спаркс" е доста креативна и романтична интерпретация за силата на една книга.

Руби Спаркс: Мечтаното момиче = Ruby Sparks (2012) - 1

Руби Спаркс: Мечтаното момиче = Ruby Sparks (2012) - 2

Руби Спаркс: Мечтаното момиче = Ruby Sparks (2012) - 3

935. Ръкописът = Paccкaзы (2012)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2192582

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/656093

Ръкопис на сборник с разкази от млад писател попада в голямо издателство. Никой не му обръща внимание, но от мига, в който някой случайно или от скука прочете дори няколко реда, ръкописът започва да влияе на цялата редакция, а зачелият се в текста се оказва герой на една от притчите. Историите, описани в книгата, започват да се случват в реалността. Филмът се състои от четири различни по жанр новели от живота на съвременното общество, заснети в стилистиката на абсурдистка комедия, социална сатира, трилър и мелодрама: "Светът на подпорите", "Кръгово движение", "Енергийна криза" и "Пламва огън". Именно те, с непредсказуемия си финал, се намират в ръкописа.

Ръкописът = Paccкaзы (2012) - 1

Ръкописът = Paccкaзы (2012) - 2

936. Свободно избираем предмет = Liberal Arts (2012)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1872818

Сюжетът разказва за 30-годишен мъж и студентка в колежа, обединени от взаимна любов към книгите и музиката. Интровертният Джеси Фишър, отегчен от работата си като университетски администратор и наскоро останал без приятелка, прекарва ежедневието си вглъбен в книгите. Носталгията по студентските му години в Охайо го кара да се чуди дали най-хубавото време от живота му не е вече отминало. Затова, когато любимият му преподавател проф. Питър Хобърг го кани в кампуса на колежа, за да присъства на вечеря по случай неговото пенсиониране и където ще държи реч по повод пенсионирането си, Джеси веднага се възползва от възможността. Срещата с уверената и привлекателна второкурсничка Зиби, любителка на класическата музика, събужда у Джеси заспали мечти и надежди. Но разликата във възрастта е пречка за отношенията им.

Свободно избираем предмет = Liberal Arts (2012) - 1

Свободно избираем предмет = Liberal Arts (2012) - 2

937. Свръхестествено: Разпоредителят = Supernatural: сезон 7, епизод 15: Repo Man (7.02.2012)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1995108

Луцифер преследва Сам Уинчестър в библиотеката.

Свръхестествено: Разпоредителят = Supernatural: сезон 7, епизод 15: Repo Man (7.02.2012) - 1

Свръхестествено: Разпоредителят = Supernatural: сезон 7, епизод 15: Repo Man (7.02.2012) - 2

Свръхестествено: Разпоредителят = Supernatural: сезон 7, епизод 15: Repo Man (7.02.2012) - 3

938. Свръхестествено: Четенето е от фундаментално значение = Supernatural: сезон 7, епизод 21: Reading is Fundamental (4.05.2012)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1995115

Сам и Дийн притежават каменната плоча с част от Словото на Бог (Word of God), но не са в състояние да я прочетат. "Словото на Бог" не е предназначено и за ангели, а за пророците. Само младият пророк Кевин има способността да прочете текста. Каменната книга е открита от Сам и Дийн, след като счупват бетонна плоча, дадена им от най-древните обитатели на земята - левиатаните.

Свръхестествено: Четенето е от фундаментално значение = Supernatural: сезон 7, епизод 21: Reading is Fundamental (4.05.2012) - 1

Свръхестествено: Четенето е от фундаментално значение = Supernatural: сезон 7, епизод 21: Reading is Fundamental (4.05.2012) - 2

Свръхестествено: Четенето е от фундаментално значение = Supernatural: сезон 7, епизод 21: Reading is Fundamental (4.05.2012) - 3

939. Свръхестествено: Какво е това майка-тигрица? = Supernatural: сезон 8, епизод 2: What's Up, Tiger Mommy? (10.10.2012)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2404088

В този епизод се появяват изключителни книги като дневника на Леонардо да Винчи и плоча с откъс от Божието Слово, което може да бъде прочетено единствено от пророка Кевин. В тази "глава" от Словото на Бог се разказва за това, как да се убиват демони и да се затворят вратите на Ада завинаги и братята Уинчестър се стремят точно към това. Но плочата е открадната от дясната ръка на бога Плутон, който организира търг на много екстравагантни и ценни вещи. На този търг откупуването на вещите също е екстравагантно - заплащането се измерва в тонове злато, кости от девственица, държави, острови, Луната и най-важното: душата на майката на Кевин, която по този начин откупува плочата и сина си.

