Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2011)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

842. Агенти на съдбата = The Adjustment Bureau (2011)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1385826

Базиран на разказа на Филип К. Дик: Dick, Philip K. Adjustment Team. - In: Orbit Science Fiction, September-October 1954, №4, pp. 81-100.

Показана е "жива" физическа книга с функция на пътеводител. Идеята за "книга на съдбата", в която са записани отредените дни на човека, е ярко пресъздадена чрез използването на новите технологии: книгата на човешката съдба е в дигитален формат и показва променящите се с всеки избор линии на живота на героите.

Агенти на съдбата = The Adjustment Bureau (2011) - 1

Агенти на съдбата = The Adjustment Bureau (2011) - 2

Агенти на съдбата = The Adjustment Bureau (2011) - 3

843. Ангел или Демон = Angel o demonio: сезон 1 (ТВ сериал, 2011)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1728967

История за вечната борба между доброто и злото. Валерия е младo момиче, ангел, което открива истинската си природа и мисията, за която е родена - да се бие срещу силите на злото, които живеят сред нас. С помощта на ангела Натаел и една книга се опитва да избегне изкушенията на злото, за да не се превърне в паднал ангел и да успее да спаси попадналите в беда души. Демоните, водени от старата Дуна, са винаги в действие, причинявайки зло навсякъде. Валерия се изправя срещу тях, но не е лесно, невинаги може да ги разпознае, макар че са близо до нея.

Ангел или Демон = Angel o demonio: сезон 1 (ТВ сериал, 2011)

844. Ангелите на Чарли = Charlie's Angels (ТВ сериал, 2011)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1760943

Ангелите на Чарли = Charlie's Angels (ТВ сериал, 2011)

845. Ане Франк - цялата история = Anne Frank: The Whole Story (2001)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0246430

Базиран на: Франк, Ане. Дневникът на Ане Франк. Прев. Емилия Манолова, Храбър Будинов. София: Skyprint, 2011. 296 с. (ориг. Frank, Anne. Anne Frank The Diary of a Young Girl. Garden City, N.Y.: Doubleday, 1952. 285 p.; Frank, Anne. Het achterhuis: dagboekbrieven 12 Juni 1942 - 1 August 1944. Amsterdam: Contact, 1947. 222 S.)

Телевизионен портрет на най-популярната личност, която води дневник на Холокоста - загиналата в концентрационен лагер и мечтаеща да стане авторка на книги Ане Франк (1929-1945).

Може да се гледа паралелно с "Дневникът на Ане Франк" (1959) и "Крадецът на книги" (2013).

Ане Франк - цялата история = Anne Frank: The Whole Story (2001) - 1

Ане Франк - цялата история = Anne Frank: The Whole Story (2001) - 2

Ане Франк - цялата история = Anne Frank: The Whole Story (2001) - 3

846. Анонимен = Anonymous (2011)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1521197

Филмът интерпретира хипотеза за действителния автор на произведенията на Уилям Шекспир. Сюжетът се гради около версията, популярна от средата на XIX в., че зад името на Шекспир се крие неговият съвременник Едуард ди Виър - графът на Оксфорд. За да не опетни аристократичната семейна чест, графът не може да подпише пиесите и сонетите си с истинското си име. Аристократът е готов да жертва творческата си гордост и бъдещата си слава, наемайки начинаещия драматург Бен Джонсън, който да представи пиесите за свои. Джонсън - воден от лични опасения, отказва сделката. Така за автор на безсмъртните "Хамлет", "Ромео и Жулиета", "Крал Лир" е представен неграмотният актьор Уил Шекспир. Душевната борба на граф Оксфорд - ясно осъзнаващ силата на думите си и мощта на семейните традиции, е разгледана на фона на политически интриги и яростни борби за власт и влияние в двора на кралица Елизабет I.

Мотивът за анонимния автор ("писател в сянка"): готов да се откаже от творческата си суета в името на нещо по-възвишено - да остави Смисъл и Думи (макар и без личния си подпис под тях); допълнен от мотива за таланта, водещ до лудост, за неконтролируемата сила, която те кара да пишеш, за словото, побеждаващо преходността. Ролята и автентичността на писателя - този, който обира овациите на публиката, и на другия, който всъщност ги заслужава, пораждат множество въпроси сред публиката.

Мотивът за словото и книгите: множеството блестящи послания за могъществото на литературата и силата на думите. Шекспировите пиеси, използвани като своеобразна пропаганда в политическата борба за трона във времето на Елизабет I, изразяват основната мисъл на авторите на филма - че силата на думите е по-голяма от тази на оръжията.

Анонимен = Anonymous (2011) - 1

Анонимен = Anonymous (2011) - 2

Анонимен = Anonymous (2011) - 3

847. Артър = Arthur (2011)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1334512

Младият милиардер Артър Бах е на път да бъде лишен от наследство, когато се влюбва в Наоми - обикновено момиче, неприемливо за негова съпруга според семейството му. Наоми е вдъхновена от Артър да довърши детската си книга, сам възпитан с книги и четене от мъдрата си бавачка г-жа Хъдсън. Книгата на Наоми "MADhattan: Crazy Secret Stories of New York" е публикувана от издателство "Painted Wagon Press", закупено тайно от компанията "Бах".

Артър = Arthur (2011) - 1

Артър = Arthur (2011) - 2

Артър = Arthur (2011) - 3

848. Булката примамка = The Decoy Bride (2011)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1657299

Джеймс Арбър е автор на един-единствен бестселър и от известно време е в творческа криза; носи боксерки с пачи пера за късмет в писането. Предстоящата му сватба с холивудската актриса Лара Тайнър е планирана да се състои далеч от папараците - на същия остров, описан в романа му. Но фоторепортерите следват същата логика и откриват мястото на церемонията. Агентът на кинозвездата наема местното момиче Кейти като фиктивна булка за отвличане на вниманието. Кейти от своя страна също е написала книга - пътеводител за родния си остров Хег, на който се развива действието. Сватбата възпроизвежда сцени от книгата на Джеймс Арбър. Папараците търсят реалната булка по загатнати в книгите места. На финала предстоят обрат в личната съдба на главните герои, второ издание на пътеводителя на Кейти и нова книга на Джеймс.

Булката примамка = The Decoy Bride (2011) - 1

Булката примамка = The Decoy Bride (2011) - 2

Булката примамка = The Decoy Bride (2011) - 3

849. Вещиците от Оз = The Witches of Oz (2011)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1592287

Модерна интерпретация на класическата история от "Магьосникът от Оз". Дороти Гейл е зряла жена и преуспяваща писателка на фентъзи книги за деца. Тя получава покана да отиде в Ню Йорк, за да подпише договор за филмиране на поредицата книги за "Страната на Оз". Много скоро разбира, че историите в нейните книги са базирани на потиснатите й детски спомени и че чудесата на Оз са съвсем реални. Когато злата вещица от Запада се появява, следвана от пълчища същества от мрака, с идея да пороби нашия свят, Дороти трябва да направи всичко възможно, за да я спре.

Вещиците от Оз = The Witches of Oz (2011)

850. Винаги в същия ден = One Day (2011)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1563738

Базиран на: Никълс, Дейвид. Винаги в същия ден: Роман. Прев. Емилия Карастойчева. София: Ера, 2011. 430 с. (ориг. Nicholls, David. One Day. New York: Vintage Books, 2009. 437 p.)

Филмът представя драматична история с неочакван край, проследена няколко години все в един и същ ден. Мотивът за книгата е показан откъм един романтичен ъгъл. Декстър и Ем прекарват заедно нощта на завършването си. Всеки от тях следва своите мечти и работи върху бъдещето си, но се виждат на 15 юли всяка година. Ем е била отлична ученичка, учила е литература в университета, грижи се за своята пишеща машина като за най-ценното. Пише есета, но не е оценена. Работи в закусвалня и като учителка, но мечтае да е писателка. Накрая написва книга с детски приказки. Декстър се изявява в телевизията. След години има дъщеря и като в истинска романтична история й чете именно от книгата на Ем. Историята не е фокусирана върху книгата, но именно романтичната нотка на вечната история за неосъществената писателка е пресъздадена по-различно. Мотивът за медията е свързан главно с образа на Декстър, който е телевизионен водещ, но филмът подсказва, че тази кариера е само до време, а истинското, което остава, са книгите.

Винаги в същия ден = One Day (2011)

851. Високо напрежение = Limitless (2011)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1219289

Базиран на: Glynn, Alan. The Dark Fields. London: Little, Brown, 2001. 341 p.

Историята на неуспешния писател Еди Мора, който се превръща в идеалната своя версия благодарение на свръхсекретното "умно хапче" LSD - NZT. То му позволява да използва 100% от капацитета на мозъка си. На какво би бил способен един писател, за да завърши книгата си в дадения срок? На всичко! В основата на сюжета лежи идеята за хапче, което позволява да се използва целият потенциал на мозъка вместо прословутите 7-10%, но към него се пристрастява. Ролята на книгата във филма е ярко подчертана в два момента. Единият - когато Еди среща своя съседка и като забелязва книга в чантата й, успява да я смае. Вторият е, когато единственото доказателство, останало в апартамента на Еди за случилото се предишната нощ, е книгата, която той успява да напише черно на бяло. Това е дебело подчертаният смисъл на книгата и на писаното слово като документ, който реабилитира спомените и им дава свойствата на реално случили се събития. Краят на филма е година по-късно, когато книгата на Еди е издадена ("Illuminating the Dark Fields" - препратка към романа, на който се основава филмът) и Еди се кандидатира за Сената на САЩ.

Може да се гледа паралелно с "Люси" ("Lucy", 2014) и "Превъзходство" ("Transcendence", 2014).

Високо напрежение = Limitless (2011)

852. Джейн Еър = Jane Eyre (2011)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1229822

Базиран на: Бронте, Шарлот. Джейн Еър: роман. Прев. от англ. Христо Кънев. Пловдив: ИК Хермес, 2013. 528 с. (ориг. Jane Eyre, 1847)

Най-новата екранизация на литературния шедьовър с изискани сцени с четене и книги.

Джейн Еър = Jane Eyre (2011) - 1

Джейн Еър = Jane Eyre (2011) - 2

Джейн Еър = Jane Eyre (2011) - 3

853. Дневник на бъдещето = Mirai Nikki (ТВ сериал, 2011-2012)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2095711

Уеб сайт: http://anidb.net/a8395

Базиран на: Shida, Mirai. Mirai nikki: 2006-2009. Tōkyō: Amēbabukkusushinsha, 2009. 151 p.

Сюжетът се развива около главния герой Юки - затворено момче, което страни от другите деца и води дневник в телефона си. Единственото му друго занимание е да говори с въображаемия си приятел Деус, който е Бог на времето и пространството. Един ден Деус вкарва Юки в ожесточена кървава игра, като дава на още 11 души (освен него) дневници, които предсказват бъдещето (в зависимост от написаното в тях, преди да започне играта) - наградата е мястото на Бога. Главното в сериала (в анимето; има и игрален сериал) е, че тези дневници се самонаписват и помагат на участниците да избегнат смъртта си или да убият друг участник. Който остане последен оцелял, той става и Бог на времето и пространството. Медиен канал тук са смартфоните - те се използват непрекъснато за четене, като в зависимост от действията на притежателя информацията в тях може да се променя.