Свръхестествено: Какво е това майка-тигрица? = Supernatural: сезон 8, епизод 2: What's Up, Tiger Mommy? (10.10.2012) - 1

Свръхестествено: Какво е това майка-тигрица? = Supernatural: сезон 8, епизод 2: What's Up, Tiger Mommy? (10.10.2012) - 2

940. Свръхестествено: Малка част от Кевин = Supernatural: сезон 8, епизод 7: A Little Slice of Kevin (14.11.2012)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2425360

Демонът Кроули е отвлякъл Кевин и другите пророци, които единствени могат да четат Словото на Бог.

Сцена с поредните опити на Кевин да прочете каменната плоча със Словото на Бог (00:34:47-00:35:21):

"- Така завършва преписът на Свещеното слово за защита на човечеството.
В ръцете на Божиите деца преминават компендиум от плочи.
- Компендиум?
- Това е колекция от неща, особено когато...
- Знам какво означава. Има още плочи?!"

Свръхестествено: Малка част от Кевин = Supernatural: сезон 8, епизод 7: A Little Slice of Kevin (14.11.2012) - 1

Свръхестествено: Малка част от Кевин = Supernatural: сезон 8, епизод 7: A Little Slice of Kevin (14.11.2012) - 2

Свръхестествено: Малка част от Кевин = Supernatural: сезон 8, епизод 7: A Little Slice of Kevin (14.11.2012) - 3

941. Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 17: Them, Robot (18.03.2012)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2282549

Г-н Бърнс чете книгата "Bossypants" - реална автобиографична книга на Tина Фай (Fey, Tina. Bossypants. New York: Little, Brown and Co., 2011).

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 17: Them, Robot (18.03.2012) - 1

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 17: Them, Robot (18.03.2012) - 2

942. Хижа в гората = The Cabin in the Woods (2012)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1259521

Хорър история за петима младежи, които решават да прекарат почивката си в скрита в гората хижа. Там откриват странно мазе, пълно с мистериозни вещи. Попадат на книга на латински език. Прочитът на някои от редовете й събужда семейство зомбита.

Хижа в гората = The Cabin in the Woods (2012)

943. Хиляда думи = A Thousand Words (2012)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0763831

Историята на литературния агент Джак Маккол - преуспяващ, хиперактивен, алчен и многословен, способен да склони всеки автор да довери издаването на текстовете си на неговата издателска агенция. Говори изключително бързо, емоционално, рядко слушайки човека отсреща. Въобще говоренето (т.нар. fast-talking) е негова отличителна черта - притежава "the gift of gab" (букв. - "дар за дърдорене"), за да сключва различни издателски сделки. Като литературен агент Джак чете текстовете, за които сключва сделки и които издава. Той е виртуоз на "принципа на 5-те страници": че по съдържанието на първите и последните 5 страници може да прецени дали един ръкопис става за издаване. Но по стечение на обстоятелствата разбира, че му остават да изговори само 1000 думи, преди да умре - откритие, което го превръща в съвсем различен човек. Издателят във филма е променящият се чрез писаното слово човек. Книгата играе ролята на "духовен водач" за един изгубил се в потоците на речта си човек. Макар да сключва сделки за бестселъри, Джак не е способен да изчете един цял текст. В това се крие метафоричното значение на книгата от пет страници - не обемът е важен, а съдържанието. Джак Маккол е добър в работата си, но му липсва подходящо отношение към хората. Липсва му някаква част от "съдържанието". Оригинален акцент от издателския бизнес в сюжета е книгата от "пет страници". Идеята за силно въздействащ текст в такъв малък обем и с изглед да бъде сензация на пазара е предизвикателство за всеки издател: да търсиш такъв изумителен труд и писателски дух, който да промени читателите до степен на откриване на "ново Аз". Всички четат "дебели книги", в които търсят отговор на вечните въпроси, но всеки мечтае за стегнат и ясен отговор на това, "какво ми трябва и как да го постигна". Творбата напомня за ролята на издателя само като бизнесмен. Образът на нечетящия човек се превръща в образ на автор. С тази полемика се дава светлина на важните неща в живота, но се разгръща и визията за издателския бизнес, използван метафорично като врата и към духовното. Героят първоначално не осмисля "словото" и буквално, и преносно. С развитието на сюжета именно то е център на проблемите и решенията.