Дневник на бъдещето = Mirai Nikki (ТВ сериал, 2011-2012)

854. Дневникът на едно пиянде = The Rum Diary (2011)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0376136

Базиран на: Thompson, Hunter S. The Rum Diary. London: Bloomsbury, 1998, 2011. 213 p.

Едноименният роман на Хънтър С. Томпсън е написан още в началото на 60-те, но е публикуван едва през 1998 г. Пол Кемп е странстващ журналист, намиращ се в критична и повратна част от живота си. Изтощен е от Ню Йорк и САЩ под управлението на Айзенхауер и търси спасение в Пуерто Рико, където започва да пише за западналия местен вестник "Звездата на Сан Хуан".

Дневникът на едно пиянде = The Rum Diary (2011) - 1

Дневникът на едно пиянде = The Rum Diary (2011) - 2

855. Досиетата Грим = Grimm (2011-)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1830617

Телевизионен сериал, вдъхновен от класическите приказки на братя Грим. Всеки епизод започва с цитат от приказка, който подготвя сценария за следващия епизод. Според сюжета немските приказки не са били измислици, а предупреждения. Главният герой Ник Бъркхард, детектив в отдел "Убийства", научава, че е потомък на елитна група от ловци с прозвището "Grimms", които искат да предпазят света от свръхестествени същества. Започва да проучва миналото си и установява, че митологията в сборника с приказки всъщност е реалност.

Досиетата Грим = Grimm (2011-)

856. [Единадесет - единадесет - единадесет] 11-11-11 (11.11.2011)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1712159

Провеждайки собствено разследване, писател открива, че загадъчна смърт е дело на черната секта "11-11-11". Нима древните писания са лъгали? Информацията за събитията е зашифрована в молитвените книги на различни религии по света. Ще разбере, че 11.11.11 е предупреждение. "11-11-11" е филм не само за това, какво ще се случи на 11.11.11, а и за жестокото изпитание пред един писател, загубил в нелеп инцидент семейството си именно в 11:11 ч., който попада в обсебващия кръг на числото 11. Всичко е измислено така добре, за да може Джозеф, който не е вярващ, да се върне при брат си и баща си, за да разбере мистичната тайна, скрита в молитвените книги на брат му проповедник. Написаното в книгите определя пътя на героите във филмите. Успеят ли да разчетат кода, успяват и в начинанията си.

[Единадесет - единадесет - единадесет] 11-11-11 (11.11.2011) - 1

[Единадесет - единадесет - единадесет] 11-11-11 (11.11.2011) - 2

857. Животът е роман = A Novel Romance (2011)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1535102

Начинаещият 40-годишен писател Нейт Шепърд от години иска да напише роман, но все отлага. Случайното му запознанство с красивата Джени Спаркс в нюйоркско заведение открива шансовете му за издаване на завършения ръкопис.

Животът е роман = A Novel Romance (2011)

858. Зад стените = Derriere les murs = Behind the Walls (2011)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1642194

През 1922 г. на една млада писателка от Централна Франция й липсва вдъхновение и е изпратена от издателя си в провинцията, за да пише новата си книга. След като открива зазидана стая в наетата къща, Сюзън започва да пише учудващо бързо.

Може да се гледа паралелно с филма "Сиянието" (1980).

Зад стените = Derriere les murs = Behind the Walls (2011) - 1

Зад стените = Derriere les murs = Behind the Walls (2011) - 2

Зад стените = Derriere les murs = Behind the Walls (2011) - 3

859. Игра на тронове = Game of Thrones (ТВ сериал, 2011-)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0944947

Уеб сайт: http://www.hbo.com/game-of-thrones

Базиран на: Мартин, Джордж Р. Р. Игра на тронове. Прев. [от англ.] Валери Русинов. София: Бард, 2001. 704 с. Романът е кн. 1 от "Песен за огън и лед". (ориг. Martin, George R. R. A Game of Thrones. Bk. 1. New York: Bantam Books, 1996. 694 p.)

Сериалът е хроника на сложните династични борби за контрол над Железния трон в измислен свят, който напомня за Европейското средновековие с неговите замъци и рицарски турнири. Засягат се въпроси на политиката, религията, Гражданската война, положението на жените в обществото и др. Специално за екранизацията са разработени няколко изкуствени езици, включително езикът на дотраките. Книги, които се появяват или се споменават в сериала:

1) "Родословие и история на великите домове на Седемте кралства" - която описва детайлно представителите на клановете и техните наследници и включва илюстрации с гербовете им. Неин автор е майстер Малеон (източник HBO Viewer's Guide). Лорд Джон Арин заел тази книга от Великия майстер Пицел в деня на смъртта си. След като лорд Едард Старк узнава за това, също пожелава да я прочете.

2) "Животът на четиримата крале" е историческа книга, в която се разказва за живота на крале от династията Таргариен. Приема се, че всеки добър владетел трябва да я прочете. Неин автор е майстер Кает. Един екземпляр от "Животът на четиримата крале" Тирион Ланистър подарява на своя племенник Джофри Баратеон на сватбата му. Джофри вежливо благодари, но после разсича книгата с меча си, наречен Плачът на вдовицата (сезон 4, епизод 4 "Лъв и роза"). По това време във Вестерос от тази книга е имало само четири екземпляра. В романите от серията "Песен за огън и лед" е разказано много подробно за това.

3) "Книгата на братята" ("The Book of Brothers") или "Бялата книга" ("The White Book") - в която се записват подвизите на всички от Кралската гвардия. Книгата се пази в Бялата кула на Червения замък - там, където са и покоите на братята, и залата, в която провеждат съвещанията си. Задължение на командващия лорд е да допълва книгата с необходимата информация. В сезон 4, епизод 1 ("Двата меча") крал Джофри Баратеон разглежда "Книгата на братята" и се спира на страниците, посветени на сър Артър Дейн и сър Дънкан Високия. Кралят забелязва, че на неговия чичо Джайм Ланистър е посветена само една страница, което е твърде малко в сравнение с тези за великите рицари и подвизите им (сезон 4, епизод 1 "Двата меча"). Когато по-късно книгата попада в ръцете и на Бриена Тарт, тя също забелязва, че за Джайм е писано много малко (сезон 4, епизод 4 "Вярна клетва"). В романите на Джордж Р. Р. Мартин "Книгата на братята" е с височина два фута, ширина половин фут и с хиляда страници, но в сериала е значително по-малка. Текстът и рисунките са създадени ръчно от дизайнерката Мишел Еатон.

Игра на тронове = Game of Thrones (ТВ сериал, 2011-) - 1

Игра на тронове = Game of Thrones (ТВ сериал, 2011-) - 2

Игра на тронове = Game of Thrones (ТВ сериал, 2011-) - 3

860. Изпуснати думи = Lost Words (2011)19

Уеб сайт: https://sites.google.com/site/vremezaztvanaprizraci/filmi/-izpusnati-dumi

Базиран на: Елин Пелин. Изпусната дума: [разказ]. - В:  Елин Пелин. Съчинения в пет тома:  Т. 2, Нане Стоичковата върба: повести, разкази, очерци. София: Захарий Стоянов, 2009. 423 с.

В центъра на сюжета е любовна история между потънал в сивото ежедневие лекар и жена, в чийто живот преди години той е оставил дълбока следа.

Изпуснати думи = Lost Words (2011)

861. Имало едно време = Once Upon a Time (ТВ сериал, 2011-)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1843230

Ема Суон знае как да се грижи за себе си. Тя е 28-годишна и сама, откакто е била изоставена като бебе. Но когато я намира Хенри - синът, когото е дала за осиновяване преди години, всичко се променя. Сега Хенри е на 10 години и се нуждае отчаяно от помощта на Ема. Той вярва, че тя идва от паралелен свят и че е изчезналата дъщеря на Снежанка и Чаровния принц. Според неговата книга с приказки те са я отпратили, за да я предпазят от проклятието на Злата кралица, която е държала героите от приказния свят вкаменени във времето, и ги е пренесла в нашия съвременен свят.

Книгата във филма: Сериалът е с изключително интересна постройка върху приказки (както при филма "Братя Грим") и това го прави книга/медия. Всеки епизод е за определена история от детските приказки, преразказани по различен начин, но все пак с еднакъв смисъл. Отделно във всеки епизод се показва книжката с приказки за малкото момче и по нея се разказват истории за истински и измислени герои. Целият сериал е композиран върху основата на палимпсеста - нещо вече познато, но променено с времето.

Имало едно време = Once Upon a Time (ТВ сериал, 2011-) - 1

Имало едно време = Once Upon a Time (ТВ сериал, 2011-) - 2

Имало едно време = Once Upon a Time (ТВ сериал, 2011-) - 3

862. Истинска приказка = Реальная сказка (2011)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2093218

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/471573

История, в която приказни герои се появяват в реалния свят, а хора се скриват в страниците на книгите. Малката Олеся намира стара книга с приказки. След като я прочита, изчезва. Оказва се, че Кашчей Безсмъртни я е отвлякъл, като преди това й е поръчал да откъсне страниците в приказката, на които се описва как може да бъде унищожен. Но не е отчел факта, че Олеся е успяла да прочете цялата книга. Нейният брат Саша търси начин да я спаси с помощта на новите си приятели, излезли от книгата - Иван Глупака и жена му Василиса Премъдра.

Истинска приказка = Реальная сказка (2011) - 1

Истинска приказка = Реальная сказка (2011) - 2

Истинска приказка = Реальная сказка (2011) - 3

863. Книга на драконите = Book of Dragons (2011)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2113625

Базиран на: Коуел, Кресида. Как да си дресираш дракон. Ил. Кресида Коуел; Прев. Мария Донева. София: ИК Колибри, 2010. 227 с. (ориг. Cowell, Cressida. How to Train Your Dragon. London: Hodder Children's, 2003. 221 p.)

Книгата на драконите е сборник с легенди за летящи огнедишащи змейове и уникално учебно пособие, което съдържа описание на всички видове дракони. Интересно и забавно е представено как викингът на остров Бърк пръв се интересува от класификацията на драконите и полага началото на първата книга за дракони. По този начин следващите поколения викинги са опознавали своите врагове - огнените рептилии. Сега Хълцук и неговите приятели разкриват тайните на нови, невиждани дракони, дописват книгата и я превръщат в Енциклопедия за драконите.