Хиляда думи = A Thousand Words (2012)

944. Darksiders II: Death Eternal (2012)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2225786

Уеб сайт: http://www.darksiders.com

Интерпретация на последната книга в Библията "Откровение на св. Иоана Богослова" (книга 27. от Новия завет). След като Война е осъден за преждевременно започване на Апокалипсиса и изпратен обратно на Земята от Съвета (Charred Council), те информират останалите три конника за съдбата му. Конникът Смърт знае, че брат му Война е най-почтен и неподкупен от четиримата и никога не би станал причина за Апокалипсиса. Вярвайки, че е жертва на конспирация, предприема епично пътуване до Realms Nether (място между Рая и Ада), за да потърси помощ от могъщи същества. Фазите на книгата като медия от "началото на времето" са механизмът, чрез който е поднесен образът на Смърт в различните времена. Ред на появата им в сюжета: стена на пещера с рисунки - каменна книга (календара на маите) - колона в храм с митологични сцени - катедрала със сцени върху витражи - библейски сцени от книгата "Откровение на Йоан" в различни научни и литературни произведения.

Darksiders II: Death Eternal (2012) - 1

Darksiders II: Death Eternal (2012) - 2

Darksiders II: Death Eternal (2012) - 3

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Bel ami. Directed by Declan Donnellan and Nick Ormerod; written by Rachel Bennette; produced by Uberto Pasolini; Robert Pattinson; Uma Thurman; Kristin Scott-Thomas; Christina Ricci; Colm Meaney; Guy de Maupassant. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (ca. 102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Breaking bad: The final season. Directed by Bryan Cranston; written by Peter Gould; produced by Melissa Bernstein, Sam Catlin, Bryan Cranston et al.; Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul et al. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2013. 3 videodiscs (385 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Mob wives: Season two. Directed by Joe Rosenzweig; written by Jennifer Graziano; produced by Natalie Dixon, Jimmy Fox; Renee Graziano, Drita D'Avanzo, Carla Facciolo, Karen Gravano. [New York]: Viacom International, Inc., 2012. 5 videodiscs (756 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. The raven. Directed by James McTeigue; written by Hannah Shakespeare & Ben Livingston; produced by Marc D. Evans, Trevor Macy and Aaron Ryder; John Cusack, Luke Evans, Alice Evans, Kevin R. McNally, and Brendan Gleeson, Oliver Jackson-Cohen, Jimmy Yuill, Pam Ferris, Brendan Coyle. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (110 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Being Flynn. Written for the screen and directed by Paul Weitz; based on the memoir "Another bullshit night in Suck City" by Nick Flynn; produced by Paul Weitz, Andrew Miano, Michael Costigan; Robert De Niro, Paul Dano, Olivia Thirlby, Julianne Moore, Lili Taylor, Wes Studi. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2012. 1 DVD (1 hr., 42 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

6. 12 disasters. Directed by Steven R. Monroe; written by Rudy Thauberger, Sydney Roper; produced by John Prince; Ed Quinn, Magda Apanowicz, Holly Elissa, Roark Cirtchlow, Andrew Airlie, Ryan Grantham, Donnelly Rhodes. Beverly Hills, California: Anchor Bay Entertainment, 2012. 1 videodisc (90 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

7. Mirai Nikki - Another: World. Directed by Michiko Namiki, Shogo Miyaki; written by Sakae Esuno, Kaeko Hayafune, Sayaka Kuwamura, Yusuke Watanabe; produced by Ryota Fujino; Masaki Okada, Ayame Goriki, Kanata Hongo, Mayuko Fukuda, Fuma Kikuchi. Japan: Fuji Television Network, 2012. (runtime 45 min.): sd., col. [обратно]

8. The Words. Writen and directed by Brian Klugman & Lee Sternthal; produced by Jim Young, Tatiana Kelly, Michael Benaroya; Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Zoe? Saldana, Ben Barnes, Nora Arnezeder. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2012.1 videodisc (103 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. Life of Pi. Directed by Ang Lee; screenplay by David Magee; based on the novel by Yann Martel; produced by Gil Netter, Ang Lee, David Womark; executive producer, Dean Georgaris; Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spall, Ge?rard Depardieu, Adil Hussain, Ayush Tandon. Beverly Hills, California: 20th Century Fox Home Entertainment, [2013]. 1 videodisc (123 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