Книга на драконите = Book of Dragons (2011) - 1

Книга на драконите = Book of Dragons (2011) - 2

Книга на драконите = Book of Dragons (2011) - 3

864. Книгата на любовта = Ljubav prema knjigama: Prica o Sarajevu = The Love of Books: A Sarajevo Story (2011)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1995465

Вълнуваща история за това, как ценители на книгата спасяват библиотеката на Гази Хюсрев бей (англ. Gazi Husrav-Beg) от унищожение по време на обсадата на Сараево. В разкъсваната от войната Босна през 1992 г. градът е обсаден и опожарен. Предмети на изкуството се губят в пламъците. Само една библиотека остава. На фона на куршуми и бомби група любители на книгата рискуват живота си, за да спасят над 10 000 незаменими ислямски ръкописи. Това е филм за важността на книгите, за това, че библиотеките са сърцето на нашата културна идентичност, хранилища за история и памет. Филмът разкрива прекрасната колекция от ислямски книги и ръкописи - не само най-голямата в Босна и Херцеговина, но и със световно значение. Основана през 1537 г., библиотеката съдържа повече от 80 000 книги, периодични издания и ръкописи, много от които са най-добрите от рода си в света и трябва да се запазят на всяка цена.

Книгата на любовта = Ljubav prema knjigama: Prica o Sarajevu = The Love of Books: A Sarajevo Story (2011) - 1

Книгата на любовта = Ljubav prema knjigama: Prica o Sarajevu = The Love of Books: A Sarajevo Story (2011) - 2

865. Коледна размяна = Trading Christmas (2011)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2008491

Базиран на: Macomber, Debbie. Trading Christmas. New York: Doubleday, 2004. 286 p.

Навръх Коледа писателят Чарлз Джонсън е притиснат от сроковете за новата си книга. За да я завърши навреме, се усамотява в провинциална къща, като временно я разменя за удобния си бостънски апартамент с Емили Спрингър - самотна майка, която от своя страна иска да изненада дъщеря си за празниците в града. Уединението на писателя е нарушено от Фейт, организатор на обреди и най-добра приятелка на Емили.

Мотивът за създаването на книга: представено е като творчески акт, но по задължение. Когато авторът е вече утвърден и търсен от читателите, е притискан от издателя да пише още книги. Точно в такъв момент обаче Джонсън е изпаднал в творческа криза и отива да търси вдъхновение на по-спокойно място. Чарлз използва своя лаптоп (осигурява мобилност, спестява много време и усилия), за да пише и след като приключи някоя от главите, я разпечатва на принтера - още една улесняваща писателския процес технология.

Темата за обратната връзка с читателите и значението й за самия автор: Чарлз пише за широката публика и целта му е да създаде творба, която да се хареса на максимум читатели. Тук се намесва и Фейт, която без негово знание прочита няколко от отпечатаните глави. Тя решава да му даде съвет, който обаче е посрещнат враждебно. Чарлз грабва листите с налепените по тях забележки и отива в стаята си. Там решава все пак да ги прочете и осъзнава, че е имала право. След като се съобразява с препоръките на Фейт, Чарлз успява да завърши романа си, а в нея той открива нещо повече от коректив и съветник.

Коледна размяна = Trading Christmas (2011) - 1

Коледна размяна = Trading Christmas (2011) - 2

866. Къщата на сенките = Dream House (2011)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1462041

Преуспелият издател Уил Ейтентън напуска работата си в Ню Йорк, за да се премести със съпругата си Либи и двете им дъщери в малко тихо градче в Нова Англия. Докато се приспособяват към новия си начин на живот, те откриват, че в прекрасния им дом са били убити майка и нейните деца.

Къщата на сенките = Dream House (2011)

867. Младите възрастни = Young Аdults (2011)26

http://www.imdb.com/title/tt1625346

Мейвис Гери е "писател под наем" на поредицата популярни young adult романи "Waverly Prep" ("Уейвъри Преп"). В творческа криза, разочарована от връзките си с мъжете, злоупотребяваща с алкохола и като цяло недоволна от живота, тя решава да се завърне в родния си град. Междувременно ще трябва да издържи и на натиска от издателя си да завърши последната книга от поредицата, защото сериалът, вдъхновил създаването на романите, приключва. Признава пред ученическата си любов Бъди Слейд, който вече е създал щастливо семейство с малко дете, че е работила като "писател в сянка" и името й не фигурира на кориците на книгите. Когато Бъди Слейд я моли да му даде автограф върху екземпляр от "Waverly Prep", греши заглавието, назовавайки го "Waverly Place" ("Уейвърли Плейс"). Това е лапсус, вероятно поради сходството със заглавието на детския сериал на Disney Channel "Wizards of Waverly Place" ("Магьосникът от "Уейвърли Плейс", 2007-2012). Въпреки че темата за наемните писатели впоследствие остава на заден план, тя дава яснота за характера на главната героиня. Мейвис Грейс показва разочарованието си от практиката да бъде "литературен роб", когато се конфронтира с продавача в книжарницата (00:40:30-00:41:45) при желанието си да подписва книгите, които тя е написала. Официалният плакат на филма е оформен като корица на книга.

Цитат от разговора между писателката и продавача в книжарницата (00:41:11-00:41:34):

- Да подпиша ли екземпляр и за магазина?
- Не, благодаря.
- Мога да подпиша колкото искате, това вдига цената.
- Да, но когато е подписана, не може да я върнем на издателя.
- Защо искате да я връщате?
- Няма да я продадем. Сериалът приключи.

Младите възрастни = Young Аdults (2011) - 1

Младите възрастни = Young Аdults (2011) - 2

Младите възрастни = Young Аdults (2011) - 3

868. Моят бъдещ приятел = My Future Boyfriend (2011)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1747924

Книга, намерена в далечното бъдеще, е първата хартиена книга, която е открита запазена. Заглавието й е "Забранена любов" (любовен роман) с автор Елизабет Барет. В нея любопитният учен P-A-X-497/341 (известен още като Pax) намира много непознати думи, като "последен", "страст", "любов", "секс". Живеейки в добре подредено, но без любов бъдеще след 2000 години, той се връща назад във времето към 2011 г., за да задоволи любопитството си: "ако говоря с жената, написала тази книга, тя ще ми обясни". Рах има 48 часа, за да разбере какво е любовта. В миналото той "среща" писателката Елизабет Барет и се влюбва в нея: "Когато прочетох книгата ти, открих, че има някои неща, които нямаме през 32. век". Книгата е медиатор между миналото и бъдещето и начин за предаване във времето на послания за отдавна забравени неща и човешки стойности. Тя е символ на духовното, непреходното, ценностното, което е в състояние да победи дори и времето.

Моят бъдещ приятел = My Future Boyfriend (2011) - 1

Моят бъдещ приятел = My Future Boyfriend (2011) - 2

Моят бъдещ приятел = My Future Boyfriend (2011) - 3

869. Моята седмица с Мерилин = My Week with Marilyn (2011)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1655420

Базиран на дневника на Колин Кларк: Clark, Colin. My Week with Marilyn. London: HarperCollins, 2000. 192, [8] p.

Мерилин Монро е в Англия за снимките на нов филм. Асистент-режисьорът Колин я води в Кралската библиотека, където кръстникът му е кралски библиотекар.

Моята седмица с Мерилин = My Week with Marilyn (2011) - 1

Моята седмица с Мерилин = My Week with Marilyn (2011) - 2

870. Мъртъв космос: Последици = Dead Space: Aftermath (2011)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1711366

През 2509 г. Земята е загубила връзка с двата комически кораба и с Айзък Кларк. Артефактът - каменен обелиск от неунищожим материал (наричан Маркера), с кодирано върховно познание, е разрушен и оставен на планетата. Сега на кораба е само къс от него - конусообразен фрагмент.

Мъртъв космос: Последици = Dead Space: Aftermath (2011) - 1

Мъртъв космос: Последици = Dead Space: Aftermath (2011) - 2

871. Най-великата първа любов на света = Sekai-Ichi Hatsukoi: Onodera Ritsu no Baai = The World's Greatest First Love: Onodera Ritsu's Affair (2011)30

Официален сайт: http://sekai-ichi.jp

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=12218

Японското аниме в жанра шонен ай представя работния процес в манга отдела на издателската къща "Марукава". Паралелно се проследяват създаването и публикуването на книги-манга и личните взаимоотношения на творците в отделите. Главни действащи лица са три тандема, свързани с издателската професия. Основната двойка са главният редактор на отдела Такано Масамуне и най-новият член - Онодера Рицу. Въпреки че новопостъпилият редактор Онодера е фрустриран от напускането на издателството на баща си, профилирано в художествена литература, с течение на времето открива интересното и необикновеното в света на шоджо мангата (манга за момичета). Като нов в екипа, той трябва да научи всичко за този тип книги, за написването, редактирането, отпечатването и разпространението им. Чрез него зрителят навлиза в света на издателския цикъл и се запознава стъпка по стъпка със съпътстващите процеси при публикуване на периодични издания. Двата сезона на сериала проследяват професионалното развитие на Онодера, който учи последователно за доброто редактиране на мангата, за воденето на преговори с печатници, за преследването на крайни срокове и за създаването на надеждни издателски планове. Друг герой е Чихару Йошикава - един от най-продаваните автори на шоджо манга. Неговата история показва пътя на твореца, който трябва да създаде нещо ново и интересно и в същото време да се съобразява с ограниченията на времето. Представени са и екипът му от сътрудници, които му помагат да завърши идеите си в определения срок, и редакторите, които се грижат за него и го насочват. Развити са принципите на връзката издателство - автор и на екипната работа между звената при създаването на една книга. Представител на звеното книгоразпространение е Юкина - момче, което работи в книжарница. Неговият образ завършва веригата на книгоиздаването и изобразява пряката връзка с клиента в зоната, където изданията вече са напуснали печатницата. Самият той е фен на мангите, което го причислява и към общността от читателите. Отношенията на трите двойки в сериала се раждат и благодарение на книгите. Книгите са обект на споделен интерес, медиатор и движеща сила за развитието на характерите. Целият сериал представя процеси и дейности, които протичат скрити от читателския поглед, но са с огромно значение за традиционното книгоиздаване.

Най-великата първа любов на света = Sekai-Ichi Hatsukoi: Onodera Ritsu no Baai = The World's Greatest First Love: Onodera Ritsu's Affair (2011) - 1

Най-великата първа любов на света = Sekai-Ichi Hatsukoi: Onodera Ritsu no Baai = The World's Greatest First Love: Onodera Ritsu's Affair (2011) - 2

Най-великата първа любов на света = Sekai-Ichi Hatsukoi: Onodera Ritsu no Baai = The World's Greatest First Love: Onodera Ritsu's Affair (2011) - 3

872. Паранормална активност 3 = Paranormal Activity 3 (2011)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1778304

Темата на разговора е книги, заемани от библиотеката:

http://www.youtube.com/watch?v=a5v867OFgjI

Паранормална активност 3 = Paranormal Activity 3 (2011)

873. Перфектно чувство = Perfect Sense (2011)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1439572

Любовна история, разгръщаща се в предапокалиптичен свят, чиито жители постепенно губят сетивните си възприятия заради вирус. Първо губят обонянието си, с това и всички спомени, които са захранвали ума и емоциите им, забравят миризмите. След това от човешкия ген се "изтрива" вкусът. Хората започват да ядат всяка храна, което видят, изпитват неистов глад към нея, а после нямат усещане за вкуса й. После губят слуха си и светът става мълчалив. Основното послание на филма е, че едва след загубата на дадено сетиво човек осъзнава стойността му. След като са загубили обонянието, вкуса и слуха, хората разбират кое е действително важното в живота. Съсредоточават се върху все още функциониращите си сетива, опитват се да запомнят всичко. Последният удар е върху зрението. Настъпва тъмнината и тогава триумфира тактилното усещане - това, че можеш да докоснеш някого и да го усетиш. След загубата на четирите сетива само сензорното усещане е причината, заради която си заслужава да се живее.

Перфектно чувство = Perfect Sense (2011)

874. Писък 4 = Scream 4 (2011)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1262416

Сюжетът се развива 10 години след случилото се в третата част. Сидни Прескът се е превърнала в изключително успешна писателка след публикуването на книгата си "Out of the Darkness", която разказва за нейния живот. Когато от издателството убеждават Сидни да се завърне в градчето Уудсбъро, за да рекламира книгата си, тя заминава с нежелание, придружена от своята издателка. Там тя се среща с братовчедка си Джил и някои стари познати, които я карат да забрави за ужасните неща, които са се случили в градчето. Радостта обаче бързо преминава в отчаяна борба за оцеляване, когато убиецът с призрачната маска се завръща отново в Уудсбъро.

Писък 4 = Scream 4 (2011)

875. По приятелски = Friends with Benefits (2011)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1632708

Филмът показва мотива за книгата в шеговит аспект. Това е романтична комедия, в която двама приятели - Дилан и Джейми, си обещават да правят секс без обвързване. В крайна сметка обаче се влюбват силно един в друг. Образът на книгата се появява в сцената, когато си обещават да правят секс без емоционална обвързаност. Те се заклеват един пред друг, като дори слагат ръка върху Библията. Тази Библия обаче не е в типичния хартиен вид, а е Bible.app, т.е. приложениe на iPad-a на Джейми. Получава се забавна сцена, в която тържествена роля има Книгата на книгите, но преобразена в дигитален формат.

По приятелски = Friends with Benefits (2011)

876. Под прикритие = Pod prikritie = Undercover (ТВ сериал, 2011-2014)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1909015

Уеб сайт: http://www.podprikritie.bg

Историята на една престъпна действителност и политическите условия за нея. Сюжетът е посветен и на опитите на малкото останали честни полицаи да раздават справедливост.

Мотивът за книгата: Освен "екшъна" в престъпния свят сериалът разкрива и драмата на човешките отношения, и връзката с духовното, което всеки носи в себе си. Тук се появява и мотивът за книгата медия в сериала (Куката започва да носи със себе си малък печатен молитвеник). На пръв поглед може да се говори за посредничество между героя и Бог, което е повърхностното внушение, но всъщност този елемент дълбочинно носи посланието: човек продължава да се обръща към онова, което е посредник между него и душата му, когато е разтърсен из основи, а няма по-силно от книгата в такъв момент. Такива книги посредници не дават отговори, а задават въпроси. Текстът на книгата е църковен - друг символ на медията във веригата "човек - институция - религия - дух", познат, откакто съществува цивилизованият свят, а може би и преди това. Този молитвеник присъства в ключови моменти и въпреки че често остава незабелязан, остава емблема на връзката със себе си. Той е незаменим посредник, когато човек не намира онова, което очаква да види. В сериала мотивът за книгата като медия е застъпен неведнъж и косвено: всяка власт използва книгата за агитация и я превръща в сила, посредничейки си с нея (сезон 3, епизод 2, 00:13:16-00:14:08).

877. Полунощ в Париж = Midnight in Paris (2011)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1605783

Нетрадиционен подход на Уди Алън към романтичната комедия. В центъра са историята на писател, влюбен в Париж, и причините за тези силни чувства - историята на френското изкуство. Главният герой Гил е писател, който пише първата си книга, но не му върви и той търси стимул в града на любовта. Разхождайки се из местата, където любимите му автори някога са живели в "безкраен празник", се случва нещо магическо - Гил се връща десетилетия назад във времето, където се среща с някои от своите идоли - Хемингуей, Фицджералд, Елиът, Пикасо, Дали и др. Леко фантастичният характер на филма пресъздава ефекта на прочетена книга с връщане назад към миналото. Младият писател проверява фактите за тяхното съществуване посредством книгите. В резултат от това пътуване във времето Гил получава импулс за писане. Един от инструментите за развитието на събитията в историята и същевременно поглед към миналото е един дневник, който показва основната функция на книгата във филма - като медиатор между минало и настояще, като документ за това, какво се е случило, като доказателство за дадено събитие, чувство, личност. Дневникът като писано слово и съответно като книга се явява прозорец към миналото и огледало, в което миналото се оглежда и открива бъдещето, а настоящето се оглежда и вижда миналото. Отворената книга-прозорец е медиаторът между двата свята, мост между времената, епохите, хората, между живите и мъртвите и символ на победата над тленното. Книгата е и мотив, обект, повод за романтични преживявания.

Полунощ в Париж = Midnight in Paris (2011) - 1

Полунощ в Париж = Midnight in Paris (2011) - 2

Полунощ в Париж = Midnight in Paris (2011) - 2

878. Правилата на маскарада = Правила маскарада (ТВ сериал, 2011)37

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/596029

Известната телевизионна водеща и писателка Ана Дружинина има всичко - звездна кариера, любящ мъж, очарователна дъщеря и верни приятели. Телевизионната й програма "Правилата на маскарада" е с висок рейтинг. Снимките на щастливото й семейство са по обложките на списанията. Но всичко рухва заради една неточна дума в ефир. Дълго време не обръща внимание на анонимни заплахи и странни послания. Накрая над студиото е извършено нападение и е унищожен макетът на новата й книга за събития от 1998 г., за която тя е споменала в ефир. Скоро събитията започват да придобиват зловещ размах. Интерес предизвиква и приятелката на Ана - креативният фотограф Олга, която илюстрира предстоящата книга на Ана и снима фотосесии на звездното семейство за модни лайфстайл списания.

879. Предсказание за края на света = Doomsday Prophecy (2011)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1641831

Писателят на пророчески бестселъри Рупърт Крейн ("съвременния Нострадамус") се е сдобил с жезъл, даващ му способността да получава видения за бъдещето. Крейн се свързва с издателство, готово да издаде новата му книга, и изисква коректорът Ерик Фокс да дойде и да вземе ръкописа лично. Когато Фокс пристига, намира писателя мъртъв и при докосване на жезъла сам той получава видения за края на света. По стечение на обстоятелствата се среща с археоложката Брук Келвин и двамата се оказват в надпревара с времето и с правителствена агенция, стремяща се да се домогне до жезъла. Всичко започва от Черно море, България.

Откъс от филма: Някъде в Северна България. Черно море е изчезнало в земните недра...

http://www.youtube.com/watch?v=JSXud2rIcqo&feature=player_embedded#!

http://www.youtube.com/watch?v=xVzZX9oLelQ

Предсказание за края на света = Doomsday Prophecy (2011)

880. Приказки за лека нощ = Les contes de la nuit = Tales of the Night (2011)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1828229

Анимационен триизмерен филм - колаж от шест различни истории, протичащи в различни времена на човечеството. Но хората винаги са едни и същи, с еднакви мисли, постъпки, чувства и грешки.

Приказки за лека нощ = Les contes de la nuit = Tales of the Night (2011)

881. Проклятието Валдемар 2 = La herencia Valdemar 2: La Sombra Prohibida = The Forbidden Shadow (2011)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1727800

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд Филипс. Некрономикон. Състав. и прев. Адриан Лазаровски. София: Enthusiast, 2012. 392 с. (ориг. Alhazred, Abdul and H. P. Lovecraft. Necronomicon. London: Heinemann, 1938; Lovecraft, H. P. A history of the Necronomicon: being a short, but complete outline of the history of this book, its author, its various translations and editions from the time of the writing (A.D. 730) of the Necronomicon to the present day (1927). Oakman, Ala.: Rebel Press, 1938. 6 p.)

В сюжета немаловажна роля играе легендарната Книга на мъртвите "Некрономикон".

Проклятието Валдемар 2 = La herencia Valdemar 2: La Sombra Prohibida = The Forbidden Shadow (2011)

882. Пълна промяна = Fixing Pete (2011)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1737586

Популярен спортен колумнист във в-к "Лос Анджелис пост" е автор на книга за бейзбол, на която предстои премиера. Ашли е модна журналистка в същия вестник и отговаря за пълната промяна на хора за телевизионно шоу. Главната редакторка й предлага работа като редактор на нова притурка за мода към вестника, но при условие, че направи пълна промяна на журналиста от спортния отдел. Въпросният обект е Пийт Камдън - недодялан и шумен човек, твърде доволен от мърлявия си момчешки образ и забавляващ стил на живот. Въпреки че Пийт не е ентусиазиран да участва в проекта, шефът му също настоява за смяна на имиджа, което ще бъде полезно за продажбите на книгата. Принуден е да позволи на Ашли да го преобрази до стартирането на книгата му, в противен случай е предупреден, че няма да правят турне за премиерата.

Пълна промяна = Fixing Pete (2011) - 1

Пълна промяна = Fixing Pete (2011) - 2

Пълна промяна = Fixing Pete (2011) - 3

883. Пътят на воина = Warrior Baek Dong Soo (2011)42

Официален сайт: http://tv.sbs.co.kr/baekdongsoo

Wiki D-addicts: http://wiki.d-addicts.com/Warrior_Baek_Dong_Soo

Татуиран писмен текст върху тялото на една от героините е съществен акцент в драмата за живота на воина Донг Су, който е реална историческа фигура. И макар голяма част от събитията да са плод на фантазията на сценаристите, сред малкото реалистични моменти е частта, свързана с татуировката, а именно опазването на изключително ценна книга. Семейството на Йо Джи Сън пази от столетия уникална военна книга. Нейното съдържание с подробната карта могат да помогнат на Чосон да нападне китайската династия Цин и да има предимство дори с по-малка на брой войска. Притиснат от врага, бащата на Джи Сън е принуден да унищожи книгата. Преди това той я пренася върху тялото на дъщеря си, превръщайки я в най-ценната военна книга през онази епоха и същевременно поставяйки живота й в постоянна опасност.

Пътят на воина = Warrior Baek Dong Soo (2011)

884. Рижик в Огледалното царство = Рыжик в Зазеркалье = Rijik v Zazerkale (2011)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2235713

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/501894

12-годишната червенокоса Рижик се изправя срещу злия стар магьосник Мортис с помощта на книгите. Магьосникът е покрил всички огледала в приказното царство Недалия и никой не може да види себе си. Недоволен от постигнатото, опитва да проникне от приказния свят в реалността и да я завладее. Показан е и образът на библиотекаря Василиев, който помага на Рижик.