10. The twilight saga: Breaking dawn. Part 2. Directed by Bill Condon; screenplay by Melissa Rosenberg; based on the novel Breaking dawn by Stephenie Meyer; produced by Wyck Godfrey, Karen Rosenfelt, Stephenie Meyer; Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Ashley Greene, Michael Sheen, Dakota Fanning. Santa Monica, Calif.: Summit Entertainment, 2013. 2 videodiscs (115 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Confession of murder. Directed by Byeong-Gil Jeong; Music by Kim woo-Keum; edited by Nam Na-Young; Eun-Ji Jo; Jae-Yeong Jeong; Won-Yeong Choi; Gwang Jang. [United States]: Well Go Usa, 2012. 1 videodisc (ca. 121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Once upon a time: The complete second season: episode 4: The Crocodile. Created by Edward Kitsis, Adam Horowitz; directed by Ralph Hemecker, Dean White, Milan Cheylov et al.; written by Edward Kitsis, Adam Horowitz, Jane Espenson, Ian Goldberg et al.; produced by Christine Boylan, Andrew Chambliss et al.; Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas, Jared Gilmore, Robert Carlyle. [United States]: ABC Studios; Burbank, Calif.: Buena Vista Home Entertainment, 2013. 1 videodisc (189 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

13. True Blood. Directed by Alan Ball; produced by Bruce Dunn; Anna Paquin, Stephen Moyer, Ryan Kwanten, Alexander Skarsgard, Rutina Wesley, Sam Trammell, Christopher Meloni.USA: HBO; Ball's production company, Your Face Goes Here Entertainment, 2012. 3 DVD-videos (running time 45-60 min.): sound., colour.; 12 cm. [обратно]

14. Как пройти в библиотеку? Режиссёр Евгений Малков; сценарий Алексей Рыбин; продюсер Сергей Щеглов, Инесса Юрченко; в ролях Тарас Бибич, Татьяна Черкасова, Никита Емшанов, Евгений Сиротин. Россия: Триикс Медиа, 2012. (90 мин.): зв.; цв. [обратно]

15. Doomsday book. Written and directed by Yim Pil-sung and Kim Jee-woon; produced by Jung-hwa Kim; Joon-Ho Bong, Doona Bae, Ji-Hee Jin. [United States]: Well Go USA, 2012. 1 videodisc (114 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Paperman. Directed by John Kahrs; written by Clio Chiang, Kendelle Hoyer; Jack Goldenberg, John Kahrs, Jeff Turley. [United States]: Walt Disney Animation Studios, 2012. 7 min.; 1.85: 1 (pillarbox); 35 mm (anamorphic). [обратно]

17. Kon-tiki = Kon tiki. Regi Joachim Ronning & Espen Sandberg; manus Petter Skavlan; musikk Johan So?derqvist; fotograf Geir Hartly Andreassen. Ljubljana: Cinemania group, 2013.1 video DVD (ca 118 min.): c?-b in barve, zvok (Dolby Digital); 12 cm. [обратно]

18. Bones: The Complete Seventh Season. Hart Hanson, David Boreanaz, Emily Deschanel, Michaela Conlin, Tamara Taylor, T J. Thyne, John F. Daley. Beverly Hills, Calif: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2012. 4 videodiscs (567 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Bones: The Complete Seventh Season. Hart Hanson, David Boreanaz, Emily Deschanel, Michaela Conlin, Tamara Taylor, T J. Thyne, John F. Daley. Beverly Hills, Calif: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2012. 4 videodiscs (567 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. The scorpion king 3: battle for redemption. Directed by Roel Reiné; story by Randall McCormick; screenplay by Brendan Cowles & Shane Kuhn; produced by Leslie Belzberg; Victor Webster, Bostin Christopher, Temuera Morrison, Billy Zane, Dave Bautista, Ron Perlman. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (ca. 1 hr., 46 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Кухня: 1 сезон: вкусная комедия = Kukhnia: 1 sezon: vkusnaia komediia. Directed by Dmitriy Dyachenko; written by Andrey Ageev, Tatyana Goncharova, Garry Gupalenko, Zhannat Kerimbayev, Vadim Komissaruk, Vasiliy Kutsenko, Anatoliy Molchanov, Igor Tudvasev; produced by Eduard Iloyan, Vasiliy Kutsenko; Dmitrii? Nazarov, Mark Bogatyrev, Dmitrii? Nagiev, Konstantin Chepurin, Elena Podkaminskaia, Marina Mogilevskaia, Sergei? Lavygin, I?U?liia Takshina, Viktor Khoriniak, Nikita Tarasov, Sergei? Epishev. Russia: YBW Group, Key Stone Production, 2012. 2 videodiscs (approximately 1000 min.): DVD video, sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