Рижик в Огледалното царство = Рыжик в Зазеркалье = Rijik v Zazerkale (2011) - 1

Рижик в Огледалното царство = Рыжик в Зазеркалье = Rijik v Zazerkale (2011) - 2

Рижик в Огледалното царство = Рыжик в Зазеркалье = Rijik v Zazerkale (2011) - 3

885. Рио = Rio (2011)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1436562

Официален сайт: http://www.riomovies.com

Линда, притежателката на единствения оцелял индивид от породата папагали синьо макао, е собственичка на книжарница. Папагалът Блу има любимо място за закуска - витрината на книжарницата. Всъщност той е много умен, чете много, но не може да лети и това е повод за подигравки от съгражданите на Линда. Събрал е цял куп книги за аеронавтика, но това не му помага, защото не съществува книга, която да обясни на една птица техниката на летенето. Когато започва първите си опити за летене върху импровизирана писта на книжарския плот, папагалът чете книга за основите на летенето "Flight Fundamental" на авторите Лудвиг и Трубецкой (Ludwig & Troubetzkoy). Това са истинските фамилии на двама от четиримата програмисти на компанията производител на филма - Blue Sky Studios.

Рио = Rio (2011) - 1

Рио = Rio (2011) - 2

Рио = Rio (2011) - 3

886. Свръхестествено: Като девственица = Supernatural: сезон 6, епизод 12: Like a Virgin (4.02.2011)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1627709

В центъра на този епизод е древна книга наръчник от ХІV век, наречена Dragons' Purgatory Book, написана на латински език и направена от човешка кожа. Книгата служи за отваряне на вратата на Чистилището. Притежават я два дракона в човешки вид и използват страници от нея с изписано заклинание, чрез което да изведат от Чистилището "Майката на всичко".

Свръхестествено: Като девственица = Supernatural: сезон 6, епизод 12: Like a Virgin (4.02.2011) - 1

Свръхестествено: Като девственица = Supernatural: сезон 6, епизод 12: Like a Virgin (4.02.2011) - 2

Свръхестествено: Като девственица = Supernatural: сезон 6, епизод 12: Like a Virgin (4.02.2011) - 3

887. Сезонът на вещиците = Season of the Witch (2011)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0479997

През XIV век чумата е завладяла Европа. По това време вещиците са преследвани и осъждани на смърт. След като бъдат убити, трябва задължително да им се прочетат определени слова от "Книгата на Соломон", за да не се съживят. В средновековен манастир се пази книгата със заклинания за изгонване на демона от млада жена, причинила чумата в Европа. Избавлението от чумата, която се разпространява светкавично и взема хиляди жертви, идва едва когато рицарите прочитат заклинанието в "Книгата на Соломон". Абатството е богато с хилядите си книги. Всяка книга се изработва и пише на ръка, което отнема години. Търсейки укритие от могъщия демон, рицарите откриват, че монасите тайно са се опитвали да създадат ръчно преписани копия на книгата, за да може заклинанията в нея да оцелеят. В епична битка рицарите и отецът губят живота си, но демонът е унищожен и едно момиче е спасено. А книгата остава запазена за бъдещите поколения, за да не бъдат тормозени отново от злия демон.

Мотивите за книгата и четенето: Книгата е основен двигател за развитие на сюжета. Пътуването на героите е именно заради нея. Впоследствие се оказва и че текстовете в книгата са единственото оръжие, което хората имат срещу развилнелия се демон. Силата на словото е основна нишка в сюжета и точно чрез четене на магическите заклинания героите успяват да победят демона. Книгата е представена като единствената преграда между доброто и злото и последна надежда на човечеството. Запазването на текста в книгата за поколенията има първостепенно значение. Една от основните причини за възникване на писмеността е, че книгите могат с изключителна точност да пренасят информация във времето и пространството. Именно това е необходимо и за героите във филма. Затова монасите от Северак преписват книгата много пъти, за да има много и точни копия. Така демонът ще може да бъде побеждаван от хората независимо от времето и мястото, в което той се появи. Проблемите на читателя във филма са свързани с безсилието на човека пред злата магия. Книгата е единствената по-мощна от злото сила и читателят е длъжен да спази точно определения ритуал на четене на заклинанието, за да спаси себе си и всички останали, както и да запази книгата за следващите поколения и за изпитанията, които им предстоят.

Изказване на дизайнера на продукцията Ханиш: "Когато започнахме да правим библиотеката, имахме нужда от огромно помещение, което да стане арена на предстоящата битка. Трябваше да има ниши и тайни кътчета, в които човек да се скрие. Затова ни трябваха много рафтове и книги, които да ги запълнят. Мисля, че направихме над четири хиляди книги. 15 души работиха денонощно в продължение на месец по изработката на истински книги от кожа и хартия, а после и фалшиви от фибростъкло. Всички те трябваше да бъдат оцветени и покрити с прах, а после и размножени".

Сезонът на вещиците = Season of the Witch (2011) - 1

Сезонът на вещиците = Season of the Witch (2011) - 2

Сезонът на вещиците = Season of the Witch (2011) - 3

888. Семейство Симпсън: Хоумър и компания пишат книга = The Simpsons: сезон 23, епизод 6: The Book Job (20.11.2011)47

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2090363

Този епизод от сериала е посветен изцяло на книгите и издaтелския процес и на един секрет в книгосъздаването на детски бестселър - разказва за издаването на детски книги с фалшиви автори, за писането на книги по проект, за книгоиздателската мафия, за вампирските книги и с впечатляващ актьорски дебют на Нийл Геймън. Във фокус е "перфектното престъпление", кaкто го нaричa Хоумър Симпсън, което всъщност е "The Book Job". Този епизод зaсягa основно проблеми около създaвaнето нa еднa книгa и някои тъмни тaйни по превръщaнето нa един текст в бестселър. Мaркетингови проучвaния и психологически aнaлизи - товa е издaтелският свят. Обрaзът нa издaтеля е нa неприятен, мaнипулaтивен, меркaнтилен и себичен човек - бизнесмен. Тук може да се наблюдава феномен, предизвикан от четенето на книгите - завладяването на реалния живот от фикционалния и промяна на представите за света вследствие на това.

Семейство Симпсън: Хоумър и компания пишат книга = The Simpsons: сезон 23, епизод 6: The Book Job (20.11.2011) - 1

Семейство Симпсън: Хоумър и компания пишат книга = The Simpsons: сезон 23, епизод 6: The Book Job (20.11.2011) - 2

Семейство Симпсън: Хоумър и компания пишат книга = The Simpsons: сезон 23, епизод 6: The Book Job (20.11.2011) - 3

889. Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 9: Holidays of Future Passed (11.12.2011)48

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2107521

Показана е хипотеза за бъдещето на книгата. Загатва се за последствията от липсата на книги, ако бъдат изцяло заменени с интернет и технологични нововъведения. В бъдещето комуникацията между хората е управлявана и заместена от технологиите. Придвижват се с телепортация. Околната среда се е променила и светът е едно по-сиво място за живеене. Роботите не само говорят, но и разсъждават. Интернет вече не е просто виртуално пространство, което допълва реалното, а изцяло нова среда за живот, където човек може да отиде, като включи кабела на компютъра към себе си. В този момент вече не присъства духом в истинския свят. "Преместването" в интернет говори за отказ от редица чисто човешки действия и чувства, които не могат да бъдат напълно заменени от виртуалната действителност. Хартиени книги няма, а само холограми, които са свързани с технология, разчитаща профила на читателя, която може да контролира четенето. В сцена, в която Хоумър и Мардж са в леглото и четат, Мардж получава "бимейл" - мозъчен имейл, който децата й й изпращат и тя го приема само с мисълта си: хората също са роботизирани. Те са позволили на технологиите да контролират не само мислите, а и чувствата им. Липсата на книги, които да провокират разсъждения, мислене и творчество, довежда до деволюция на човека. Но технологиите не могат никога да изместят книгите. В края на епизода се разбира, че все пак човешкото се е запазило.

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 9: Holidays of Future Passed (11.12.2011) - 1

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 9: Holidays of Future Passed (11.12.2011) - 2

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 23, епизод 9: Holidays of Future Passed (11.12.2011) - 3

890. Скъпа моя Бефана = SOS Befana (2011)49

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1815913

Втори филм от италианската поредица за чудесата на Бефана. Някой краде от детския сън и заплашва приказния свят. Феята на Вълшебната метла Бенямина Воло трябва да спаси приказките и сънищата на децата от своята лоша съперничка, коварната (анти-Бефана) Кодарда, която иска да стане господарка на света на приказките. Тя открадва "Книгата на заклинанията" и всява хаос в приказния свят, а с помощта на зли магии се опитва да открадне и сънищата на децата. Бенямина трябва и да продължи традицията на празника на 6 януари Епифания (l'Epifania) или Бефана (La Befana); съвпада с Богоявление. Очакват я трудни изпитания. Бефана (Befana) е италиански митологичен персонаж, бродещ по земята между 1 и 6 януари най-често в облика на старица. Някои смятат Бефана за зла вещица и я изобразяват като парцалена кукла, изгаряна ритуално в огъня. По-разпространената представа е като за добро същество, носещо на добрите деца подаръци, спускайки се в домовете през комина. Съществува и поверие, че ако стопанинът на дома е добър, Бефана не само ще остави подаръци, а и ще измете пода. Изобразявана е като старица, летяща на метла, облечена в черно, с чувал подаръци и сладкиши на гърба (напомня едновременно за Баба Яга, Дядо Коледа и Дядо Мраз).

Скъпа моя Бефана = SOS Befana (2011) - 1

Скъпа моя Бефана = SOS Befana (2011) - 2

891. Суперкнига = Superbook (сериал, 2011-)50

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1740717

Новите анимационни епизоди са адаптирани към променената медийна среда и новото дигитално поколение. За целта "Суперкнига" е реализиран с 3D анимация, а книгата е във вид на триизмерна холограма. Запазена е основната идея на филма "Суперкнига" от 1981 г. - децата отново използват книга като средство за пътуване във времето. Децата пътуват върху страницата на книгата в епохите, описани в Библията.

Суперкнига = Superbook (сериал, 2011-) - 1

Суперкнига = Superbook (сериал, 2011-) - 2

Суперкнига = Superbook (сериал, 2011-) - 3

892. Тайният кръг = The Secret Circle (ТВ сериал, 2011)51

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1837654

Базиран на: Смит, Л. Дж. Тайният кръг: Кн. 1-3. София: Ибис, 2012-2013. Кн. 1: Посвещаването. Прев. София Русенова. 2012. 219 с.; Кн. 2: Пленница. Прев. Мария Бенчева. 2012. 204 с.; Кн. 3: Силата. Прев. Мария Бенчева. 2013. 206 с. (ориг. Smith, L. J. The Secret Circle: The Initiation; The Captive; The Power. New York: Harper Paperbacks, 1992.)

Действието се развива в Чейс Харбър, Вашингтон. Там се е заселил един от трите Тайни кръга (в един кръг има по 6 вещера/вещици) - семейство, всяко от които притежава Книга на сенките (Book of Shadows) с важни заклинания. Каси Блейк е дъщеря на двама вещери и след смъртта на майка си се премества при баба си. Там намира семейната Книга на сенките, подвързана с кожа и придружена с писмо, от което разбира за своята опасна съдба. Любопитните деца, наследници на вещери, започват да използват различни заклинания от нея. Но това се отразява зле на живота им. Медиаторската функция на писменото слово във филма е изпълнена от символите за заклинанията и буквите в дневниците. Медиен носител във филма са дневниците на всяко вещерско семейство, които представляват и книги със заклинания (Книга на сенките). Книгата тук е медиатор на злото.

Тайният кръг = The Secret Circle (ТВ сериал, 2011) - 1

Тайният кръг = The Secret Circle (ТВ сериал, 2011) - 2

893. Убийства в Мидсъмър: Годен за убийство = Midsomer Murders: сезон 13, епизод 8: Fit for Murder (2.02.2011)52

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1822669

Базиран на: Греъм, Керълайн. Убийства в Мидсъмър: Кн. 1-3. София: Унискорп, 2004-2006. (ориг. Chief Inspector Barnaby series, 1987-2004)

Тялото на г-жа Потинджър е намерено в процедурната стая на спа хотела, в който инспектор Том Барнаби пристига на почивка. При загадъчни обстоятелства изчезва безследно и мъжът на покойната. Хотелът е на прага на фалит и не се нуждае от излишен шум около убийството. Собственикът на хотела случайно разбира, че у приятелката на жената - Миранда Бедфорд, се намира ръкописът на непубликувания й роман, на който е посветила 30 години от живота си. Той се опитва да го открадне, но го намират убит в тренажорната зала. Барнаби предполага, че мотив за убийството е да се предотврати публикуването на книгата.

Убийства в Мидсъмър: Годен за убийство = Midsomer Murders: сезон 13, епизод 8: Fit for Murder (2.02.2011)

894. Фантастичните летящи книги на Мистър Лесмор = The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011)53

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1778342

Уеб сайт: http://morrislessmore.com

Книга, базирана на филма: Joyce, William. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. London: Simon & Schuster, 2012. 1 v.: chiefly col. ill.

Визуален разказ за удивителна страна, населявана от живи книги. Всички книги се нуждая от едно нещо - някой да ги чете, защото оживяват само когато читател започне да прелиства страниците им. Отношението към книгите: независимо от популярността на киното и визуалните медии, книгите са много по-ценни в културен план. Книгата е цял организъм, практически книгите са личности, които могат да вдъхновяват човека, да го възпитават или просто да го отведат на пътешествие в измислен свят. Авторите влагат не само мислите, а и част от душата си, затова написаната от мъдър човек книга е неизчерпаем енергиен източник.

Същевременно книгите, както и човекът, остаряват и боледуват. В този аспект оригинален е моментът с операцията на книга в болницата.

Фантастичните летящи книги на Мистър Лесмор = The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011) - 1

Фантастичните летящи книги на Мистър Лесмор = The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011) - 2

Фантастичните летящи книги на Мистър Лесмор = The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011) - 3

894а. Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 2 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)54

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1201607

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и даровете на смъртта. Прев. Емилия Л. Масларова. София: Егмонт, 2007. 656 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007)

Втората част на последния седми филм за Хари Потър е с акцент върху битката за власт върху училището за магия "Хогуортс" и финалното сражение между Хари и Волдемор. Писмените инструменти и книгите отстъпват функцията си на устните заклинания и хоркруксите - артефакти с функция на незабележим и опасен субститут, които съхраняват нечия душа на части. Първият хоркрукс във формата на празна книга - самопишещият дневник на Том Риддъл, е показан във втория филм от поредицата - "Хари Потър и стаята на тайните" (2002).

Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 2 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) - 1

Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 2 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) - 2

895. [Хиляда седемстотин седемдесет и осем] 1778 истории за жена ми = Boku to tsuma no 1778 no monogatari = 1778 Stories of Me and My Wife (2011)55

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1545979

Базиран на: Mayumura, Taku, Shinobu Momose and Noriko Hanzawa. Boku to tsuma no sennanahyakunanajūhachi no monogatari. Tōkyō: Kadokawashoten, 2010. 209 p.

Драматична история за писател на научна фантастика и всеотдайната му съпруга с диагноза рак. В продължение на 17 години Сецуко е първият читател на книгите на Сакутаро - от първата чернова до публикувания роман. След новината за смъртоносната болест писателят си дава дума, че всеки ден оттук нататък ще пише за жена си по един смешен разказ: нали смехът удължава живота. Лекарите предвиждали една година, но Сакутаро живяла много повече, вероятно и заради четенето на посветените на нея истории. Сецуко написал за любимата си 1778 разказа.

Може да се гледа паралелно с филмите "Писма до Бог" (2010), "Вината в нашите звезди" (2014).

[Хиляда седемстотин седемдесет и осем] 1778 истории за жена ми = Boku to tsuma no 1778 no monogatari = 1778 Stories of Me and My Wife (2011) - 1

[Хиляда седемстотин седемдесет и осем] 1778 истории за жена ми = Boku to tsuma no 1778 no monogatari = 1778 Stories of Me and My Wife (2011) - 2

[Хиляда седемстотин седемдесет и осем] 1778 истории за жена ми = Boku to tsuma no 1778 no monogatari = 1778 Stories of Me and My Wife (2011) - 3

896. Хюго = Hugo (2011)56

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0970179

Базиран на: Селзник, Брайън. Изобретението на Хюго: роман в картини и думи. Прев. от англ. Светла Христова. София: Millenium, 2012. 544 с. (ориг. The Invention of Hugo Cabret, 2007)

Брайън Селзник сам описва книгата си като "не точно роман, не съвсем илюстрирана книга или графичен роман, или флип бук, или филм, а комбинация от всички тези неща." Забележителното при тази екранизация е, че е облекчена от заложената в печатното тяло програма за визуализация, за илюстрация на кинематографичен принцип. Историята е вдъхновена от действително съществуващата колекция от автоматони на Жорж Мелиес, която той дарил на музей, но заради лошото съхранение била напълно унищожена.

Мотивът за писмената медия, книгите и четенето: Ключовата писмена медия във филма е един стар бележник. Той е връзката на дванайсетгодишния Хюго Кабре с покойния му баща, а после и с настойника му. Благодарение на една малка грешка от страна на момчето (позволява да го хванат, докато краде), неговият живот се развива в една благоприятна насока. Междувременно се появява образът на книжаря и неговата книжарница на гарата - едно вълшебно място, отрупано с книги. Новата приятелка на Хюго, чаровната почитателка на книгите и четенето Изабел, го запознава със собственика на гаровата книжарница, който й позволява да заема книги за вкъщи. Именно сред книгите Хюго и Изабел обсъждат интересуващия ги автор Мелиес със собственика на книжарницата. Той ги насочва към раздела "Film Academy" ("Филмова академия") на библиотеката, като им казва точно къде могат да намерят книга за историята на киното. Така се появява и образът на библиотеката. Момчето и момичето намират много от необходимата им информация именно в нея. Докато четат препоръчаната книга за историята на киното, се появява авторът й - Рене Табард. В книгата той твърди, че Жорж Мелиес е умрял през Втората световна война. Децата обаче уверяват Табард, че режисьорът е още жив. Двете места - книжарницата и библиотеката - стават част от новия живот на малкия изобретател Хюго не без помощта на Изабел. Впоследствие Изабел започва да пише книга, посветена на преживените събития. Филмът завършва с кадър на автомата, който е поставен върху бюро - изглежда всеки момент ще започне да пише. Книгата във филма функционира като връзка между Хюго, Жорж и Изабел. Тя е медиатор за нови познанства, ново семейство и нов живот. Един обикновен бележник преобръща из основи живота на едно малко сираче.

Хюго = Hugo (2011) - 1

Хюго = Hugo (2011) - 2

Хюго = Hugo (2011) - 3

897. Южнячки = The Help (2011)57

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1454029

Базиран на романа: Стокет, Катрин. Слугинята. София: Ентусиаст, 2010. 488 с. (ориг. The Help, 2009)

През 60-те години на ХХ век обществото в Джаксън (Мисисипи) е изпълнено с предразсъдъци, клишета, норми на поведение и липса на свобода. Дипломантката Скийтър се завръща в родния си град и започва работа в местния вестник, но иска да стане писателка. Тя тайно събира всички чернокожи прислужници и бавачки, за да разкажат за обидите и неуважителното отношение на белите богаташи. Подредени в книга с анонимен автор, издадена от "Харпър", предизвикват фурор в медийния и политическия живот на САЩ. Ролята на книгата и издателството е представена чрез практиката с анонимен автор и изобличаването на тежащото злободневие.

Мотивът за издателя в сюжета: Той не е пасивен фактор, а влиза в няколко роли: на провокатор - публикува произведение, което би могло да разбуни духовете и да е катализатор на важна промяна; на новатор - готов да представи на публиката гледната точка на потърпевшите, "долната класа", цветнокожите; с това рискува смелият му ход да му навлече общественото недоволство (като търговец обаче измерва и комерсиалната стойност на проекта и преценява кога рискът по реализирането му е оправдан); на публицист - улавя момента и се възползва от актуалността на темата, за да налее масло в огъня с комерсиална или с общественоморална цел.

Мотивът за книгата в сюжета: "Южнячки" прокарва библейския мотив за истината, която носи свободата. По същия начин може да се гледа и на книгата - като на преносител на истината, като инициатор на промяната.

Функциите на книгата във филма са основно две. Първата е разобличителна - всички знаят какво се случва, но то придобива аспектите на престъпление и дискриминация чак когато е излязло на хартия и е обществено достояние и на хората; изобличава се лицемерието. Втората функция на книгата е на свидетелство - книгата събира реални истории и ги съхранява. Разказвани от уста на уста, те са достояние само на ограничен кръг хора и могат да служат като инструмент за манипулация, тъй като са пречупени изцяло през субективната гледна точка. Превърнати в книга обаче, историите добиват статута на документ, свидетелство, достъпно за много по-широка аудитория. Истината може да бъде изопачена чрез изречените от един човек думи, но всеки може да отвори книгата и да види как точно са стояли нещата през очите на много различни свидетели на събитията и сам да прецени на чия страна да застане.

Южнячки = The Help (2011) - 1

Южнячки = The Help (2011) - 2

Южнячки = The Help (2011) - 3

898. R-15 (ТВ сериал, 2011)58

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2075073

Главният герой Такето Акутагава пише еротични текстове и посещава училище за таланти. Неговата мечта е да стане известен и книгите му да се продават в цял свят. Той не е добре приет както в старото си училище, така и в новото. Там Такето се сблъсква с неразбиране и подигравки за неговото умение, което обаче в следващи епизоди помага на класа му да спечели състезание за таланти.