22. Hope springs. Directed by David Frankel; screenplay Vanessa Taylor; produced by Todd Black, Guymon Casady; Meryl Streep, Tommy Lee Jones, Jean Smart, Steve Carell. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (ca.100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Think like a man. Directed by Tim Story; written by Keith Merryman & David A. Newman; based upon the book "Act like a lady, think like a man" by Steve Harvey; produced by Will Packer; Michael Ealy, Jerry Ferrara, Meagan Good, Regina Hall, Kevin Hart, Taraji P. Henson, Terrence J, Jennifer Lewis, Romany Malco, Gary Owen, Gabrielle Union, La La Anthony, Chris Brown, Wendy Williams. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (ca. 122 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Mr. Pip. Written and directed by Andrew Adamson; based on the novel Mister Pip by Lloyd Jones; Hugh Laurie, Xzannjah, Eka Darville, Kerry Fox. [Chatswood, N.S.W.]: Paramount Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (DVD) (111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Silver linings playbook. Directed by David O. Russell; screenplay by David O. Russell; produced by Donna Gigliotti, Bruce Cohen, Jonathan Gordon; Bradley Cooper; Jennifer Lawrence; Robert De Niro; Jacki Weaver; Anupam Kher; Chris Tucker; Julia Stiles; John Ortiz; Paul Herman; Dash Mihok; Shea Whigham; Masanobu Takayanagi, Jay Cassidy, Crispin Struthers, Danny Elfman, Matthew Quick. Beverly Hills, CA: Anchor Bay Entertainment, Weinstein Company, 2012. 1 DVD (122 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

26. Don't trust the b... in Apartment 23: the complete series. Created by Nahnatchka Khan; Krysten Ritter, Dreama Walker, Michael Blaiklock, Eric Andre?, James Van der Beek, Liza Lapira, Ray Ford. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment LLC, Fierce Baby Productions, Hemingson Entertainment, 2013. 4 videodiscs (560 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

27. The Amazing Spider-Man = L'extraordinaire Spider-Man. Directed by Marc Webb; screenplay by James Vanderbilt and Alvin Sargent; based on the comic book created by Stan Lee and Steve Ditko; produced by Laura Ziskin, Avi Arad and Matt Tolmach; Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen, Sally Field. Culver City, Calif.: Columbia Pictures; Marvel Entertainment, Sony Pictures Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (ca. 136 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Cloud atlas. Written for the screen and directed by Lana Wachowski & Tom Tykwer & Andy Wachowski; produced by Grant Hill, Stefan Arndt; based on the novel by David Mitchell; Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, James D'Arcy, Xun Zhou, David Gyasi, Susan Sarandon, Hugh Grant. Burbank, CA: Warner Bros. Entertainment Inc. Burbank, CA: Warner Home Video, [2013]. 1 videodisc (172 min.): DVD video, sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

29. The possession. Directed by Ole Bornedal; written by Juliet Snowden & Stiles White; produced by Sam Raimi, Robert Tapert, J.R. Young; Kyra Sedgwick, Jeffrey Dean Morgan, Jay Brazeau, Natasha Calis. Santa Monica, Calif.: Ghost House Pictures; Lions Gate Films, 2013. 1 videodisc (ca. 92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Dungeons & dragons 3: The book of vile darkness. Directed by Gerry Lively; based on the book published by Wizards of the Coast by Monte Cook and Robert J. Schwalb; produced by Steve Richards and Brian Rudnick; Jack Derges, Eleanor Gecks, Barry Aird, Lex Daniels. [Australia]: Reel DVD [distributor], 2012. 1 videodisc (DVD) (ca. 88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Portlandia: Season two. Created and written by Fred Armisen, Carie Brownstein, Jonathan Krisel; executive producer Lorne Michaels; Fred Armisen, Carrie Brownstein; guest stars include Ed Begley Jr., Jeff Goldblum, Penny Marshall, Jack McBrayer, Edward James Olmos, Tim Robbins, Andy Samberg, Eddie Vedder, Kristen Wiig. Toronto, Ontario: Video Services Corp.: distributed by Broadway Video Enterprises, 2012. 2 videodiscs (ca. 220 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. The perks of being a wallflower. Directed by Stephen Chbosky; screenplay by Stephen Chbosky; based on the novel by Stephen Chbosky; produced by Lianne Halfon, Russell Smith, John Malkovich; executive producers, James Powers, Stephen Chbosky; Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller, Mae Whitman, Kate Walsh, Dylan McDermott, Melanie Lynskey, Nina Dobrev, Johnny Simmons, Joan Cusack, Paul Rudd, Nicholas Braum, Reece Thompson. Santa Monica, California: Summit Entertainment, 2012. 1 videodisc (103 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