R-15 (ТВ сериал, 2011)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. The Adjustment Bureau. Directed by George Nolfi; screenplay by George Nolfi; based on the short story Adjustment team by Philip K. Dick; produced by Michael Hackett; Matt Damon, Emily Blunt, John Slattery, Anthony Mackie, Michael Kelly, Terence Stamp. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (106 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Ángel o demonio. 1 parte. Creators Daniel Cebrian, Joaquin Gorriz; dirección Eduard Cortés; Aura Garrido, Jaime Olías, Manu Fullola, Mar Saura. Spain: Valladolid Divisa Home Video D.L. 2011. 4 Blu-ray (ca. 928 min) (runtime 60 min ): son., col. 1 funda-estuche. [обратно]

3. Charlie's angels: The complete series. Directed by Marcos Siega, James Marshall; written by Ivan Goff, Alfred Gough, Miles Millar, Ben Roberts; Minka Kelly, Annie Ilonzeh, Rachael Taylor. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, [2011]. 2 videodiscs (358 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Anne Frank: The Whole Story. Directed by Robert Dornhelm; written by Kirk Ellis, Melissa Muller; Ben Kingsley, Otto Frank, Hannah Taylor Gordon, Tatjana Blacher, Brenda Blethyn. Walt Disney Video 2001. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Anonymous. Directed by Roland Emmerich; Vanessa Redgrave, Sebastian Armesto, Rafe Spall, Rhys Ifans, Xavier Samuel, David Thewlis, Edward Hogg. Culver City, CA: Columbia Pictures, 2011. 1 Blu-ray disc (130 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

6. Arthur. Directed by Jason Winer; screenplay by Peter Baynham; produced by Larry Brezner et al.; Russell Brand, Helen Mirren, Greta Gerwig, Luis Guzma?n, Nick Nolte, Jennifer Garner. Burbank, CA: Warner Home Video, 2011. 1 videodisc (110 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. The decoy bride. Directed by Sheree Folkson; story by Sally Phillipa; written by Sally Phillips and Neil Jaworski; produced by Robert Bernstein, Douglas Rae, Paul Ritchie; David Tennant; Kelly MacDonald; Alice Eve. [London]: E1 Entertainment, 2011. 1 videodisc (ca. 86 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. The Witches of Oz. Written and directed by Leigh Scott; loosely based on characters created by L. Frank Baum; produced by Eliza Swenson, Christopher Campbell; Paulie Rojas, Billy Boyd, Sean Astin, Ethan Embry, Mia Sara, Lance Henriksen, Christopher Lloyd. Chatsworth, Ca: Image Entertainment, [2011]. 1 videodisc (164 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. One Day. Directed by Lone Scherfig; screenplay by David Nicholls; based on the book by David Nicholls; produced by Nina Jacobson; Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Ken Stott, Romola Garai, Rafe Spall, Jodie Whittaker. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (1 hr., 48 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

10. Limitless. Directed by Neil Burger; screenplay by Leslie Dixon; based upon "The dark fields" by Alan Glynn; produced by Leslie Dixon, Scott Kroopf, Ryan Kavanaugh; Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro, Andrew Howard, Anna Friel, Thomas Arana. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, [2011]. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Jane Eyre. Directed by Cary Joji Fukunaga; screenplay by Moira Buffini; based on the novel by Charlotte Bronte?; produced by Alison Owen, Paul Trijbits; Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Sally Hawkins, Simon McBurney, Valentina Cervi, Judi Dench. Universal City, Calif.: Universal, [2011]. 1 videodisc (2 hr., 1 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Mirai Nikki. Directed by Naoto Hosoda; written by Sakae Esuno (manga); screenplay Katsuhiko Takayama; produced by Kiyonori Hiramatsu; Emily Neves, Jamie Marchi, Leah Clark. Japan: 12 Diary Holders, Asread, Chara-Ani, 2011-2012. (runtime 24 min.). [обратно]

13. The rum diary. Directed by Bruce Robinson; screenplay by Bruce Robinson; based on the novel by Hunter S. Thompson; produced by Johnny Depp, Christi Dembrowski, Anthony Rhulen, Robert Kravis; Johnny Depp, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Amber Heard, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, [2011].1 videodisc (ca. 120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. Grimm: Season one. Created by Stephen Carpenter, David Greewalt, Jim Kouf; executive producer Jim Kouf, David Greenwalt, Sean Hayes, Todd Milliner; David Giuntoli, Russell Hornsby, Bitsie Tulloch, Silas Weir Mitchell, Sasha Roiz, Reggie Lee; guest stars, Claire Coffee, Ayanna Berkshire, Kate Burton, Sharon Sachs, Henri Lubatti, Danny Bruno, Daryl Sabara, Kyle Vahan, Robert Blanche. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2011. 5 videodiscs (952 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. Eleven-eleven-eleven] 11-11-11. Directed by Darren Lynn Bousman; written by Darren Lynn Bousman; Brendan Price, Denis Rafter, Michael Landes, Timothy Gibbs. [United States]: Anderson Merchandisers, [2011]. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. A novel romance. Written and directed by Allie Dvorin; produced by Morris S. Levy; Shannon Elizabeth, Steve Guttenberg, Milena Govich, Jeffrey Ross. Port Washington, N.Y.: M.E.G.A. Films; Entertainment One, 2011. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17.Derrie?re les murs. Written and directed by Julien Lacombe and Pascal Sid; produced by Alain Benguigui, Thomas Verhaeghe; Laetitia Casta, Thierry Neuvic, Jacques Bonnaffe. [Paris]: Bac Video, 2011. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Game of Thrones: First Season. Created by David Benioff, D.B. Weiss; directed by Tim Van Patten, Brian Kirk, Daniel Minahan, Alan Taylor; based on A song of ice and fire by George R.R. Martin; co-executive producers George R.R. Martin, Vince Gerardis, Ralph Vicinanza, Guymon Casady, Carolyn Strauss; producers Mark Huffam, Frank Doelger; Sean Bean, Mark Addy, Nikolai Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen, Aiden Gillen, Harry Lloyd, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Richard Madden, Alfie Allen, Isaac Hempstead Wright, Jack Gleeson, Rory McCann, Peter Dinklage. New York: HBO Home Entertainment; Burbank, CA: Warner Home Video, 2012. 5 videodiscs (562 min.): sound, color; 4 3/4 in. + 1 episode guide (1 folded sheet); Game of thrones: Second Season. New York, NY: HBO Home Video, 2012. 5 videodiscs (561 min.): sound, color; 4 3/4 in.; Game of Thrones: Third Season. New York, NY: HBO Home Video, 2014. 5 videodiscs (555 min.): sound, color; 4 3/4 in. + 1 episode guide. [обратно]

19. Изпуснати думи. Режисьор Радослав Гизгинджиев; сценаристи Радослав и Здравко Гизгинджиеви; продуценти Здравко Гизгинджиев, ART college; в ролите Койна Русева, Георги Вачев, Анелия Ташева, Пресиян Михайлов, Анелия Желева, Биляна Мартюгина, Нона Титирякова, Харитина Агопиан, Валентин Станков. София, България: Soundesign, 2011. (25 мин.): цв., зв. [обратно]

20.Once upon a time: The complete first season. Created by Edward Kitsis, Adam Horowitz; directed by Ralph Hemecker, Dean White et al.; Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Josh Dallas, Lana Parrilla, Raphael Sbarge, Robert Carlyle. [United States]: ABC Studios, [2011]. 5 videodiscs (ca. 946 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Реальная сказка. Режиссер Андрей Мармонтов; сценарий Сергей Безруков, Андрей Мармонтов; продюсер Сергей Безруков, Евгений Улюшкин, Андрей Мармонтов; в главных ролях Максим Шибаев, Анастасия Добрынина, Сергей Безруков, Леонид Ярмольник, Людмила Полякова, Ирина Безрукова, Георгий Штиль, Анна Герман. Россия: Централ Партнершип, 2011. (102 мин.): цв., зв. [обратно]

22. Book of Dragons. Directed by Tom Owens; screenplay by Adam F. Goldberg; based on the "How to train your dragon" book series by Cressida Cowell; produced by Kate Spencer Lachance; Jonah Hill, Kristen Wiig, Jay Baruchel, Craig Ferguson, Christopher Mintz-Plasse, Gerard Butler, America Ferrera. [United States]: Dreamworks Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (22 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. The love of books: a Sarajevo story. Directed by Sam Hobkinson; screenplay Sam Hobkinson; produced by Nicolas Kent; Sead Pandur, George Eggay, Ravijojla Jovancic-Leic, Mirsad Tuka. [Great Britain]: Oxford Film and Television, 2011. 1 videodisc (75 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Trading Christmas. Directed by Michael M. Scott; teleplay by Bruce Graham; based on the novel by Debbie Macomber; produced by Harvey Kahn; Tom Cavanagh, Faith Ford, Gabrielle Miller, Gil Bellows. Louisville, CO: Trade Street Productions; Hallmark Channel, Gaiam Americas, Inc., [2012]. 1 videodisc (87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25.Dream house. Directed by Jim Sheridan; written by David Loucka; produced by James G. Robinson et al.; Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz, Marton Csokas, Elias Koteas. [Universal City, Calif.]: Universal, 2011. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Young adult. Directed by Jason Reitman; written by Diablo Cody; produced by Lianne Halfon, Russell Smith, Diablo Cody, Mason Novick, Jason Reitman; Charlize Theron, Patton Oswalt, Patrick Wilson, Elizabeth Reaser. Hollywood, Calif.: Paramount, [2012]. 1 videodisc (93 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. My future boyfriend. Directed by Michael Lange; written by James Orr, Jim Cruickshank; Produced by Rob Lee; Sara Rue, Barry Watson, Fred Willard, Valerie Harper. [United States]: ABC Family; Louisville, CO: Distributed by GAIAM Americas, Inc., 2012. 1 videodisc (87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28.My week with Marilyn. Directed by Simon Curtis; screenplay by Adrian Hodges; produced by David Parfitt, Harvey Weinstein; Jamie Laurenson; Christine Langan; Bob Weinstein; Michelle Williams; Eddie Redmayne; Kenneth Branagh; Philip Jackson; Derek Jacobi; Toby Jones; Michael Kitchen; Judi Dench; Emma Watson. New York: The Weinstein Company; Beverly Hills, CA: Anchor Bay Entertainment, [2012]. 1 videodisc (99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29.Dead Space: Aftermath. Screenplay by Brandon Auman; story and characters based on the Electronic Arts video game Dead space; produced by Joe Goyette; Christopher Judge, Peter Woodward. Burbank, CA: Starz Media, Pumpkin Studio, Anchor Bay Entertainment, 2011. 1 videodisc (78 min.): sd., col.; 4 3/4 in.[обратно]

30.Sekai-Ichi Hatsukoi: Onodera Ritsu no Baai. Directed by Chiaki Kon; written by Rika Nakase; Kikuchi Youko, Yasuda Takahiro, Anze Hijiri. Japan: Studio Deen, 2011. (running time 24 min.). [обратно]

31. Paranormal activity 3. Directed by Henry Joost and Ariel Schulman; written by Christopher Landon; based on the film Paranormal activity by Orien Peli; produced by Jason Blum, Oren Peli, Steven Schneider; Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown, Katie Featherston, Sprague Grayden, Chris Smith, Lauren Bittner. Hollywood, Calif.: Paramount, [2012]. 1 videodisc (83 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32.Perfect sense. Directed by David Mackenzie; written by Kim Fupz Aakeson; produced by Gillian Berrie, Malte Grunert; Ewan McGregor, Connie Nielsen, Eva Green, Denis Lawson, Ewen Bremner, Stephen Dillane. New York: IFC Films; Oak Forest, Ill.: MPI Media Group, 2012. 1 videodisc (92 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

33.Scream 4. Directed by Wes Craven; written by Kevin Williamson; produced by Wes Craven, Iya Labunka, Kevin Williamson; Courteney Cox, David Arquette, Neve Campbell, Emma Roberts. [United States]: Alliance (UHV) Alliance/Universal, 2011. 1 videodisc (111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Friends with Benefits. Directed by Will Gluck; screenplay by Keith Merryman & David A. Newman and Will Gluck; produced by Martin Shafer; Justin Timberlake, Mila Kunis, Patricia Clarkson, Jenna Elfman, Bryan Greenberg, Nolan Gould, Richard Jenkins, Woody Harrelson. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (ca. 109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. Под прикритие. Създател Димитър Митовски; Режисьори Виктор Божинов, Димитър Гочев и Зоран Петровски; сценаристи Теодора Василева, Георги Иванов, Ваня Щерева, Владимир Полеганов, Александър Чобанов, Александър Спасов и Виктор Божинов; изп. продуцент Иван Дойков; продуценти Димитър Митовски и Димитър Гочев; в главните роли Ивайло Захариев, Владимир Пенев, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов. България: БНТ 1, 2011. (52 мин. / епизод): зв.; цв. [обратно]

36. Midnight in Paris. Written and directed by Woody Allen; prodused by Letty Aronson; Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (ca. 94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Правила маскарада. Режиссер Александр Муратов; сценарий Марина Сасина; в ролях Марина Александрова, Дмитрий Нагиев, Ксения Алфёрова, Егор Бероев, Юрий Беляев и др. Россия: Пирамида, 2011. (45 мин.): зв.; цв. [обратно]

38. Doomsday prophecy. Directed by Jason Bourque; written by Jason Bourque, Shawn Linden; produced by Gilles La Plante; A.J. Buckley, Jewel Staite, Bruce Ramsay, Alan Dale. Beverly Hills, Calif.: Distributed by Anchor Bay Entertainment, [2012]. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39.Les contes de la nuit. Sce?nario, dialogues, graphisme et re?alisation Michel Ocelot; produit par Christophe Rossignon et Philip Boe?ffard; voices of Julien Be?ramis, Marine Griset, Olivier Claverie, Yves Barsacq, Michel Elias, Isabelle Guiard, Olivier Brunaux, Louise Rossignon, Christophe Rossignon, Michel Ocelot. [United States]: GKids, New Video Group, [2013]. 2 videodiscs (approximately 84 min.): sound, col; 4 3/4 in. [обратно]

40.La herencia Valdemar + La herencia Valdemar II: La sombra Prohibida. Direccio?n y guio?n Jose? Luis Alema?n; produccio?n Jose? Luis Alema?n; Daniele Liotti, O?scar Jaenada, Laia Marull, Silvia Abascal, Rodolfo Sancho, Ana Risuen?o, Norma Ruiz, Santi Prego, Jose? Luis Torrijo, Jesu?s Olmedo, Jose? Torija, Mari?a Alfonsa Rosso, Luis Zahera, Paul Naschy, Eusebio Poncela. Madrid: Sony Pictures Home Entertainment D.L., 2013. 2 Blu-ray (ca. 104, 94 min) son., col.+1 h. [обратно]

41. Fixing Pete. Directed by Michael Grossman; written by Larry Kase, Joel Ronkin; produced by Erik Heiberg, Lincoln Lageson; Brooke Burns, Dylan Bruno, Valerie Harper, Charlie Schlatter, John Ratzenberger. USA: Hallmark Channel, Larry Levinson Productions, 2011. (120 min.): sound, col; 4 3/4 in. [обратно]

42.Warrior Baek Dong-soo = Dŏng siêu phùc thù. Directed by Kim Hong-sŏn, Yi Hyŏn-jik, Yi Myŏng-u; screenplay by Kwŏn Sung-yu; Chi Ch'ang-uk, Yu Sùng-ho, Yun So-i, Sin Hyŏn-bin, Chŏn Kwang-nyŏl, Ch'oe Min-su. [Anaheim, Calif.]: Vina Distributor, [2012]. 4 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

43.Рыжик в Зазеркалье. Режиссер Елена Турова; сценарий Елена Турова; в ролях Павел Харланчук, Дмитрий Миллер, Дмитрий Пустильник, Олег Гарбуз. Беларусь: Беларусьфильм, 2011. (115 мин.): зв., цв. [обратно]

44. Rio. Directed by Carlos Saldanha; screenplay by Don Rhymer and Joshua Sternin & Jeffrey Ventimilia and Sam Harper; produced by Bruce Anderson, John C. Donkin; executive producer Chris Wedge; voices of Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, Jemaine Clement, Leslie Mann, Tracy Morgan, will.i.am, Rodrigo Santoro, George Lopez, Jamie Foxx. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in.[обратно]

45. Supernatural: The complete sixth season. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Jensen Ackles, Jared Padalecki. Burbank, CA: Warner Bros. Television; Warner Home Video, 2011. 6 videodiscs (924 min.): sd., col.; 4 3/4 in.[обратно]

46.Season of the witch. Directed by Dominic Sena; written by Bragi Schut; produced by Charles Roven, Alex Gartner; Nicolas Cage, Ron Perlman, Stephen Campbell Moore, Claire Foy, Stephen Graham, Ulrich Thomsen, Robert Sheehan, Christopher Lee. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2011.1 videodisc (95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

47. The Simpsons: season 23, episode 6: The Book Job. Created by Matt Groening; directed by Bob Anderson; written by Matt Groening; developed by James L. Brooks; produced by Larina Jean Adamson; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Yeardley Smith. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, 2011. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

48.The Simpsons: season 23, episode 9: Holidays of Future Passed. Created by Matt Groening; directed by Rob Oliver; written by J. Stewart Burns; developed by James L. Brooks; produced by Larina Jean Adamson; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, 2011. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

49.SOS befana. Directed by Francesco Vicario; written by Dido Castelli, Giovanna Gra; produced by Paolo Bassetti, Massimo Del Frate, Federica Rossi, Daniela Valentini; Veronica Pivetti, Yari Gugliucci, Giorgia Cardaci. Italia: Endemol Italia, Rai Fiction, Rai 1, 2011. TV film (98 min.): sd., col. [обратно]

50.Superbook. Based on stories from the Bible. Directed by Bryant Paul Richardson; screenplay by Len Uhely, Sean Roche; produced by Sean Roche, John J. Schafer, Erin Zimmerman, Joe Barruso; Noel Johansen, Lee Tockar, Adrian Petriw, Brian Doe. Virginia Beach, Va.: Christian Broadcasting Network, Daysview Digital Image, 2011. 1 videodisc (22 min.): sd., col. [обратно]

51. The Secret Circle. Developed by Andrew Miller; based on The Secret Circle by L. J. Smith; produced by Liz Friedlander; Britt Robertson, Thomas Dekker, Gale Harold, Phoebe Tonkin, Shelley Hennig, Jessica Parker Kennedy, Ashley Crow, Louis Hunter, Natasha Henstridge, Chris Zylka. Vancouver, British Columbia, Canada: Warner Bros. Television Distribution, 2011. (runtime 42 min.): sd., col. [обратно]

52. Midsomer murders: Fit for murder. Directed by Renny Rye; screenplay by Andrew Payne; inspired by the novels of Caroline Graham; produced by Brian True-May; John Nettles, Jason Hughes, Jane Wymark, Neil Dudgeon. Silver Spring, MD: Acorn Media, Bentley Productions, 2012. 1 videodisc (ca. 89 min.): sd., col.; 4 3/4 in.[обратно]

53.The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore: Animation. Directed by William Joyce, Brandon Oldenburg; written by William Joyce; produced by Lessmore Productions at Moonbot Studios, Alissa M. Kantrow, Lampton Enochs, Trish Farnsworth-Smith; edited by Eva Contis; music by John Hunter. Shreveport, La: Moonbot Studios & Lessmore Productions, 2011. DVD video: 1 videodisc (15 min.); English: sd., col. with b&w sequences; 4 3/4 in.[обратно]

54. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Directed by David Yates; screenplay by Steve Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman, David Barron, J.K. Rowling; Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Ralph Fiennes, Michael Gambon, John Hurt, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, David Thewlis and Julie Walters. Burbank, Calif.: Warner Home Video, 2011. 1 videodisc (130 min): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

55. Boku to tsuma no 1778 no monogatari = Wo yu qi zi no 1778 ge gu shi = 1778 stories of me & my wife. Directed by Mamoru Hoshi; written by Ritsuko Hanzawa; story by Taku Mayumura; Michiko Kichise, Tsuyoshi Kusanagi, Ren Ohsugi. O?saka: Kansai Terebi Ho?so?, To?kyo?: Poni? Kyanion, 2011. 1 videodisc (140 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

56. Hugo. Directed by Martin Scorsese; screenplay by John Logan; based on the book entitled "The invention of Hugo Cabret" by Brian Selznick; produced by Graham King, Tim Headington, Martin Scorsese, Johnny Depp; Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Asa Butterfield, Chloe? Grace Moretz, Ray Winstone, Emily Mortimer, Christopher Lee. Los Angeles, CA: GK Films; Hollywood, CA: Paramount Home Entertainment, 2012. 1 videodisc (126 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

57. The Help. Directed by Tate Tylor; screenplay by Kathryn Stockett; based on the novel by Kathryn Stockett; prodused by Chris Columbus, Michael Barnathan, Brunson Green; Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Allison Janney, Jessica Chastain. United States: DreamWorks Studios through Touchstone Pictures, Reliance Entertainment Participant Media Imagenation Abu Dhabi 1492 Pictures, 2011. (146 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

58. R-15. Directed by Munenori Nawa; written by Takuya Fujima, Hiroyuki Fushimi; produced by Satoshi Fujita, Takashi Imamoto, Yoshiyuki Matsuzaki; Aya Goda. Japan: Anime International Company, Hirameki Academy R-15 Similar Interests Committee, Kadokawa Shoten Publishing Co., 2011. (runtime 25 min.): sd., col. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018