33. Prometheus. Directed by Ridley Scott; written by Jon Spaihts and Damon Lindelof; produced by Ridley Scott, David Giler, Walter Hill; Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Charlize Theron. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (124 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Journey 2: The Mysterious Island. Directed by Brad Peyton; screenplay by Brian Gunn & Mark Gunn; based on the novel by Jules Verne; produced by Beau Flynn and Tripp Vinson, Charlotte Huggins; Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzma?n, Kristin Davis. Burbank, CA: Warner Home Video, 2012. 1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. Robot & Frank. Directed by Jake Schreier; screenplay by Christopher Ford; produced by Galt Niederhoffer, Sam Bisbee; produced by Jackie Kelman Bisbee, Lance Acord; Frank Langella, James Marsden, Liv Tyler, Jeremy Strong, Jeremy Sisto, Peter Sarsgaard, Susan Sarandon. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, [2012]. 1 videodisc (approximately 85 min.): DVD video, sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

36. Ruby Sparks: she's out of his mind. Directed by Jonathan Dayton, Valerie Faris; written by Zoe Kazan; produced by Albert Berger, Ron Yerxa; Antonio Banderas, Annette Bening, Chris Messina, Paul Dano, Zoe Kazan, Elliott Gould, Steve Coogan. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (DVD) (104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Paccкaзы. Режиссёр Михаил Сегал; продюсер Анастасия Кавуновская, Андрей Кретов; автор сценария Михаил Сегал; в главных ролях Владислав Лешкевич, Андрей Мерзликин, Дарья Носик, Андрей Петров, Игорь Угольников, Роман Дервоед, Константин Юшкевич. Россия Студия: R.U. Media, 2012. (105 мин.): зв.; цв. [обратно]

38. Liberal arts. Written and directed by Josh Radnor; produced by Jesse Hara et al.; Allison Janney, Elizabeth Reaser, Zac Efron, Richard Jenkins, Josh Radnor, Elizabeth Olsen. New York, NY: IFC Films, 2012. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. Supernatural: The complete seventh season: Disc 4. Repo man. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Jensen Ackles, Jared Padalecki. Burbank, CA: Warner Bros. Television; Warner Home Video, 2012. 6 videodiscs (961 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

40. Supernatural: The complete seventh season: Disc 6. Reading is fundamental. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Jensen Ackles, Jared Padalecki. Burbank, CA: Warner Bros. Television; Warner Home Video, 2012. 6 videodiscs (961 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. Supernatural: The complete eighth season: Disc 1. What's up, Tiger Mommy? Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2013. 6 videodiscs (970 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

42. Supernatural: The complete eighth season: Disc 2. A little slice of Kevin. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver. Burbank, CA: Warner Home Video, 2013. 6 videodiscs (970 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

43. The Simpsons: season 23, episode 17: Them, Robot. Created by Matt Groening; directed by Michael Polcino; written by Michael Price; produced by Larina Jean Adamson; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Film Roman Productions, Gracie Films, 2012. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

44. The cabin in the woods. Directed by Drew Goddard; written by Joss Whedon & Drew Goddard; produced by Joss Whedon; Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchinson, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford. Santa Monica, Calif.: Lionsgate, 2012. 1 videodisc (ca. 95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

45. A Thousand Words. Directed by Brian Robbins; written by Steve Koren; produced by Alain Chabat et al.; Eddie Murphy, Kerry Washington, Cliff Curtis, Clark Duke, Ruby Dee, Allison Janney. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

46. Darksiders II. Directed by Keith Arem; Produced by Jay Fitzloff, Zach Gonzalez, Todd Masten; Michael Wincott, James Cosmo, Keith Szarabajka; Phil Proctor. USA: PCB Productions, Plastic Wax Studios, Vigil Games, 2012. Dolby Digital; DTS (playstation 3 version); sd., col. 7.5 x 5.3 x 0.5 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018